Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med ett förslag om skärpta regler för beviljande av arbetstillstånd tvingar vi SD att bekänna färg.

Tiden är inne för att lägga ett förslag om striktare regler för beviljande av arbetstillstånd. En sådan motion i Riksdagen tvingar dessutom SD att bekänna färg och visa vart de står i frågan då varje SD röst mot ett sådant förslag innebär att det går emot den politik de säger sig företräda.

Till att börja med ska processen för arbetstillstånd återgå till den som gällde före 2008 innan den dåvarande Alliansregeringen ändrade på den för att så att säga slå sönder fackets inflytande i svensk arbetsmarknadspolitik. Självklart ska även den regel om rimlighetsbedömning som Alliansen tog bort 2010 återinföras.

LO driver för närvarande kampanj för att detta ska genomföras. Socialdemokraterna och LO har ett långt och framgångsrikt förflutet tillsammans där vi med gemensamma krafter sett till att förstärka arbetsrätten, och sett till att Sveriges arbetare fått möjligheten att leva i ett mer JÄMLIKT samhälle. 

Den demokratiska socialismen och våra ideologiska hörnstenar KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE manar till handling för att infria människornas förväntningar om schyssta löner och schyssta arbetsvillkor på svensk arbetsmarknad.

Jag har näst intill uteslutande i de flesta blogginlägg pekat på att orsakerna till dagens situation i Sverige är betydligt fler och betydligt allvarligare än att bara skylla alla problem på ökad invandring. Dagens regelverk för beviljande av arbetstillstånd är en av orsakerna som måste rättas till och botas.

Alliansens enda mål när de röstade igenom de regler som nu gäller för beviljande av arbetstillstånd var att leda Sverige ännu längre in på GIRIGHETENS stig. Målsättningen var klar och tydlig – Genom att förhindra fackligt inflytande när det gäller beviljande av arbetstillstånd kunde man tillfredsställa arbetsgivarnas krav på ”billig” arbetskraft så att de kan öka sina vinster.

Tyvärr fick de MP med sig i denna fråga och regelverket ser därför ut som det gör. Dock tror jag att MP insett misstaget och därför är villiga att rätta till det.

Nuvarande process för beviljande av arbetstillstånd är i mångt och mycket huvudnyckeln till den dörr som under år av Socialdemokratiskt styre varit låst och förseglad. När nu dörren öppnats leder vägen innanför dörren i en enda riktning nämligen mot den LÖNEDUMPNING som vi sett på svensk arbetsmarknad allt sedan dörren låstes upp.

Därför kamrater Socialdemokrater låt oss göra LO sällskap och gå dem tillmötes genom att på nytt låsa och försegla den dörr som Alliansen och MP låst upp. En låsning av dörren för dessutom det goda med sig att SD tvingas bekänna färg och visa Sveriges befolkning att de som de påstår står på arbetarnas sida när det gäller jobben, lönerna och arbetsvillkoren.

När vi ändå är på gång med förändringar tycker jag att vi i det regelverk vi föreslår lägger till hela eller delar av de regler jag föreslog i gårdagens inlägg.

Mitt förslag till regelverk för beviljande av arbetstillstånd såg ut på följande sätt:

  • Att arbetet för vilket arbetstillståndet söks är en tillsvidareanställning alternativt en visstidsanställning under minst 12 månader, och att arbetstillståndet vid visstidsanställning följer visstidsanställningens längd.
  • Att arbetstillstånd bara beviljas bara för yrkeskategorier där möjligheten att anställa en arbetstagare som redan finns i Sverige uttömts, och där arbetsgivaren under lång tid försökt besätta tjänsten via arbetsförmedlingen.
  • Att arbetstillstånd bara beviljas i undantagsfall, och att ansökan ska vara kompletterad med intyg från arbetsförmedlingen och berörd fackförening om att lämplig arbetstagare för tjänsten inte går att hitta i Sverige.
  • Att undertecknade anställningskontrakt och villkor för anställningen bifogas ansökan, och att arbetsgivaren förbinder sig att inte avskeda eller underlåta att anställa personen under den tid arbetstillståndet avser.
  • Att kunskapen hos den som beviljats arbetstillstånd validerats för anställningen i fråga.
  • Att alla arbetstillstånd ska vara temporära och återkallas så fort anställningen upphör under de första 3 åren efter ankomst till Sverige.
  • Att strikt uppföljning sker löpande för att säkerställa att den som beviljats arbetstillstånd arbetar och uppbär avtalsenlig lön från den arbetsgivare som angavs i ansökan. Samt att övriga villkor följs vad gäller arbetsmarknadsförsäkringar mm.
  • Att bemanningsföretag inte har rätt att söka arbetstillstånd för personer utanför EU/EES på grundval av de ägnar sig åt personaluthyrning.
  • Höga böter och risk för näringsförbud för arbetsgivare som ägnar sig åt att upplåta sitt företag för skenanställningar med enda syfte att ”sälja” arbetstillstånd.

