Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Måhända har Guillou rätt!

Det inträffar inte allt för ofta att jag delar samma åsikt som Jan Guillou, men i just denna fråga tycker jag att han träffar helt rätt när han säger att det måste bli ett slut på rädslan att blandas ihop med SD.

Bland mycket annat säger han följande i artikeln i sin kolumn:

  • ”Eftersom ingen människa vill förknippas med främlingsfientliga och islamofoba Sverige Demokrater uppstår ett intrikat problem”.
  • ”Då blockeras den politiska frågan om religions- och muslimska trakasserier i muslimskt dominerade områden där en självutnämnd religionspolis härjat sedan flera år tillbaka”.

Han beskyller i artikeln Vänsterpartiet för att förneka faktum därför att de med motiveringen om att ”sluta sprida rykten” förbjöd två kvinnliga muslimska vänsterpartister att öppet berätta om islamisternas kvinnoförtryck. Huvudmotivet till partiets ställningstagande var enligt Guillou rädslan av att sitta i samma båt som SD.

Vidare beskriver han i artikeln hur  kvasimuslimska förortsgäng tar betäckning bakom sin nyfunna tro, och hur dessa sedan terroriserar sina muslimska medsystrar.

Slutligen hyllar han ett projekt som startats i Eskilstuna i syfte att genom diskussion och utbildning lära muslimska ungdomar vad Islam säger om terrorism och muslimers roll i en sekulariserat stat. Han tycker att projekt som dessa ska stödjas och finansieras av det allmänna i SOLIDARITETENS namn.

Även om jag inte håller med om allt så är jag beredd att skriva under på att förnekelse av verkligheten är fel väg att gå.

Den förnekelselinje som används av Vänsterpartiet är ingen framkomlig väg då problemen aldrig löses bara därför att vi låter bli att prata om dem. Lösningen ligger snarare i att våga lyfta frågan och hålla debatten på en sansad och rättfärdig nivå.

Socialdemokraternas ideologi bygger på viktiga hörnstenar. KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är tunga ideologiska ställningstaganden. Speciellt det sistnämnda MÄNNISKORS LIKA VÄRDE gör att vi inte kan ägna oss åt förnekande.

Att problemen finns måste kastas under strålkastarnas starka ljus och debatteras i samförstånd hela vägen fram till en permanent lösning på problemen. MÄNNISKORS LIKA VÄRDE betyder att ALLA människor har rätt till en egen uppfattning och ett ett eget liv fritt från tvång och förtryck.

Dessutom tror jag att tillkomsten av de ”kvasimuslimska” gäng som Guillou beskriver går att finna i helt andra orsaker än nyfunnen religiös tro. Tillkomsten är nog snarare en effekt av nyliberal politik och ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor. När människor upplever att de lever i utanförskap och hopplöshet söker man sig till saker som ser ut att ge ens liv en mening och en betydelse. För förortsgrabbarna yttrar sig denna mening och betydelse i ett felaktigt religiöst utövande.

Därför tycker jag att vi Socialdemokrater ska visa samma mod i denna situation som vi visade när vi tog fighten för arbetarnas rätt i Ådalen 1931. Debatten måste tas även om den bitvis blir hätsk och beskyllningarna om rasism flödar från höger till vänster. JÄMLIKHET måste omfatta ALLA grupper i samhället, även muslimska kvinnor. Därför ska saken debatteras öppet och högljutt.

Sverige ska inte bestå av VI och DEM – I Sverige ska bara finnas VI!

Ingen människa, man eller kvinna har rätt att förfölja och terrorisera en annan människa därför att denne enligt deras sätt att se på saken beter sig omoraliskt eller vägrar att följa religiösa dekret. Sverige är ett sekulariserat land, och i sekulariserade länder gäller andra lagar än religiösa lagar.

