Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bankernas vinster är en tickande bomb!

Efter att ha läst en mycket intressant artikel i ETC författad av Stefan Koch med titeln ”Bankernas ökade vinster är en olycka i slow motion” känner jag mig manad om att ta upp ämnet på nytt för att belysa hur farlig dagens vinstnivåer för bankerna faktiskt är för resten av befolkningen.

När man som jag har ett förflutet i bankvärlden och därför vet hur banker fungerar blir man ännu räddare då dagens vinstnivåer innebär en enda sak – Nämligen mycket luft och hög riskexponering för att uppnå höga vinster.

Dessutom är banker kapitalets verktyg för att öka dagens inkomst- och förmögenhetsklyftor ännu mer då det bara är de bättre bemedlade som kan delta i spelet med de spekulationsprodukter bankerna saluför. De och bankens ägare är vinnare emedan resten av befolkningen kan räknas till gruppen förlorare.

Stefan Koch tar upp många intressanta och tänkvärda fakta och faktorer i sin artikel. En sammanfattning av vad han säger är följande:

  • För inte allt för länge sedan var banker, finansinstitut, revisorer och ratinginstitut något som befann sig i ekonomins periferi för att fungera som hjälpmedel för företagens affärsverksamhet. I dagens värld har bankerna och finansverksamheten flyttat in i ekonomins centrum och knuffat ut företagen till periferin.
  • Att de stora vinsterna numera inte finns i företagen utan i banksektorn.
  • Att Sveriges BNP inte vuxit nämnvärt allt sedan 2007.
  • Frågan om hur banker tjänar pengar? Med svaret att de tjänar sina pengar på räntebetalningar och spekulation.
  • Att fastighetsbubblan är en stor inkomstkälla för bankerna och innebär att bankerna trots att bostäderna är densamma tjänar stora pengar genom denna därför att fastighetsbubblan är ett resultat av ekvationen – Högre huspriser = Större huslån = Större ränteintäkter.
  • Att de enda vinnarna på fastighetsbubblan är bankerna och att förlorarna är alla villa och lägenhetsköpare.
  • Att världens Riksbanker ägnar sig åt att manipulera den finansiella ekonomin genom att tillämpa noll/minusräntor, och genom att stödköpa allt från statsskulder, förfallna bostadslån och aktier på världens börser.

Som bevis för att bankerna flyttat in i centrum och företagen trängts ut i ekonomins periferi bifogar han en snygg graf som klart och tydligt bevisar vad han säger genom att jämföra vinsterna i Sveriges 4 största industriföretag med vinsterna i Sveriges 4 största banker.

Där går det att se att Sveriges 4 största industriföretag (Volvo, Ericsson, Vattenfall, Skanska) med sammanlagt 300.229 anställda sammantaget gjorde en vinst på 27,2 miljarder kronor förra året. Eller 90.557 kr per anställd avrundat till hela krontal.

Samtidigt har Sveriges 4 största banker (Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken) med sammanlagt 65.672 anställda sammantaget gjort en vinst på 82,4 miljarder kronor vilket ger en vinstnivå på 1.254.720 kronor per anställd avrundat till hela krontal.

Att ekonomer och nationalekonomer kan se att siffror som dessa är skeva och innebär stora risker är kanske inte allt för underligt att förstå. Dock tror och hoppas jag att även gemene man reagerar på siffror som dessa.

Bara tanken på hur många fler jobb som funnits om det var industriföretagen istället för bankerna som hade denna vinst är skrämmande. Med samma vinstnvå per anställd som idag skulle det betyda att industriföretagen hade mer än 10 gånger så många anställda.

I slutet av artikel kommer han till slutsatsen att den finansiella ekonomin aldrig kan vara den drivande parten i ekonomin, och att det vi nu bevittnar inte är en ny ekonomisk ordning utan bara en pågående olycka i slow motion.

Jag är efter att ha läst artikeln helt beredd att hålla med honom då jag i ett antal inlägg belyst samma sak om än med andra ord och förklaringar.

I samband med valutakriserna på 90-talet när George Soros knäckte många av världens valutor, hade jag förmånen att äta middag med honom. I samband med denna middag, där vi som deltog var en blandning av finansfolk och journalister, fick han frågan om vad han ansåg behövde göras med valuta marknaden.

