Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lag om amortering på huslån är snart här – Låt oss göra slag i saken och börja fasa ut räntesubvebtionerna i samma veva.

Entydiga rapporter i alla media gör nu gällande att vår röd/gröna regering förbereder lagstiftning om amortering på huslån vilket inte är en dag för tidigt. Viktigt är dock att övergången till denna nya modell sprids över ett antal år så att husägarna får tillräcklig tid att förbereda sig på den nya verkligheten.

Att detta sker är inte en dag för tidigt då stigande huspriser och därmed huslån bygger upp en ”fastighetsbubbla” med en stor riskexponering för bankerna som för eller senare kommer att spricka. Därför är detta förslag både efterlängtat och nödvändigt.

När vi nu går in och ändrar förutsättningarna för huslån är det lika bra att även ta med en avtrappning av räntesubventionerna i samma paket och göra alla förändringar som är nödvändiga för villa och lägenhetsmarknaden med en gång då det är betydligt bättre att med en gång skapa ett regelverk som kan fungera under lång tid framåt.

Räntesubventioner är minst lika drivande på villapriserna som någonsin amorteringsfriheten. Dessutom  är dessa subventioner orättvisa då det i förlängningen innebär att de som bor i hyresätt subventionerar alla de som har tillräckligt höga inkomster för att kunna köpa sig en bostad.

Om vi samtidigt återinför bostadsförsörjningslagen som tvingar landets kommuner att tillhanda bostad till alla som önskar blir paketet komplett i och med att detta kommer att driva på byggandet av massor av nya hyresrätter.

Med amorteringskrav, slopade räntesubventioner och stor byggnation av hyresrätter kyler vi på ett effektivt sätt av den överhettade fastighetsmarknaden och får över tid en bostadsmarknad med rimliga priser på bostäder.

Jag har sagt det förut – Och jag säger det igen – Ett hem är en bostad och ingen spekulationsprodukt – Ett hem ska vara just ett hem och någonstans att bo – Inget annat!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Detta var nog den bästa insändare som jag har läst på länge. Äganderätt av bostad har ju favoritiserats med att man har haft lätt att få lån med amorteringsfrihet. Dessutom med rätt att dra av räntorna. ROT-avdragen har varit förbehållen dom med äganderätt. Dessa förmåner får ju till följd att priserna sker i rent spekulationssyfte. Som köpare litar man på att man kan få igen pengarna att betala lånet vid en senare försäljning som dom har stigit hittills. Vad man har blundat för är ju att om bostadsbristen förhoppningsvis blir mindre och dessa priser inte längre blir attraktiva för köpare så kanske man står där med en köpeskilling som inte täcker lånet Dom enda nu som fullt ut och mer därtill betalar för sin bostad är dom som bor i hyresrätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      tack för berömmet Jan-Erik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.