Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är på dessa grunder vi ska bygga morgondagens Migrationspolitik inom Socialdemokratin.

Jag ska tillägna detta inlägg till min stora inspiratör Olof Palme. Som ni vet är jag av den åsikten att Sverige i mångt och mycket måste återgå till den typ av traditionell Socialdemokratisk politik som han förespråkade och aktivt utövade.

Han sa många gånger att vi Socialdemokrater aldrig får trolösa mot den Demokratiska Socialismen och dess ideologiska grundvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÅRDE. Däremot uppmanade han till trolöshet mot metoderna som ska och bör användas för att trofasta mot vår ideologi och mot våra värderingar.

Som ett inlägg i debatten om migrations- och integrationspolitiken har jag därför kopierat in texten till hans tal om ”Vi och utlänningarna” som han gjorde i ett radiotal 1965. Jag gör så därför att jag tycker att vi även i vår tid kan lära oss mycket från orden han sa. Jag ska sedan avsluta inlägget med mina egna kommentarer avsedda för det 21:a århundradet.

Håll tillgodo:

”Utlänning, invandrare, det är inte något entydigt ord. Det täcker hundratusentals enskilda människoöden, med bjärt skiftande bakgrund och förutsättningar. Några, dessbättre få, är i behov av vårt medlidande. Men alla är i behov av vår förståelse, har rätt att kräva förståelse, intresse och uppskattning. Det som förenar dessa människor är att de kommit som främlingar till Sverige, för att här söka skapa sig en tillvaro.

För oss är detta en alldeles ny situation. Sverige har varit ett land från vilket människor sökt sig bort till främmande land. Nu söker sig människor från främmande länder hit till oss. Och vi är ovana vid minoriteter, ovana att ta hänsyn till dem som är annorlunda. Därför blir vi lätt tafatta och trubbiga, både som samhälle och som enskilda individer. Och vi har väl ännu inte satt oss in i den nya situation som uppstått, när invandrarna blivit en stor och växande folkgrupp av allt större betydelse i det svenska samhället.

Invandrarna har gjort utomordentligt betydelsefulla insatser i den svenska samhällsutvecklingen på många olika fält. För det kan vi känna både tacksamhet och beundran. Vi inser invandrarnas självklara anspråk på att få sina rättigheter tillgodosedda i det svenska samhället, och vi vill gärna att de skall ha anledning att känna sig välkomna.Men det är om problemen vi skall tala. Och problem och svårigheter har naturligtvis följt i invandringens spår. Det finns oerhört mycket som samhället kan göra för att underlätta invandrarnas situation, konkreta åtgärder som kan förstärka känslan av samhörighet och ömsesidig respekt. Därom ska jag i dag inte tala. Avgörande för om samhällets åtgärder skall få avsedd verkan är emellertid de enskilda människornas attityder till invandrarna.Demokratin är fast förankrad här i landet. Vi respekterar de grundläggande fri- och rättigheterna. Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste. Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta.Men så enkelt är det ändå inte. Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori. Den har ett mycket enklare ursprung.

Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt. En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvaliteter att göra. Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde. Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen – på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken.

Därför ligger fördomarna alltid på lur, även i ett upplyst samhälle. Den kan blossa ut i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla. Kanske menar den som handlar inte så illa. Men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks. De flesta av oss människor har ett behov av att hävda oss gentemot andra. Och då står fördomen mot den avvikande – utlänningen, främlingen – till förfogande som en sista skans.

Med avsky och beklämning följer vi från länstolen framför tv-­apparaten hur ute i världen människor förföljs, minoriteter förtrycks, folkgrupper står i harnesk mot varandra. Men hur många av oss tar konsekvensen att ta kontakt med grannen två trappor ner, med ett namn som är svårt att uttala och ett uttal som är litet svårt att förstå? Och hur många av oss griper in med en hjälpande hand när de ser husmodern i en invandrarfamilj stå rådvill i snabbköpsbutiken – osäker på varor och priser, rädd att inte kunna göra sig förstådd?

Alla invandrare som kommer hit möter svårigheter, ofrånkomliga och betungande. De har brutit upp och måste känna saknad. Även om de får en god materiell försörjning, är det mycket som är nytt och främmande: språket, sedvänjor, ny miljö och nya människor. Till det nya måste de söka anpassa sig. Och vi har naturligtvis rätt att ställa krav på att de följer de spelregler som gäller i det svenska samhället och på den svenska arbetsmarknaden. Men kravet på anpassning får aldrig drivas så långt att det innebär att invandrarna skall bli precis som vi. De kommer alltid att förbli präglade av sin miljö och sitt ursprung. De flesta av dem kommer alltid att söka värna om sin egenart samtidigt som de söker delaktighet i den gemenskap som vi byggt upp här i landet. De kommer att vara ”annorlunda” svenskar.

