Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Barnfattigdomen i Sverige måste utrotas!

Idag läste jag en intressant ledare i Aftonbladet författad av Daniel Swedin som belyser en företeelse som tarvar mycket debatt och en snar lösning. Det han skrev om är vad som kan betraktas som vår tids största misslyckande – Nämligen att barnfattigdom fortfarande existerar i Sverige.

Att det fortfarande när vi skriver 2015 finns barn som växer upp under förhållanden som kan klassificeras som barnfattigdom kan inte ses som annat än ett stort misslyckande från oss politiker.

När det uppenbarligen är så att välfärden inte omfattar ALLA blir den svåra frågan att besvara om Sverige överhuvudtaget kan klassificeras som varande ett välfärdsland?

Lite fakta ur artikeln:

  • Sedan 2008 har andelen ekonomiskt utsatta hushåll i Malmö ökat med 0,6% till totalt 31,7% vilket innebär att var tredje barn i Malmö lever under ekonomiskt utsatta förhållanden.
  • I Stockholm där barnfattigdomen minskar allra snabbast ökar klyftorna mellan olika stadsdelar lika snabbt. I Rinkeby lever 42% av barnen i ekonomisk utsatthet medan samma siffra för Södra Ängby bara är 2%.
  • I välbeställda Husie i Malmö är medellivslängden för män 80,6 år medan den i den fattigare Södra Innerstaden bara är 74,8 år.

Faktorer som bidragit till dessa siffror återfinns i det faktum att barnbidrag och underhållsbidrag till ensamstående föräldrar i princip stått stilla under lång tid samtidigt som kostnaderna i samhället ökat väsentligt.

Friskolereformen och det fria skolvalet samt den accelererande ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter är andra faktorer som bidragit till både segregation och ökade klyftor i samhället.

Därför hade Håkan Juholt helt rätt när han lyfte upp barnfattigdomen och gjorde den till en av Socialdemokratins viktigaste frågor för framtiden.

Att en uppväxt där man lever i barnfattigdom ger ett sämre utgångsläge för ett långt, framgångsrikt och hälsosamt liv tror jag att alla vet. Att de som växer upp i fattiga hem presterar sämre i skolan och därför har sämre chanser att konkurrera på arbetsmarknaden är andra effekter av barnfattigdom. Dessutom drabbas de som växt upp under förhållanden med barnfattigdom oftare av ohälsa, psykisk sjukdom och löper en större risk att bli utsatt för kriminalitet eller själva utöva kriminalitet.

Därför säger jag som Juholt med flera: ALLA BARN RÄKNAS! Inget barn ska behöva växa upp i fattigdom och därmed riskera att leva ett mindre rikt liv!

Socialdemokraterna har KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE som ideologiska kärnvärden. Barnfattigdom är ett tecken på att vissa barn är mer värda än andra barn – Därför ska barnfattigdomen utrotas. 

Arbetet mot ett JÄMLIKARE Sverige utan barnfattigdom startar idag. För att nå dit behöver vi tillräckligt många röster för att kunna genomföra vår politik – Din röst och din åsikt är viktig – Tillsammans bygger vi ett JÄMLIKARE och mer välmående Sverige utan barnfattigdom.

Först när detta arbete är slutfört förtjänar vi att klassificera oss själva som varande ett välfärdsland.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.