Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att som SD skylla Sveriges nuvarande situation på invandringen är ingen lösning på landets problem.

Varje gång jag i ett inlägg skriver om invandringen till Sverige, eller om ekonomi och fördelningspolitik blir jag förvånad över hur många som gått på SD*s enkla förklaring som innebär att allt är invandrarnas fel.

Att skylla allt på invandringen är att göra saken allt för enkel – Lösningen på Sveriges problem är betydligt djupare och komplexare än så. I grund och botten är dagens situation ett resultat av ökad OJÄMLIKHET och större inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Största boven i dramat för att leda Sverige dit vi är idag får tillskrivas de nyliberala doktriner och den mer eller mindre nyliberala politik som förts i Sverige allt sedan 1980-talets slut. Detta innebär att även vi Socialdemokrater måste erkänna att vi är skyldiga till situationen i dagens Sverige.

Låt mig därför utan inbördes ordning räkna upp några anledningar till att Sverige ser ut som det gör idag:

  • Medlemskapet i EU som tillsammans med avregleringen av finans och valuta marknaden gör det möjligt att skatteplanera och via transitländer som Holland föra obeskattade vinster till skatteparadis utan större beskattning av vinsten. Något som innebär att statskassan går miste om åtskilliga miljarder i skatteintäkter – Pengar som borde använts till att bygga välfärd för ALLA.
  • Det faktum att Sveriges rikaste 3 procent gått från att i slutet av 1980-talet äga 1/5 del av landets samlade förmögenhet till att idag 25 år senare äga 1/3 del av landets samlade förmögenhet med resultatet att Sverige är ett av de länder där inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar snabbast i världen.
  • Tron på nyliberalismens löfte om att den ”fria marknadens” skulle lösa alla problem – Något som vi nu vet att den misslyckandes med kapitalt. Om något har de fria marknadskrafterna förvärrat situationen och sett till att Sverige utvecklats i fel riktning.
  • Socialdemokratins oförmåga att stå upp för JÄMLIKHET under dessa 25 år.
  • En politisk elit som genom sin blotta närvaro, och genom att handla tvärtemot vad man säger skapt ett politikerförakt som innebär att människorna förlorat tron på att politiken ska lösa deras vardagsproblem.
  • Arbetslinjen och drastiska försämringar i de sociala trygghetssystemen som kastat många in i misär och socialbidragsberoende.
  • Kraftig utflyttning av arbetstillfällen från Sverige till låglöneländer för att öka företagens vinster. Något som lett till fler arbetslösa och historiskt höga arbetslöshetstal.
  • Försvagade fackföreningar och kraftigt försvagade villkor i arbetsrättslagstiftningen vilka lett till otrygga anställningar och lönedumpning.
  • Dåligt fungerande migrationspolitik och ännu sämre integrationspolitik vilket lett till större segregation och mer utanförskap.
  • Slaviskt följande av förnekelselinjen vilket innebär att etablerade politiska partier inte vågar sätta ner foten och debattera integration och migration med rädsla för att bli kallade rasister.
  • Avregleringen och privatiseringen av stora delar av den offentliga sektorn.
  • Nyliberal politik som gör att grupp ställs mot grupp och skapar VI och DEM med GIRIGHET och EGOISM som resultat.

Jag skulle säkert kunna fortsätta listan i all evighet då 25 år med avsaknad av traditionell Socialdemokratisk politik är en läng tid. Dock nöjer jag mig med dessa punkter för stunden då jag tror att alla som läser och begrundar punkterna ovan förstår att Sveriges problem är mycket större än att skylla allt på invandringen.

Jag ska även ge ett löfte och det är att jag så länge jag lever och har hälsan ska göra allt som står i min makt för att ändra på situationen och rätta till det som gått snett.

Som varande både erfaren och berest med bosättning och arbete i många länder och Socialdemokrat, fast förankrad i tron på, och effekten av våra ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE vet jag att lösningen på Sveriges problem bara kan ske genom byggandet av ett mer JÄMLIKT samhälle.

Socialdemokratins mål har alltid varit att DEMOKRATIN ska flyttas närmare människorna så att de kan känna sig delaktiga i besluten och känna att deras röster har inverkan på den politik som förs. Tillsammans med mina partikamrater ska vi se till att människorna återfår tron på att politiken löser deras vardagsproblem och tron på att framtiden för Sverige är ljus.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

10 kommentarer

  1. Lars Flemström

    ”Varje gång jag i ett inlägg skriver om invandringen till Sverige, eller om ekonomi och fördelningspolitik blir jag förvånad över hur många som gått på SD*s enkla förklaring som innebär att allt är invandrarnas fel.”