George Soros svar kom både snabbt, rappt och konkret. Vad han sa till alla deltagares stora förvåning var följande – Återreglera valutamarknaderna snarast och återinför de fasta växelkurserna.

Samma sak gäller för banker och finansinstitut – Återinför den reglering som tidigare gällde för banker och finansinstitut för att hejda GIRIGHETEN och för att förhindra en ny finansiell härdsmälta.

Kortfattat kan man säga att bankerna för länge sedan slutade med att erbjuda sina kunder den produkt som bäst motsvarar kundens behov. Istället erbjuder man de produkter som är bäst för banken, och på vilka man som bank tjänar mest pengar. Detta förfarande är farligt och skapar en onödigt stor spekulation och riskexponering som förr eller senare kommer att leda till en krasch och behov av förnyade stöd från världens skattebetalare.

Nedan följer några av de saker som jag tycker gått snett:

  • Att fastighetsbubblan tillåts växa utan att amorteringskrav och en nedtrappning av de räntesubventioner som driver upp huspriserna införs.
  • Att aktiekurserna inte längre har något att göra med ett företags verkliga värde! I stället för att nöja sig med värdetillväxt och utdelning spekuleras i stället i ett företags framtida vinster vilket gör att aktiekurserna innehåller stora mängder luft.
  • Att optioner och terminer numera säljs till privat personer i spekulationssyfte – och då allt som oftast i proportioner som motsvarar en stor del av spararen/investerarens totala förmögenhet. Dessutom är bankernas riskexponering ofantligt hög när det gäller derivat då det är banken som fungerar som ”marketmaker” för dessa derivat. Kraschar börserna kraschar derivathandeln med förluster i megaformat som följd.
  • Att räntemarknaden som vi kände den är satt ur spel då skillnaden mellan in och utlånings räntor är för stor. Dvs. bankernas marginal och vinst på räntegapet är för stor.
  • Att valuta handeln helt spårat ur. Det enda den gör är att skada länders ekonomi – Dessutom har den fråntagit länderna och dess regeringar kontrollen av sin egen valuta då kontrollen över valutakurserna sedan länge ligger hos marknadens aktörer.
  • Att även handeln med fonder är helt urspårad då bankerna via fondförvaltning tjänar pengar i flera led på spararnas pengar. Vinstnivåer på mellan 10 -15% av det förvaltade kapitalet är mer av en standard än ett undantag när alla vinsten i alla de led som involveras i fondförvaltningen läggs samman.

Avslutningsvis säger jag som Stefan Koch – Det är dags att göra en rockad och se till att företagen hamnar i centrum och bankerna i periferin av ekonomin. Därför är det hög tid att vi sätter ner foten, visar politisk dådkraft och reglerar bank och finans marknaderna.

En reglering är nödvändig för att kunna garantera bankernas stabilitet, spararnas pengar och företagens rörelsekapital. Banker ska vara till för företag och kunder och inte omvänt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

 

4 kommentarer

  1. Joachim

    Bankernas rekordhöga vinster kommer alltså från det att de skapar pengarna som människor lånar ifrån dem. De bokför din återbetalningsskyldighet som en monetär inlåning och ger dig sedan ett nominellt belopp som med tiden, på grund av räntan, blir mindre än kundens återbetalningsskyldighet till banken, Det blir ett konstant finansiellt underskott. Alltså måste hela tiden nya krediter skapas för att ekonomin inte skall haverera på matematisk grund. Läs pyramidspel!
    För att förtroendet till detta korrupta pyramidspel inte skall haverera krävs samtidigt en evig tillväxt i realekonomin; Något som per logik är helt omöjligt på en planet med ändliga resurser.
    Just nu tillför varje nyskapad kredit en större belastning än produktiv nytta till vårat valutafinansiella system, och därmed kommer konsekvenserna (så länge inte folk kräver en penningreform) att bli mycket ödesdigra

    Svenska staten har inte ens en egen betalningsinfrastruktur. I händelse av kreditförluster har SEB första tjing på hela statskassan och deras uteliggande kreditmassa är idag fem gånger större än landets BNP!

