Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ulrika, Lykke och Ellika lever i en utopisk verklighet.

Det råder inga tvivel om att Ulrika Edman (v), Lykke Brodin (Fi) och Ellika Nordström lever i en mycket i en verklighet med en mycket utopisk världsåskådning. Visst är det bra att äta vegetariskt eller veganskt – men att som denna trio föreslå att detta ska anses vara normen vid måltider inom Umeå Kommun är att dra saken alldeles för långt.

Jag tycker dessutom att det vore mycket bättre om trion ägnade sig åt viktiga politiska frågor framför att driva något som för stunden är oviktigt i det stora perspektivet. Att uppta kommunens arbete med att behandla frågor som denna är blott och allena ett slöseri med tid som med fördel kunde användas till att debattera viktigare frågor. Dessutom påvisar de med all önskvärd tydlighet hur lite koll dessa 3 damer har på vilka frågor som är viktiga för framtiden.

Som politiker representerar man sina väljare – inte sig själv!

Har dessa 3 damer inte större ambitioner och viktigare frågor att motionera och kämpa för borde de på allvar fundera på att ställa sina platser till förfogande då saker som dessa inte hör hemma på den politiska agendan. Vad och hur man önskar äta är ett privat beslut som inte ska politiseras.

Jag kan visst tycka att det är bra att folk äter vegetariskt i större utsträckning vilket är fullt möjligt inom både skolan och bland de måltider som serveras i samband med kommunal representation. I och med att detta är ett alternativ står det alla och envar att fritt välja om de vill äta vegetariskt eller traditionellt där kött och fisk utgör huvudalternativet.

Att göra vegetariska måltider till en norm är oerhört verklighetsfrämmande i en värld där största delen av befolkningen fortfarande äter traditionellt och ser kött och fisk som naturliga födoämnen. Jag utgår från att damerna i fråga själva är vegetarianer och det får de gärna vara för mig – Dock ska de inte påtvinga på andra människor vanor som de inte själva valt.

Sverige och världen har sedan urminnes tider haft kött och fisk som bas i sin mathållning, och fram till den dagen antalet vegetarianer och veganer är fler än antalet kött och fiskätare ska de som förespråkar alternativ kost hålla sig på sin kant och låta bli att med tvångsåtgärder påtvinga andra sin syn på vad som bör ätas.

Det är hög tid att dessa damer växer upp och börjar bedriva reell politik som syftar till att stärka välfärden, utjämna klyftorna i samhället och skapa arbetstillfällen istället för att driva triviala frågor utan intresse för andra än dem själva.

Jag är dessutom helt övertygad om att frågan om att ha vegetarisk mat som norm kommer oerhört långt ner på agendan för de som röstat på V, Mp och Fi i kommunalvalet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

7 kommentarer

 1. thedoctor

  Ursäkta mig herrn. Vem är du att bestämma vilka frågor som är viktiga att debattera? Så kan man ju säga om alla frågor man inte gillar eller håller med om. Det dyker under en mandatperiod upp mängder av frågor som ej lyfts eller som jag är övertygad om skulle stå sig ytterst slätt i en valkampanj. Köttdebatten är dessutom en ytterst levande fråga i V, MP och Fi. Om du nu vill misstänkliggöra dem för att ha fört sina väljare bakom ljuset.
  Dessutom, apropå vilka frågor som är viktiga. Hur högt på dagordningen tror du några fritidshus runt Nydalasjön kommer för de flesta väljare? Hur mycket dyrbar tid har det stulit från kommunen? Eller dessa evinnerliga ansökningar till miljöhuvudstad? Där man dessutom inte talar sanning och överdriver. Det är många frågor som diskuteras som inte är väljarvänliga men som anses viktiga och ryms inom respektive ideologier.