Självfallet ska de som vill sedan fritt kunna välja att följa sin religion så länge som den håller sig inom vad som är tillåtet enligt Sveriges Rikes Lag då vi sedan länge har religionsfrihet i Sverige. Det jag däremot vänder mig mot är religiös förföljelse, något som avskaffades i Sverige för länge sedan.

Religion och religiös övertygelse ska komma från hjärtat – Inte från förföljelse och tvång genom förtryck! Därför är det bra att journalister som Jan Guillou lyfter denna fråga.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

144 kommentarer

  1. Alexander

    Fast ditt budskap är ointressant så länge MP tillåts sätta dagordningen. De vill i pricip ha öppna gränser.

    ”en väl fungerande integrations- och migrationspolitik kommer inom kort”

    Det har jag hört 345 gånger från olika politiker. Ingenting kommer att fungera när vi tar emot för många. Förresten är det asylsökande som är gripna för mordet i Bergsjön….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är på inget sätt Mp som sätter dagordningen – Den nya politiken kommer att fungera det kan du vara säker på.

      Sedan måste vi sätta saker i sitt rätta perspektiv – Trots mord och andra händelser är Sverige av idag betydligt säkrare och med mindre mord än under 90-talet trots att befolkningen idag är 1 miljon större än då. Mord är altid fel – dock ska vi aldrig göra skillnad beroende på vem som utfört mordet då ett mord alltid är ett mord.

  2. Alexander

    Nu har den första ministern uttalat sig om det som hänt den senaste veckan. Anders Ygeman tycker att det är vedervärdigt. Då menar han inte dubbelmordet utan att det hittats brandfarlig vätska utanför asylboendet. Som sagt, ibland kan man prata utan att veta vad som hänt. Eller sitter han på uppgifter vem som ställt dit den? Naturligtvis blev det ett indirekt fördömande av rasism/främlingsfientlighet, däremot ingenting om att en avvisningsdömd person kan gå runt hur som helst på gatorna…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rasism och främlingsfientlighet ska alltid fördömas då sådan inte hör hemma i något samhälle – vi är alla människor av kött och blod och vi har alla samma värde.

      Detta sagt så kan även jag precis som jag sagt tidigare tycka att vi i ärlighetens namn borde fördömt vansinnesdåd i allmänna ordalag och lämnat vårt medlidande till offrens familj.

  3. Alexander

    MP har ett orimligt stort inflytande, du får säga vad du vill. Sedan är jag nyfiken på varför ingen annan löst problemen med invandringen. Vilka konkreta förslag har du som får ordning på invandring politiken? Du borde höras i alla debatt er eftersom du fixar det ingen annan gjort under 15 år……….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att de förslag jag lagt är nylagda och därför att dessa tar tid innan de får full verkan.

      Varför jag påstår mig kunna fixa det du säger att ingen annan gjort under 15 års tid beror blott och allena på att jag antagit utmaningen det innebär att rätta till orsakerna till alla problem som finns i dagens Sverige.

      Däremot ska sägas att lösningen på inget sätt handlar om att helt stoppa invandringen eller om att skicka tillbaka alla de som redan fått asyl i Sverige.

      Vad det handlar om är effektiv integration som en effekt av effektiv integrations- och migrationspolitik.

  4. Alexander

    Du kan väl konkret redogöra för din unika lösning? Tror att hela landet väntar med spänning. När det gäller mordet i Bergsjön har polisen svårt att säkerställa identiteten på de ”ensamkommande barnen” som är misstänkta. De har ändrat uppgifter flera gånger. Kommentar till det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har oerhört konkret angett i ett antal inlägg hur jag avser forma framtidens migrations- och integrationspolitik, så om du bläddrar in mina inlägg hittar du inläggen som beskriver det mer i detalj.

      Att det alltid kan vara problem att fastställa identitet på de som är papperslösa är förståeligt då uppgifterna är mycket svåra att kontrollera. Dock tror jag inte att detta kommer att hindra dem från att bli dömda i det fall de bedöms skyldiga.

