Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är dags att känna oro – STOR ORO!

Jag skriver detta inlägg efter moget övervägande, och efter att under lång tid ha följt pressen och dess rapportering. En sak är dock säker och det är att den mer eller mindre öppna rasism som nu visas i både media och i samhället i stort borde leda till oro.

Sverige är på inget sätt ensamma i detta avseende då samma sak inträffar i en lång rad andra länder – Det som händer har dock en sak gemensamt och det är att skuldbelägga invandringen såsom varande skyldiga till att breda skaror av människor upplever att de fått det sämre och sämre.

Kanske är det trots allt så att människan när hon blir tillräckligt pressad och desperat gör precis det som Olof Palme många gånger varnade för – Nämligen sätter sin tilltro till de politiska företrädare som tillsynes presenterar en enkel lösning av problemet?

Den enda skillnaden i vår moderna tid jämfört med situationen i Tyskland strax innan Hitler röstades fram till Kansler är vem som ges skulden – I Tyskland var det judar och romer som fick skulden för att folket lider – I vår tid är det invandrarna och ”tiggarna” (läs romerna) som skuldbeläggs.

Hur det gick efter det att Hitler tillträda vet vi – Vad som kommer att hända i Sverige med flera länder om företrädarna för de partier som ägnar sig åt att fördöma och ge specifika grupper skulden vet vi ännu inte – Dock är tanken mycket skrämmande, och jag tror att det är fler än jag som känner stor oro inför detta.

Det alla verkar blunda för är att dagens situation både i Sverige och andra länder är resultatet av en hänsynslös nyliberal politik som i allt den gjort slitit sönder det som tidigare var relativt JÄMLIKA länder genom att drastiskt öka inkomst- och förmögenhetsklyftor, och genom att skapa en VI och DEM mentalitet bland medborgarna.

Hur många förstår att en stor del av skulden till att människor i Europa i dag upplever att de fått det betydligt sämre går att finna i det faktum att Europas rikaste 3% mellan åren 1985 och 2015 gått från att äga och kontrollera 1/5 del av den totala förmögenheten till att numera äga och kontrollera 1/3 del av densamma, och att detta får konsekvenser?

  • Hur många har ställt sig frågan om det rätta i att denna grupp människor kunnat göra så utan att dela med sig till övriga medborgare?
  • Hur många har ställt sig frågan om det är rätt och riktigt att de som har tillräckligt mycket pengar genom skatteplanering ska tillåtas att undvika skatt helt och hållet, och på ett OSOLIDARISKT sätt lägga sina delar av kostnaden för välfärden på de med lägre inkomster?
  • Hur många har ställt sig frågan om det rätta och riktiga i att tvinga sjuka och arbetslösa in i lidande och armod med motiveringen att deras situation är en belastning för samhället som innebär att ”skattekvoten/skattetrycket” blir för högt?
  • Hur många har ställt sig frågan om det riktiga och rätta i att företagsägarna tillåtits flytta jobben till låglöneländer med motiveringen att tillverkning i Europa gör att de gör lägre vinster än de annars kan göra?
  • Hur många har ställt sig frågan om det rätta i att dessa kapitalägare via holdingbolag i skatteparadis ska tillåtas tjäna pengar på saker som tidigare låg i offentlig sektor, och som nu liksom tidigare bekostas med skattepengar?
  • Hur många har ställt sig frågan om det finns något klart och tydligt mönster i detta?

För egen del har jag ställt alla dessa frågor och många därtill och låt mig därför klart och tydligt säga följande:

Det lidande och den utsatthet och den frustration över att inget händer, och att allt hela tiden blir värre beror inte på invandring och/eller ”tiggare”  – Sveriges och Europas problem kan sammanfattas i ett enda ord – GIRIGHET!

Svaret på alla frågor ovan går att leda tillbaka till just GIRIGHET och EGOISM och vissa gruppers självpåtagna rätt att sko sig själv utan att SOLIDARISKT betala sin del av skatter och avgifter.

När verkligheten och känslan om att det det blivit sämre och sämre att bo och leva i Sverige och Europa breder ut sig i de breda folkgrupperna passar det som hand i handske för nyliberalismens yttersta företrädare att det förekommer just rasism, främlingsfientlighet och kollektivt skuldbeläggande på vissa grupper i samhället.

Det är sannolikt just för att kunna fortsätta med att vara GIRIGA och EGOISTISKA och sko sig själva som dessa grupper nu mer eller mindre öppet sällar sig till de som indirekt ägnar sig åt kollektiv skuldbeläggning.

Stödet är inte öppet. Men den som bemödar sig med att se hur stora delar av media reagerar och rapporterar, och hur politiska företrädare i de partier som drivit den nyliberala politiken nu närmar sig de åsikter som de uttalat främlingsfientliga partierna uttalat redan från början borde fråga sig varför detta sker just nu?

Jag ska på inget sätt förneka att det är ett stort problem för både Sverige och Europa att så många människor befinner sig på flykt och är i behov av skydd på grund av krig som inledningsvis hejades på av stora delar av västvärlden. 

Helt klart så kan det inte fortsätta vara så att Tyskland och Sverige ska ta det största ansvaret i Europa för detta genom att ta emot flest flyktingar. Dessa ska SOLIDARISKT fördelas över alla EU länder i proportion till landets storlek av unionen.

Men att så är fallet legitimerar inte rätten att kollektivt skuldbelägga vissa grupper av människor och ge dem hela skulden till att situationen i Sverige och Europa ser ut som den gör!

Därför säger jag avslutningsvis på detta sätt – Det finns en annan väg att gå och det är att se till att Sverige och Europa får en ”annan” sorts politik än den som ställt till med alla problem.

Ett Sverige och ett Europa som kan ersätta GIRIGHET och EGOISM med en politik som bygger på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE blir ett JÄMLIKARE Sverige och Europa, men utan de problem som lett fram till dagens känsla av lidande och utsatthet.

Den sortens politik stavas Socialdemokratisk politik!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hej Lennart – Visst är det svårare att få folk att läsa långa inlägg än det är att få dem att läsa korta inlägg. men trots det har jag ändå hyfsat med både läsare och kommentatörer och de ökar allt eftersom.

      Som du vet är politik både svårt och komplicerat och långa inlägg har som enda syfta att ställa in sändare och mottagare på samma frakvens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.