  Till sakfrågan. Jag måste fråga vad det är som är så farligt med att skifta normen. För det är ett skifte. Det är inte som många motdebattörer så ohederligt anförde idag fråga om att kringskära folks valfrihet. För i sådant fall borde kommunen ha helt blanka matsedlar och så finge alla välja precis vad de ville och köket laga det ”on demand”. Men så fungerar det ju nu icke utan det är en köttnorm. Ber du inte specifikt om vegetariskt så blir det en ickevegetarisk rätt. Per default. Sen handlar det om att sända signaler. Ja, majoriteten äter kött. Majoriteten av världens människor lever även i ickedemokratier. Är det automatiskt rätt för det? Ska vi sluta arbeta för en förändring? Traditioner? De gör det inte heller automatiskt rätt. Många gånger tvärtom. Som politiskt intresserad och engagerad borde du veta att man inte får till stånd samhällsförändringar genom att bara hålla med majoriteten i alla lägen. Sen behöver du inte hålla med i sakfrågan. Men kom inte med kvasiargument är du snäll. Vi vet att den enorma köttproduktionen tär på miljön och något måste göras. Så som sagt. Förklara gärna vad det är som är så farligt med en vegetarisk norm? Vad i vår livsstil och vilka friheter är det som hotas?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vegetarisk norm är ok först när majoriteten lever på det sättet – fram tills dess ska man inte införa en norm som indirekt anklagar de som äter kött för att vara sämre människor.

   Människan har i alla tider ätit kött och fisk och miljöproblemet med detta är kraftigt överdrivet. Djuren föds och dör oavsett av om vi äter kött eller inte – det är naturens gång.

   Normen ska vara det vi ätit sedan urminnes tider – och den dag vegetarianerna i världen är fler än köttätarna kan vi diskutera en ändring av normen.

   Vad man äter ska vara upp till var och en – vegetarisk diet via kommunala direktiv kan inte bli annat än påtvingad då den inte överensstämmer med vad majoriteten tycker i frågan.

   Visst finns det andra frågor som är onödiga det duckar jag inte för- dock är denna fråga bara av intresse för de som redan valt en vegetarisk eller vegansk livsstil. Alla som valt denna väg får gärna försöka påverka andra att göra densamma, dock som jag ser det inte på politisk väg fram till den tidpunkt när vegetarianerna är fler än köttätarna.

   Det finns som sa´gt betydligt viktigare saker att ta itu med rent politiskt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Glömde att tillägga att det inte är jag som bestämt vilka frågor som är viktiga att debattera – hade dessa frågor varit viktiga att debattera hade de varit centrala frågor i valmanifesten hos både V, Mp och Fi vilket inte är fallet – det är därför jag anser att de i dessa frpgor företräder sina egna privata intressen snarare än sina partiers intressen.

 2. thedoctor

  Du verkar inte ha förstått ett ord av vad jag skrev.

  Med dina kriterier för förändring så bör vi alltså även sluta kämpa för demokrati då en majoritet av världens befolkning lever i ickedemokratier? Dessutom har människan i ”alla tider” levt i ickedemokratier.

  Hotet från köttindustrin är inte överdrivet. Det handlar inte bara om utsläpp av växthusgaser utan hur man använder naturresurser i produktionen. Det är bara att se på skogsskövlingen i Amazonas till förmån för köttproduktion. Alla gifter man använder för att odla sojabönor som foder till köttdjuren.

  Sen har du det enorma djurplågeriet. Det finns småskaliga köttbönder som sköter detta mer humant men merparten av industrin är fruktansvärd. Ingen husdjursägare (förutom en och annan idiot) skulle drömma om att behandla sin hund eller katt på det viset.

  Jo, du gjorde en bedömning av vad som är viktiga frågor. Du inledde ditt inlägg med ”Jag tycker dessutom att det vore mycket bättre om trion ägnade sig åt viktiga politiska frågor framför att driva något som för stunden är oviktigt i det stora perspektivet”.

  Så till sist upprepar jag att majoritet och tradition gör inte automatiskt en sak rätt. Med det hävdar jag inte att minoriteten ska styra. Även om det redan idag sker på de flesta fronter. Bara att olika minoriteter ska kunna driva på för samhällsförändringar utan att hånas och utsättas för falska anklagelser.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Demokrati är en sak jag kämpar för varje dag – Dock har demokrati inget med veganism att göra.