  5. Alexander

    Hur ska vi då göra för att komma tillrätta med problemen med papperslösa? Det är alltså så att vi inte har en aning om vilka människor som kommer in över våra gränser. Det känns tryggt…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska självfallet se till att efter bästa förmåga försöka hitta de som lever som papperslösa det var en av de saker som Löfven berättade om, och visst ställer det faktum att de yttre gränserna numera går runt Europa och inte runt vårt land som en större utmaning än de tidigare gjorde. Mer resurser till tullen vilket är aviserat är en bra början även om mer behöver göras. Dock är det så att stora delar av detta arbete måste drivas i EU då vi är bundna av vårt medlemskap på många av de punkter som handlar om hur vår gränskontroll ska och får utformas.

  6. Alexander

    Eller så genomför vi en amnesti så att alla papperslösa får stanna. Briljant….. Det om något sänder ut signaler. Undrar när MP tvingar igenom en ny?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge jag får vara med och tycka och bestämma ska vi inte ge någon allmän amnesti – Har man fått ett nej har man fått ett nej – Det är den signalen vi ska sända, så sa även Löfven i dagens tal.

  7. Lars Flemström

    Är det inte snart dags att avsluta debatten, alternativt fortsätta den i anslutning till ett nyare inlägg? Vill dock, innan jag avslutar för egen del, påminna att vi vid mitten av 1990-talet hade en invandringsminister, som hette Leif Blomberg, socialdemokrat och tidigare orfölrande för Metall. Han ville att densvenska flyktingpolitiken skulle inriktas på att förhindra att människor utan skyddsbehov kom till landet, och att flyktingar i ökad utsträckning skulle få hjälp i sina hemländer.Han ville göra det straffbart att gömma papperslösa. Han utsattes för en hatkampanj utan lika från media, från oppositionen och från högljudda krafter inom sitt eget parti, som alla krävde att han skulle avgå. Dessa kampanjer bidrog sannolikt till att partistödet för S dalade. Eftersom Blomberg kom från arbetarleden utsattes hela den svenska arbetarklassen för hatkampanjerna. LO, anklagades för att vara en rasistisk organisation. Flera andra socialdemokratiska invandrarminstrar har utsatts för liknande hatkampanjer.

    Dessa kampanjer har lagt grunden för de problem som vi har idag.Det är riktigt som Anders skriver, att de yttre gränserna numera går runt EU och inte runt Sverige. Men den yttre gränskontrollen, ska enligt EU:s gränspolitik kompletteras med en ”inre gränskontroll”, som inte fungerar i Sverige, eftersom starka krafter i det svenska samhället hindrar polisen att arbeta effektivt med denna inre gränskontroll. Exempelvis får gränspolisen inte kolla identitet hos resenärer i tunnelbanan, eftersom det skulle hindra gömda att åka till sina jobb. Lägg därtill att 1.400 ensamkommande flykingbarn har försvunnit bara under det senaste året, utan att ens efterspanas av polisen. Är de mördade, hålls de som slavar i ”underjordiska” fabriker,. eller har de tagit värvning hos IS? Politiker, som vill lösa problemen, föredrar att göra det utan insyn, eftersom de rädda för att en öppen debatt skulle göda rasism och främlingsfientlighet. Men då får de ju inte heller stöd av partimedlemmar och väljare. Och därför misslyckas de, precis som Leif Blomberg gjorde. Nu försöker Stefan Löfvén utkämpa ett tvåfrontskrig, mot både rasister och anhängare av fri invandring – och de anhängarna finns i hans egen regering. Och nu har ju det felaktiga ryktet spridits över hela världen att i Sverige får alla permanenta upphållstillstånd och att allting är gratis, samt att svår brist på arbetskraft råder i Sverige, så att alla får jobb.

    Sedan är det ju ett faktum att läget i världen har försämrats, att ett fullskligt tredje världskrig står för dörren och kan ge upphov till en flyktingkatstrof som vi bara inte kan föreställa oss. Om Blomberg fått som han velat, hade vi haft en mer hanterlig situation idag.