Därmed förs frågan om invandrarna i Sverige ut i ett vidare perspektiv.

Sverige har sedan länge varit ett mycket enhetligt land. Vi har saknat minoritetsproblem. Men verkligheten förändras. Vi blir mer och mer beroende av kontakt och impulser över gränserna. Vi kan inte bygga murar mot omvärlden, murar som betyder isolering och tillbakagång. Utvecklingen för människorna närmare och närmare varandra, i en kontakt som betyder stimulans men också nötning och svårigheter. Internationalismen får inte vara endast en känsla på distans. Den blir alltmer en del av vår vardag. Invandrarna i Sverige kan på sätt och vis sägas förebåda en ny tid. De vill bli en del av vår gemenskap och vi måste i vår tur söka oss ut i en vidare gemenskap över gränserna. Världen kommer till oss och vi måste komma ut i världen.

Den framtid vi kan skönja kommer att föra med sig mycket av påfrestningar och svårigheter, när vi svenskar skall anpassa oss till en förändrad verklighet. Men skall vi kunna överleva måste vi lära oss att leva tillsammans med andra.”

Olof Palme

Så långt Olof Palme och hans tal. Det som nu kommer är de punkter i talet som jag tar fasta på mer än andra, och de punkter på vilka mina förslag om en förändrad och förbättrad migrations- och integrationspolitik som ni kan läsa om i andra inlägg bygger.

Palme sa i sitt tal följande:

  • Avgörande för om samhällets ska få avsedd verkan är emellertid de enskilda människornas attityder till invandrarna.
  • Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta.
  • Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori – Den har ett mycket enklare ursprung.
  • Fördomen har sitt ursprung i vardagslivet och ger utlopp för egna besvikelser och misslyckanden.
  • Fördomen är ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart.
  • Den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen – på arbetsplatsen – i sällskapslivet – i konkurrensen om pojken eller flickan.
  • Att fördomen ses som en sista skans mot den som är avvikande – mot utlänningen – mot främlingen.
  • Kravet på anpassning får aldrig drivas så långt att det innebär att invandrarna ska bli precis som vi.
  • Invandrarna kommer alltid att förbli präglade av sin miljö och sitt ursprung.
  • De kommer att vara ”annorlunda” svenskar.

Slutligen sa han som avslutning att den framtid vi kommer att skönja kommer att föra med sig mycket av påfrestningar och svårigheter när vi svenskar ska anpassa oss till en förändrad verklighet. Men ska vi kunna överleva måste vi lära oss att leva tillsammans med andra.

Jag frapperas av två saker när jag läser och analyserar hans tal. Först och främst hur förutseende han var när han förutspådde den kommande problematiken, sedan hur enkel lösningen faktiskt är för att lösa problemen.
Vi måste självfallet anpassa oss till den förändrade verklighet vi redan lever i och acceptera att det finns ”annorlunda” svenskar i vårt land som genom sin miljö och sitt ursprung har andra seder än de vi praktiserar.
Låt oss därför förändra vår attityd till invandring och vara så toleranta och fördomsfria som Palme påstod att vi är, och låt oss som ett resultat av detta kasta fördomarna åt sidan och i stället för VI och DEM endast och allena tänka och agera som varande VIVI bosatta i Sverige!
”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

  1. Bergis

    Svärta inte ner Olof Palme. Han regerade i en tid då Sverige var på topp och behövde arbetskraftsinvandring. Palme stod för den svenska modellen. Arbete åt alla och en god välfärd. Detta har nu sossarna tillsammans med miljöpartiet och alliansen raserat. Den svenska modellen har förvandlats till den mångkulturella modellen. Knivmord på IKEA. Granatkastning i Malmö. Polishelikoptrar som kostar skattebetalarna 10000kr i timmen. Ingen har frågat oss svenskar om vi vill ha detta mångkulturella samhälle. Ingen har frågat oss om vi vill ha tiggare vid varje affärsingång. Ingen har frågat oss svenskar om vi vill betala för en misslyckad religion som förtrycker kvinnor i arabvärlden. Sverigedemokraterna presenterar den politik som Palme skulle ha fört och det är inte konstigt att SD snart är Sveriges största parti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverigedemokraterna presenterar definitivt inte en politik Palme skulle ställt sig bakom. Om du läser talet så kan du se att han pratade redan 1965 pratade om det som idag 2015 är verklighet.