    Du borde nog fråga dig själv hur många nya väljare du har rekryterat till SD med den formuleringen. Du tillerkänner inte människor förmågan att tänka själva, att dra slutsatser av egna erfarenheter, utan tror att allt är SD:s fel. Med den översittarattityden, som tydligen är ett försök från din sida att kvala in i maktens högsta korridorer, får du SD att framstå som det enda parti, som tar vanligt folk på allvar.

    Jag har följt S-bloggarna under många år, och har lärt mig att känna igen de sverigedemokrater som skriver här under fingerade namn. Det är inte så lätt, för det börjar med sådant som vilken socialdemokrat som helst kan hålla med om. Sedan kommer en tid, när de planterar små nästan osynliga frön, som vanligen handlar om invandrares brottslighet. Även det sådant som de flesta kan hålla med om, för vem kan förneka att det finns kriminella invandrare? Till slut landar det hela i att allt framstår som invandringens fel. ”Framstår som” eftersom inga förklaringar till problemen öht ges, men mycket har ordats om ’”invandringenä” (obs. inte ”invandrarna”).

    Bloggägarna har svårt att hantera detta. S-bloggägarna verkar i stort sett inte läsa varandras bloggar, utan alla reagerar lika yrvaket. Det vore ju ett präktigt självmål att anklaga varje nytt namn för att vara sverigedemokrat, om så ej skulle vara fallet. Plötsligt inträder AF på scenen med sina egna superenkla lösningar om hur SD ska bekämpas – som om inte samma metoder har provats otaliga gånger, med följd att SD har vuxit ännu mer. Guldläge för SD: Nu disktuerar SD:s motståndare hur SD ska bekämpas. Men det handlar ju mest om att imponera på andra SD-bek´ämpare, inte om att ta tillbaka väljare från SD.

    Du angriper ”förnekelselinjen” (att förneka alla problem i samband med invandringen) och sedan följer du den själv. Du håller med Jan Guillou om att det är fel att förneka den lågintensiva islamistiska terrorister (att muslimska kvinnor trakassereras etc), som finns i Sverige. Men när det gäller alla andra problemområden förklarar du hur det ”egentligen” förhåller sig. Som om inte åtskilliga förnekare har försökt med det före dig. Nu försöker du avleda diskussionen till ”den dåliga migrations- och integrationspolitiken”. Men du förklarar inte på vilket sätt MIGRATIONS-politiken är dålig. Tar vi emot för få invandrare? För DU kan väl inte mena att vi tar emot för många? Eller är det fel slags människor som får komma hit?

    Vad sedan beträffar INTEGRATIONS-politiken så har jag försökt förklara för dig att det kanske är för mycket integration. Sverige har världens mest gedigna integrationspolitik, men integrationen här fungerar sämre än i länder med en mindre gedigen integration. Syftet med den svenska integrationspolitiken är nämligen att göra alla till helyllesvenskar med enstaka exotiska inslag (som helyllesvenskar alltid har uppskattat) – även de, som själva drömmer om en framtid i det gamla hemlandet, så snart det blivit fred där. Felet med den svenska integrationspolitiken är att invandrare uppfattas som människor som måste tas om hand, människor som saknar arbetsförmåga även om de så har höga utbildningar och /eller lång yrkeserfarenhet.

    Är halva svenska folket (de som tycker att vi tar emot för många invandrare) rasister? Består alla andra västeuropeiska regeringar av bara rasister, eftersom de vill begränsa invandringen, hellre ger tilläigga uppehållstillstånd, och vill skicka tillbaka dem, som inte har flyktingskäl, utan har gjort Europa som något slags amerikadröm? Är Stefan Löfvén rasist, eftersom han har sagt att vi ska ha en reglerade invandring, i sitt Almedalstal, 25 minuter in i talet. Vilket media har underlåtit att rapportera, eftersom

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lars – Som du vet har jag skrivit många inlägg i ämnet, dessutom ett stort antal där jag presenterar hur vi ska lösa problemen genom konkreta åtgärder – Åtgärder som du fördömer därför att du vill att de som kommer ska skickas tillbaka så fort som möjligt utan möjlighet att själva avgöra om de vill åka tillbaka eller stanna kvar i Sverige.

      Det är där vår åsikt går isär och på samma sätt som jag respekterar att du får ha din uppfattning vill jag att du respekterar min uppfattning om hur saken ska lösas.

      Att SD skulle tjäna på att jag debatterar invandrarfrågan har jag mycket svårt att köpa annat än i ett mycket kort perspektiv. Det är just därför att de använder invandrarfrågan och minskningen av invandringen som lösning på alla problem som jag tar upp den och påvisar de verkliga orsakerna bakom situationen i dagens Sverige.