   Jag vill hävda att hotet från köttindustrin är överdrivet – Och jag förespråkar att vi ska ställa om till ekologisk produktion i alla avseenden men detta har inget med veganism att göra. När djuren får leva ett liv fritt från gifter blir kötet av mycket högre kvalitet och bättre att äta.

   Sedan ska vi hålla i minnet att mänskligheten alltid varit girig så en omställning till vegetarisk mat skulle endast medföra ännu mer gifter och ännu mer skövling för att producera sojabönor för människor istältet för till djur.

   Jag har bott och levt en stor del av mitt liv i utanför Sverige, även i de regioner där du påstår att regnskog skövlas. I Asien är största anledningen till skövlingen att man vill plantera palmträd för att utvinna palmolja samt odla ris.

   Husdjur är ett dåligt exempel då det bara är i vår del av världen som vi människor omger oss med djur som i normalfallet lever i det vilda. En katt eller en hund som får leva sitt eget liv utan mänsklig inblandning har det sannolikt mycket bättre än att leva ett liv som sällskapsdjur åt människan. Husdjur är fel uttryck – sällskapsdjur är ett mer passande ord.

   Tittar vi dessutom i Asien med flera platser så äter människor där både hundar och katter och har så gjort sedan urminnes tider.

   Man får alltid driva sina frågor som minoritet det är naturligt och en del av demokratin – Men vad jag vände mig emot är att sätta det personliga intresset framför vad som står i partiprogrammet. Vad de borde göra är att istället driva dessa frågor internt i sina egna partier och föra saken till en partifråga och en del av det officiella partiprogrammet. Då och först då pratar vi demokrati i det att väljarna i förväg vet vilken sorts politik de röstar för.

 3. Inger

  Hörrudu.Det där är väl ändå förlegat..att klappa kvinnor på huvudet och tala om vad som är av vikt eller inte Någon ”utopisk världsåskådning” är det då inte.. med tankar på HUR vi människor och vår världen mår och vart vi och den är på väg
  BARA för att vi åt fisk och kött förr i världen måste vi ju inte nödvändigtvis fortsätta med det Utvecklingen går framåt och med den.. de vetenskapliga/medicinska upptäckterna om våra kroppars behov för ett välmående ..likväl som naturens HUR vi lever och har det IDAG är väsensskilt från hur det var förr Då människor levde på ett annat sätt och då maten inte förgiftats med olika tillsatser..för vinningens skull.Så vår kost ÄR en viktig fråga Sen att det skall vara en norm med vegetariskt..vet jag inte .MEN nyttigt och välbehövligt vore det.. för ett upp-öppnande av ett mer framsynt ställningstagande.. i allt beslutsfattande..det är jag helt övertygad om
  Det gäller att rannsaka oss själva först ..för att kunna spränga våra egna inre gränser om vi och vår värld skall överleva och ta oss vidare in i framtiden

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Inger – Jag lovar att jag gjort samma sak om det varit män som kommit med förslaget så vilket kön förslagsställaren tillhör har ingen betydelse för mitt ställningstagande.

   Vad jag sa i mitt inlägg var att jag inte alls har något emot att vi äter mer vegetarisk mat då detta sannolikt är bra för både hälsa och natur – Dock ska vi inte göra vegetariskt till norm innan vi nått den dag där flertalet i samhället är vegetarianer eller frågar efter vegetarisk kost.

   Visst går utvecklingen framåt men jag ser inget samband mellan utveckling och att äta vegetariskt. Jag har inte heller sett någon enhetlig forskning som säger att köttätande är farligt för människan.

   Min inställning är att vi inte ska påtvinga människor ett visst sätt att leva – då är det bättre att besluta att vi ska servera mat i buffe form i högre utsträckning – buffeer där var och en fritt kan plocka vad de vill äta och som innehåller både grönt och kött och fisk.

   Slutligen så har världens överlevnad inget att göra med om vi äter kött och fisk – det finns andra betydligt viktigare åtgärder att sätta in för att klara klimatet. Djur har i alla tider fötts och dött och kommer så att fortsätta oavsett vi människor äter dem eller ej med den skillnaden att de måhända lever längre om vi inte äter dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.