      Läs det inlägg jag skrivit så kommer du att upptäcka att de förslag jag lämnat för både förändrad migrations- och integrationspolitik och de förändringar jag vill göra för att lösa alla de problem vi brottas med i Sverige kommer att fungera alldeles utmärkt.

      När jag är klar med min politiks gärnings första fas som handlar om att skapa debatt och få svenska folket att inse varför läget i Sverige ser ut som det gör och att lösningen inte är så enkel som att skylla allt på invandringen kommer SD att vara tillbaka på en storlek som gör att de balanserar på 4% spärren.

      Detta arbete kommer att vara klart i god tid innan nästa valrörelse var så säker.

      • Bergis

        Då måste du också köpa arabvärdens kultur till 100 procent. Vilket innefattar hijab tvång, Sharilagar i förorten, Halal slakt på öppen gata, Böneutrop kl 5 på morgonen och obligatorisk koranskola. Det tycker du är naturligt och vi svenskar skall bara anpassa oss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser inlägget fullt ut och även tidigare inlägg så kan du se att jag sagt precis motsatsen. Religionsfrihet är en sak, i övrigt gäller svensk lag och svenska regelverk i Sverige och där är saker likt de du beskriver inte tillåtna. Har skrivit flera inlägg om detta och hur ALLA problem ska lösas.

  2. Eva

    ’Enhetligt land,och saknat minoritetsproblem’ Så det menade Palme och sosialdemokraterna! Jag som tillhör en minoritet och Sveriges urbefolkning, samerna tycker det är ett påstånd med något uggent över seg. Palme var ingen tillhängare av samiska rättigheter,han menade tvärtimot att samer som urbefolkning skulle inte ha några särrättigheter. Så att Sverige inte har haft minoritetsproblemer kan dom ta seg en bulle på! Sverige har haft och har minofitetsproblemer! Lös dem!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Saker som denna saknar helt intresse då det mycket väl kan vara skapelser för att skrämma de som lyssnar till att tro fel sak därför bemödar jag mig inte ens om att se det klipp du länkar till – ser dessutom att det först publicerats på exponerat vilket gör det ännu suspektare.

      Hur som helst så har jag i mängder av tidigare svar på kommentarer sagt att jag i de förslag jag lägger tar sikte på framtiden då detta är det enda vi kan förändra – historien går aldrig att förändra. Det enda vi kan göra med den är att lära vad som gått fel så att vi kan rätta till detta för framtiden.

      Jag är därför helt övertygad om att de åtgärder och den politik jag förespråkar kommer att lösa alla grundproblem och det som orsakat Sveriges nuvarande samhällsklimat och att Sverige som ett resultat av detta på nytt blir ett mer JÄMLIKT land att leva i där alla i samhället lever hand i hand och mår bra.

      • Bergis

        Det spelar ingen roll vem som lagt upp filmen. Klippen är hämtade från SVT och andra tevekanaler och beskriver en närmast totalhavererad invandringspolitik. Dina åsikter och tankar om migrationspolitiken faller därmed platt och blir inte trovärdig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

          När det vid en sökning klart och tydligt framgår att inlägget först publicerades på Exponerat och ingen tillförlitlig källhänvisning finns faller det i min värld.

          Om mina tankar och åsikter om migrationspolitiken faller i god jord eller inte får vi lämna åt väljarna att avgöra – Så här långt viner min linje stöd dag för dag.

          • Bergis

            Ingen tror på socialdemokratin ska lösa alla problem längre. Ni hakade på miljöpartiets invandrings politik och det fungerar nu som ett sänke för allt ni står för. Jag var inbiten socialdemokrat innan jag gick över till sverigedemokraterna. Jag såg Olof Palme tala på Gammlia i Umeå 1985. Jag besökte Folkets Hus och såg Ingvar Karlssons tal när borgarna tog makten 1991. Och alla vi som besökte Palme och Ingvar. Vi visste var vi hade Socialdemokraterna. Ett parti som tog ansvar och byggde upp Sverige och välfärden. Vart är socialdemokratin nu? Jag känner inte längre igen mig-

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är precis den Socialdemokrati som du då litade på och kände dig bekväm med som jag strävar efter att återuppbygga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.