    Inget riksdagsparti får ens adressera detta. Är det demokrati? Pengarna styr därmed den ekonomi som kontrollerar politiken. Det är inte att kalla att all makt utgår från folket som det så fint heter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Visst tjänar banker på att låna ut pengar inga tvivel om den saken med de riktigt stora vinsterna kommer från inlåningen.

      SEB är förvisso stora och kan om något går fel sluka stora delar av statskassan – Större bov är trots allt Nordea som är astörst av alla på derivathandel.

      Men låt mig i korta ordalag som gammal bankman och väl insatt i hur det går till förklara följande.

      Varje bank vaknar upp den 1 januari med vetskapen om att man under året kommer att tjäna minst 10% i regel 15 – 25% netto på sina sparares pengar förkortade AUM 0= Asset Under management.

      Ta följande exempel: Spararen lägger pengarna i en fond, fonden har en årlig förvaltningsavgift på 1.5% vilket utgör första delen av intäkten. Vad bankens fondförvaltare sedan gör är att handla med värdepapper för att skapa tillväxt i fonden. Handeln sköts i bankens eget aktiemäkleri som tjänar pengar på varje köp och varje försäljning av aktier som fonden gör, varje köp och försäljning belastas med en avgift courtage för varje köp och säljtransaktion – något som innebär att fonder under året köper och säljer åtskilliga aktier trots att de inte behöver för att framkalla courtageintökter åt banken. Sägas ska att dessa courtageavgifter aldrig syns för de som placerat sina pengar i fonder.

      Fråga dig sedan om fondförvaltaren ser till kundens bästa eller till bankens bästa?

      Men det tar inte slut där -aktivt förvaltade fonder och hedgefonder som är populära har både insättningsavgift och ett vinstdelningssystem som innebär att fondförvaltaren (banken) och kunden delar på den tillväxt som sker utöver ett överenskommet index.

      Dessa fonder kan sedan handla med derivat i form av optioner och terminer där det är banker som är vad man kallar ”market maker” dvs ställer ut optionen eller terminen. Oavsett hur det går blir banken vinnare som får in sin ofta skyhöga avgift för att vara market maker. Om spekulationen går emot kunden förlorar denne hela avgiften för optionen eller terminen – går det åt andra hållet förlorar den som spekulerat i motsatsen då det i dessa derivat finns lika många vinnare som förlorare.

      Den enda med garanterad vinst är banken.

      Men hursomhelst är även vårdslös utlåning ett problem då kostnaderna för dessa om marknaden kraschar hamnar i knät på skattebetalarna som tvingas gå in och ”rädda” banken så att den inte äventyrar insättarnas/spararnas pengar.

      Det är därför jag i tidigare inlägg föreslagit både strikt reglering av bank och finansmarknaderna tillsammans med amorteringskrav och en utfasning av räntesubventioner.

      I en oreglerad marknad är bankerna en tickande bomb – frågan är inte om den ska explodera – snarare när och hur stor skada explosionen utgör.

  2. Joachim

    Men ”lilla” detaljen att banker skapar nya pengar som lånas ut mot ränta som inte finns med i det nyskapade nominella beloppet då? Det skapar i sin tur ett konstant finansiellt underskott. Alltså måste hela tiden nya krediter skapas för att ekonomin inte skall haverera på matematisk grund. Det är ingen direkt liten detalj. Privata banker måste helt fråntas rätten att skapa och öka penningmängden för att kunna vinstmaximera genom att skuldsätta. Sverige har nu Europas största totalskuldsättning. Det pratar inte många politiker högt om, ännu färre politiker pratar om vad detta kommer att få för konsekvenser i framtiden. Har du sett vad Island gjort i den frågan gällande att ta ifrån bankerna rätten att skapa pengar?
    Visst bankerna borde regleras men den socialdemokrat eller någon annan från ”8-klövern” som skulle försöka minska bankernas inflytande och vinster åker ju ut direkt. Det vågar ju ingen etablerad politiker göra så jag dina ord om detta tar jag som tomma även om jag inte vet vilken position du har som politiker inom S? Den sista som satte sig upp mot storbankerna var Olof Palme och det gick ju sådär……

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Det är bara en reglering som kan lösa problemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.