  8. Alexander

    ”Det är den signalen vi ska sända”

    Ja, och då är det ju mycket märkligt att IKEA-mördaren knallade runt i det fria. Nu lär han väl stanna i landet resten av sitt liv. Fast han radar väl våra pensioner?

    ”inte ge någon allmän amnesti”

    Fast det vill ju MP och V. De har en hel del att säga till om….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kan tycka vad vi vi vill om IKEA morden – vansinnesdåd är omöjliga att förutse som jag tidigare sagt. Dessutom har jag sagt att detta inte ska kunna hända i en framtid när vi fått en ny och fungerande integrations- och migrationspolitik på plats.

      Så vitt jag vet har varken Mp eller V framfört några sådana krav på sistone.

  9. Alexander

    Med din fungerande integrationspolitik så kommer vi alltså inte att ha papperslösa på gatorna? Det är exakt det du säger. Ska bli intressant att se facit…..

    MP har framfört sådana krav och V är nog också med på tåget. Löfvén vet knappt vilket ben han ska stå på.

  10. Lars Flemström

    Jag vädjar till dig, Alexander, att fortsätta diskussionen i anslutning till något nyare inlägg. Det här blir för spretigt. Det skulle förvåna mig mycket om MP och V vill ha en effektiv avvisning av personer, som vistas illegalt i Sverige. Deras linje torde i stället vara att alla papperslösa ska ha uppehållstillstånd, bara för att de vägrat lämna Sverige. Jag har för övrigt råkat komma över en ny uppgift, som tydligen inte varit avsedd för den tidningsläsande allmänheten. Knivmannen har vistats illegalt i Sverige sedan i december 2013, då han fick sitt första avvisningsbeslut. Varför hämtades han inte och sattes i förvar efter det senaste avvisningsbeslutet, när man visste var han bodde och eftersom han avvek förrra gången? Löfvén sa i sitt tal idag att de som får avslag ska återvända, men den delen av talet sändes inte i TV. Media vill tydligen ge sken av att regeringen står enig bakom MP:s polilitik, och att det alltså bara är ”rasister” som tycker att myndighetsbeslut ska följas. Så vad betyder Löfvéns uttalande praktiken? Att de avvisade ska fortsätta att välja själva om de ska åka, eller gå under jorden och söka asyl på nytt, på nytt, på nytt? Motivet för avvisningsbeslutet den här gången var inte att mannen saknade asylskäl, utan att han redan hade fått asyl i Italien.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är detta jag avser ändra på Lars genom att vi gör precis det som Löfven sa – nämligen skickar tillbaka de som fått avslag.

      När det gäller det aktuella fallet har jag inte alla fakta på bordet varför jag avstår från att kommentera- Från andra håll har jag hört att han befann sig i Sverige därför att han gjort en ny ansökan med andra asylskäl.

  11. Alexander

    ”Det är målsättningen även om det blir svårt att komma ner till 0”

    Så nu är det alltså en målsättning som blir svår att nå? Dina planer med en ny integrationspolitik var ju i princip dunderhonung, förmodligen blir det samma resultat som med alla andra satsningar. Fiasko pga att det kommer hit för många…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst är den politik dunderhonung – Men jag är tillräckligt gammal för att vara realist. Även om 0 är talet jag siktar på så är det svårt att veta när detta är uppnått då det idag inte finns någon inklusive Migrationsverket som kan tala om exakt hur många papperslösa det finns.

      I ett sådant läge är det därför bättre att använda ordet målsättning då jag om jag garanterade att siffran 0 ska uppnås kommer att få kritik från alla håll om någon likt dig skulle hitta en som är papperslös utan att jag visste om dennes existens.

      Sedan håller jag med Lars – Det är bättre att fortsätta kommenterandet på ett nyare inlägg då det är långtifrån alla som går så långt bakåt i blogghistoriken som detta inlägg är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.