Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi politiker måste tänka om i samband med kommunala och offentliga upphandlingar.

Som politiker är det hög tid att vi sätter oss ner och tänker efter en gång extra om vilka effekter vi vill uppnå i samband med offentliga upphandlingar. Alldeles speciellt så i Socialdemokratiskt styrda kommuner. Att underlåta att reflektera över effekterna av dessa upphandlingar kommer om vi inte gör så att motverka den politik vi säger oss stå upp för i vår ideologi.

Vad pratar jag då om?

Jo om det faktum att vi politiker när vi bestämmer och godkänner upphandlingsunderlag och kriterier för upphandlingar ser ut att glömma den ideologiska plattform utifrån vilken vi driver vår politik och helt plötsligt drivs av helt andra saker än den ideologisk övertygelse vi annars säger oss företräda. Ideologi och värderingar är som bortblåsta och i regel önskar vi i samband med upphandlingar bara en enda sak – nämligen samma – eller ännu hellre lägre pris än vi tidigare betalat för en tjänst samtidigt som vi kräver samma eller högre service.

Ett bra exempel på det jag avser går att finna i upphandlingen av kollektivtrafik, skolskjutsar och färdtjänst. Samma politiker som i alla andra lägen säger sig stå upp för stärkt arbetsrätt, fasta heltidsanställningar och schyssta villkor på arbetsmarknaden byter helt plötsligt fot och får i samband med upphandling ett enda intresse nämligen lågt pris – Och detta utan att en enda gång ställa sig frågan om hur priset på det man upphandlar slår mot anställningsvillkor och löner för de arbetstagare som sedan ska utföra tjänsten.

Det måste bli ett slut på detta då det är saker som dessa som gör att människorna förlorar förtroendet för oss politiker. Därför vill jag göra ett upprop till Sveriges alla kommunal och landstingspolitiker, speciellt oss Socialdemokrater, och det är att sätta utförarnas anställda främst i samband med upphandlingar.

Det måste bli ett slut på detta därför att det till stor del är dåligt utförda upphandlingar inom kommun och landsting som skapar delade turer, deltidsanställningar, visstidsanställningar och dåliga arbetsvillkor.

Som politiker måste vi föregå med gott exempel och i allt vi gör och i allt vi säger följa en konsekvent linje – Det handlar om att följa vikten av att göra precis det som det engelska uttrycket som säger ”If you talk the talk you need to walk the walk” avser genom att leva som vi lär.

Vi Socialdemokrater står för en politik som innebär Demokratisk Socialism och att vi alltid ska sträva mot ett mer JÄMLIKT och rättvist samhälle.

Därför ska vi Socialdemokrater föregå med gott exempel och alltid säkerställa att det vi upphandlar kan utföras utan att de anställda hos utförarna måste leva med osäkra anställningar och dåliga arbetsvillkor.

I min egen hemstad Umeå har vi i vart fall kommit en bit på väg genom att i sista upphandlingen av lokaltrafiken kräva att den entreprenör som vinner ska ta över den avgående entreprenörens anställda. Nu är det dags att ta nästa steg för att utveckla upphandlingsförfarandet vilket innebär att i kommande upphandlingar även säkerställa att de som ska utföra det upphandlade uppdraget ska kunna erbjuda schyssta anställningsvillkor, fasta anställningar, rätt till heltid och en sund löneutveckling.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.