Jag vill även ta tillfället i akt och starkt fördöma det vansinnesdåd som inträffade på IKEA i Västerås och säga att vi Socialdemokrater ska göra allt som står i vår makt för att förhindra ett upprepande.

Dock hade det kunnat hända precis vart som helst i Sverige och gärningsmän och offer hade lika gärna kunnat var du och jag. Dessutom går det inte att förutse vem som är potentiell gärningsman/kvinna då vansinnesdåd som dessa sällan och aldrig är planerade utan snarare en ögonblicksingivelse grundad på psykisk störning.

Jag vill även framföra mitt deltagande i sorgen för anhöriga och vänner till offren.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Stefan

    Hur ska ni förhindra ett upprepande mot sådant som skedde på IKEA? Hur förhindrar man våldsamma brott överhuvudtaget . De ökar ju bara.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vansinnesdåd som det på IKEA kommer alltid att inträffa oavsett vad man gör som regering. Vad vi kan göra är dock att föra en politik som ser till att JÄMLIKHETEN ökar och att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar. En politik byggd på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE skapar ett bättre och mer välmående samhälle. De direkta åtgärderna handlar om att åtgärda orsakerna till symptomen – grundorsaker som jag beskrivit i ett flertal inlägg.

  2. TP

    Fortsätter dagens politik blir jämlikheten inget problem, för då kommer dom allra flesta i Sverige vara fattiga om 10 år. Nä nu tänkte jag väl fel, massinvandringen är ju lönsam, så flyktingarna från MENA länderna kommer väl att rädda vår välfärd. Man ser ju på Malmös ekonomi hur den blomstrar efter många års stor flyktingmottagning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just en fortsättning av dagens politik vi inte ska ägna oss åt. Det är därför jag i inlägg efter inlägg skriver om hur vi ska bota grundproblemen till dagens situation i Sverige.

      Sveriges problem är bra mycket djupare än en stor invandring och det är bara genom att angripa grundproblemen vi kan skapa ett mer JÄMLIKT och välmående Sverige.

  3. Stefan

    Du kommer inte med något konkret. Hur ska vi minska kriminaliteten i landet. Antal våldsamma brott ökar ju. Varför ”ljuger” vissa om detta?
    Hur får du bättre kriminalvård och människor som lever i kriminalitet och missbruk att komma tillbaka i samhället? Hörde at exempelvis föreningen XCONS i Umeå fick knapphändigt med bidrag och resurser från kommunen, varför satsar man inte på sådant? Nu fick de ju lov att lägga ner trots att det kanske var 100 personer som hade detta som sin fasta trygghet. VAd har hänt med dessa människor idag?!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stefan om något har jag kommit med ett stort antal konkreta förslag på ett stort antal åtgärder som vi både kan och måste genomföra för att lösa grundorsakerna till problemen i dagens Sverige.

      Om du tittar på statistiken om mord och grova brott så talar den rakt emot ditt påstående och visar att antalet mord och våldsbrott sjunkit trots ökad befolkning och vad SD betecknar som ”massinvandring”. Du kan läsa Lars Lindströms krönika i dagens Expressen på nätet om du vill verifiera att det jag säger är sant.

      Hur vi ska förbättra kriminalvården och hur vi ska få dem som suttit inne eller befunnit sig i missbruk att anpassas in i samhället är en fråga som jag fram tills nu ägnat rätt lite uppmärksamhet. Detta betyder inte att den på något sätt är oviktig utan är snarare ett resultat av att jag först koncentrerar mig på att åtgärda orsakerna bakom att de hamnade i den situationen. När detta är gjort ska jag uppmärksamma frågan och se hur vi Socialdemokrater tillsammans med övriga partier kan slå vår a huvuden ihop och komma med en fungerande politik för detta ändamål.

      Vad gäller XCONS i Umeå och varför de fick knapphändiga bidrag från kommunen är inget jag kan kommentera då jag varken frågat eller fått orsakerna till detta presenterade för mig. Därför vet jag inte heller vad som hänt med de som var verksamma där.

  4. Stefan

    När det gäller brott och straff och vård så anser jag mig mycket sakkunnig i ämnet. Har erfarenheter om vi säger så. Detta skulle bli en lång redovisning. Ska försöka sammanfatta det hela konkret till dig i morgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.