      När människorna väl förstår att det inte finns någon quick-fix på Sveriges problem tror jag tvärt emot dig att de kommer att inse att SD inte alls vill deras bästa – Allt SD står för är att kasta ut de som redan invandrat och stänga våra gränser för ytterligare invandring.

      Vägen till ett bättre Sverige kan bara gå genom skapandet av ett mer JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor. Verktyget för att nå detta JÄMLIKA samhälle kan bara vara traditionell Socialdemokratisk politik. Alla övriga försök under modern tid har misslyckats och tagit Sverige i motsatt riktning.

      Det är därför jag är Socialdemokrat Lars.

      Jag gör ingen skillnad med vem jag debatterar då jag hyllar DEMOKRATIN som varande en viktig nyckel till frihet. Det enda jag stryker är kommentarer som ägnar sig åt personangrepp på mig eller de som kommenterat mina inlägg.

      • Lars Flemström

        Anders. Jag är socialdemokrat för att jag vill ha en socialdemokratisk poltik, och inte en pollitik som spretar åt alla möjliga håll. Som socialdemokrat tror jag på förnuftiga regleringar. Det har jag skrivit mycket om innan du dök upp som gubben i lådan. Socialdemokratin har alltid stått för en reglerad invandring. I mitt förflutna, t.ex som medlem i FNL-rörelsen, har jag lagt ner mycket ideelt arbete för att människor inte ska behöva fly utan kunna bygga en framtid i sitt eget land.

        Jag har aldrig någonsin skrivit att ”de som kommer ska skickas tillbaka så fort som möjligt utan möjlighet att själva avgöra om de vill åka tillbaka eller stanna kvar i Sverige.” Det är en grov förvrängning, ja rentav att bära faskt vittnesbörd mot sin nästa (d.v.s. mig). ”Så fort som möjligt” kan ju tolkas att alla som kommer ska skickas tillbaka med första flyg, utan att ens få sin sak prövad. Jag vill ha en rättssäker asylprocess, men att den lag som vi har ska följas. Naturligtvis ska eventuella avvisningsbeslut också vara rättssäkra.

        Men jag anser inte att det förhållandet att man någon gång har satt sin fot i Sverige, i sig ska vara ett skäl för permanent uppehållstillstånd. Även i den frågan överensstämmer mina åsikter med gällande lag. Du vill däremot, det har du skrivit tidigare – att den som inte har lärt sig svenska fort nog och bra nog, ska slängas ut, utan pardon. Med din politik ska minst 56 % av de som har beviljalts uppehållstillstånd de senaste ären kastas ut. Det är nämligen så många som inte ens fullflöljer svenskundervisningen.

        Normalt brukar jag respektera andras åsikter, men dina idéer om att de svenska samerna ska behandlas som om de vore invandrare och inte en urbefolkning, förtjänar ingen respekt. Det enda parti, som jag vet stödjer dig i det fallet, är SD- Samarna har aldrig bett att få bli svenskar. Deras land har ockuperats och koloniserats. Dessutom tror jag att de vet mer om rationell renskötsel än vad du gör.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

          Lars – jag bygger det du skrev på de synpunkter du redovisat i tidigare kommentarer om tillfälliga 2 åriga uppehållstillstånd och att det bästa är om det återvänder till sina hemländer så snart detta blir möjligt. Om detta är fel uppfattat ber jag om ursäkt. Min policy är att så långt det går låta bli att förolämpa eller gå till personangrepp.

          De förändringar jag föreslagit vad gäller migrations och integrationspolitiken handlar inte om de som redan kommit utan om hur vi bäst ska integrera de som kommer efter det att förändringarna är gjorda. Att ställa krav är en akt av KÄRLEK då min strävan är att de så snabbt som möjligt ska få ett värdigt liv i Sverige. Att de 56% du relaterar till inte klarat sin svenskundervisning bevisar inget annat än att integrationspolitiken fungerar mycket dåligt idag och historiskt. resultatet kommer att bli helt annorlunda om vi gör på det sätt jag föreslagit.

          Sedan har jag aldrig sagt att jag inte ser samerna som ursprungsbefolkning – tvärt om ska de få fortsätta med sina seder och bruk utan inblandning från mig eller min politik. Vad jag däremot sagt är att detta på inget sätt ger dem ”monopol” och ensamrätt att bedriva renskötsel. Att ge dem denna rätt till monopol är fel -då borde ju i rimlighetens namn masaierna i Östra Afrika ha ssmma monopolrätt på skötsel av nötkreatur därför att de hävdar att alla kor och tjurar tillhör dem enligt tradition.

          De som vill starta och driva renskötsel ska självfallet få göra så, dock inte på samma premisser som samerna vad gäller rätten till betesland. Men vill man bedriva renskötsel på egen mark ska detta vara möjligt.

          Sedan har du med all säkerhet rätt i påståendet att samerna vet betydligt mer om rationell renskötsel än du och jag.

  2. Alexander

    Jag skyller inte allt på invandringen, men kan man inte erkänna att den är en starkt bidragande orsak tycker jag att man gör bort sig. Men men, forsatt stor invandring räddar våra pensioner. Då får man ta att två av frälsarna knivmördar folk på IKEA.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig haft några problem med att erkänna att invandringen har del i skulden, men att kalla den betydande del är att gå för långt.

      Sveriges stora problem ligger i precis de orsaker jag angivit i inlägget och som du ser är felaktig migrations och integrationspolitik en av orsakerna jag tagit upp som skäl till läget.

  3. Stefan

    Skulle vara intressant att sitta ett gäng runt ett kaffebord, eller? Allt är inte så enkelt, allt inom S är inte bra. Man kan inte ha en massa skygglappar. Jag tycker en som Lennart Holmlund vågar se vissa faktiska orsaker till mycket detta gäller även Ågren (M). De törs titta sig omkring och se verkligheten.
    Att hela tiden skriva i stil med ”Som du vet har jag skrivit många inlägg i ämnet” blir lite att dumförklara vi som följer bloggen. Missförstå mig inte Anders.

    Att skriva ”att kalla den betydande del är att gå för långt.” är ju att ”ljuga”. Du byter ut orden starkt bidragande till betydande vilket blir att förstärka ett påstående som du inte ens behöver ifrågasätta eller så. Missförstå mig inte jag förstår din iver.

    * Fler jobb
    * Fler bostäder
    * Bättre skola
    *Bättre vård
    * Bättre a-kassa

    Allt detta kostar multum. Att då liksom samtidigt göra ex flyktingmottagande på en höft för att tycka vi hjälper många funkar inte. Skolan har gått på en höft funkar den? MAn måste genomföra alla saker till 110 % och inte bara höfta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För egen del tycker jag att jag vågar stå upp och kritisera det som kritiseras bör oavsett om det är internt eller extern.

      Jag har under lång tid debatterat och skrivit om dessa saker och kommit med förslag på hur de ska lösas och finansieras det är därför jag hänvisar bakåt till gamla inlägg.

      Att allt detta kostar pengar och behöver 100% av kraften i genomförandet är helt korrekt – Det är den kraften jag kommer att lägga på dessa saker. För att lyckas måste det till en sammanhållen politik som är både pragmatisk och expansiv tillsammans med vetskapen om att stora förändringar inte går över en natt utan tar längre tid i anspråk.

      Vad jag ger uttryck för är att det med den politik jag vill föra att genomföra allt detta och samtidigt ta hand om invandringens kostnader.

      I Invandrarfrågan måste vi vara oerhört pragmatiska och dagens höga nivåer vad gäller flyktingar kommer inte att vara permanent – med tiden går den ned till mer normala nivåer. Då människorna har ett skyddsbehov är det vår skyldighet att ställa upp. Dock har jag gett uttryck för att jag inte är nöjd med dagens situation och att vi i EU måste jobba för att alla medlemsländer tar emot flyktingar i proportion till sin storlek i EU. Alla länder måste SOLIDARISKT bära kostnaderna då det inte är rätt att Tyskland och Sverige ska bära största delen av ansvaret.

  4. Stefan

    Om du vore invandrarminister och sa ”Alla länder måste SOLIDARISKT bära kostnaderna då det inte är rätt att Tyskland och Sverige ska bära största delen av ansvaret.” Då skulle du anse att du håller Jimmie i hand. Det inlägg du skriver kanske läses av 100 personer.

    Jag har vart aktiv politiskt och hade en åsikt i en helt annan fråga och fick en massa smällar på fingrarna trots många höll med mig men de vågade inte säga saker för man måste alltid tycka som partiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har redan sagt att detta inte är rätt trots att jag inte är Migrationsminister. Det finns flera ledande företrädare som uttryck att det inte är rätt att Sverige och Tyskland får bära den tyngsta bördan. Demokrati och Solidaritet innebär att alla EU länder SOLIDARISKT ska dela på bördan.

      Den stora skillnaden mellan mig och Jimmie är att jag vill göra detta via beslut i EU istället för som ett ensidigt handlande från svenskt håll. Den tiden är över när SD ska tillåtas ha monopol på invandrarfrågan. Skillnaden mellan oss och dem är att vi strävar efter en långsiktigt hållbar lösning som tar alla fakta i beaktande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.