Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rikta ilskan åt rätt håll!

Detta inlägg tar på nytt upp frågan om varför situationen i Sverige ser ut som den gör. Jag har tidigare skrivit många inlägg i samma anda och dagens inlägg hämtar sin inspiration därur, och ur en ledare Karin Pettersson skrivit i Aftonbladet i samma anda.

Jag menar att vi i Sverige riktar ilskan åt fel håll när vi ställer svaga grupper i samhället mot varandra och sparkar på de som redan har det svårt när ilskan istället borde riktas åt det håll där den hör hemma – nämligen att situationen i dagens Sverige är ett resultat av sänkta och slopade skatter och snabbt ökande inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Ilskan och frustrationen ska riktas mot den förra Alliansregeringen och den nyliberala politik som förstört och slitit sönder Sverige.

Vi ska inte ägna oss åt att skuldbelägga invandringen som varande ett hot mot vår välfärd och ensamt skyldig till att välfärden försämras, att gamla saknar vårdplatser, att socialtjänsterna runt om i landet går på knä etc. etc. Flyktingar och ensamkommande flyktingbarn har mycket liten påverkan när det gäller de försämringarna vi ser idag – skulden ska som jag sa läggas på de företeelser som klandras bör.

Följande fakta kan kanske göra det lättare att förstå vad jag pratar om:

  • Sverige är ett av de länder där inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar snabbast, och ett land där de rika blir rikare i allt snabbare takt.
  • Enligt Capgemini fanns i Sverige 93.000 dollarmiljonärer i slutet av förra året vilket är 15,4% fler än året innan.
  • Att medianlönen i Sverige är 28.000 kronor per månad.
  • Att bara 3% av befolkningen har en lön över 50.000 kronor/månad.
  • Att bara 10% av befolkningen har en lön överstigande 44.500 kronor/ månad enligt SCB.
  • Att de totala skattesänkningarna under Alliansregeringarnas tid uppgår till hela 140 miljarder kronor.
  • Att Alliansregeringarna genomfört kraftiga försämringar i sjukförsäkring och a-kassa som slår hårt mot svaga grupper.
  • Att Alliansregeringarna genom att försämra sjukförsäkringen och a-kassan lagt stora bördor i knät på landets socialtjänster som kämpar med kraftiga budgetunderskott.

Om vi tittar på dessa fakta och tänker efter ett tag så borde denna eftertanke leda till att vi riktar ilskan mot rätt grupp – Nämligen mot de rika och förmögna som skor sig och blir ännu rikare i snabbare och snabbare takt på övriga samhällets bekostnad.

Vi ska inte ställa fattiga mot fattiga, flyktingar mot pensionärer, ensamkommande flyktingbarn mot sjukvård etc.etc. Vi ska istället ställa alla dessa grupper mot de 3% med inkomster över 50.000 kronor/månad och stora förmögenheter.

Om vi vill stärka välfärden och skapa ett samhälle där pengarna räcker till både välfärd och invandring, till skola, omsorg, sjukvård, pensioner, a-kassa, sjukförsäkring mm. ska ilskan riktas mot de 3% som tjänar mest och i stort äger och kontrollerar 1/3 del av Sveriges samlade tillgångar, och mot de huvudlösa skattesänkningar som gör att denna grupp kan öka sina redan stora förmögenheter i allt snabbare takt på övrigas bekostnad.

Jag är fullt medveten om att alla de som utgör de 3% jag talar om kommer att protestera högljutt mot höjda skatter – med all säkerhet påhejad av många av de som ryms inom de 10% med inkomster över 44.500 kronor/månad. Till dessa säger jag blott och allena en enda sak – Era skattebekymmer är ett väldigt litet problem jämfört med det lidande som stora delar av befolkningen för närvarande går i genom i sitt vardagliga liv.

Skulden för Sveriges nuvarande situation ska inte läggas på invandring – Skulden ligger i sin helhet på sänkta skatter för de riktigt rika och välavlönade.

Jag är en stolt Demokratisk Socialist – Djupt övertygad om att betydelsen av våra ideologiska värden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE innebär att vi i vår strävan efter att bygga ett mer JÄMLIKT samhälle måste våga höja skatterna kraftigt för de 3% som för tillfället urholkar det svenska välfärdssamhället så som vi känner det.

Som Socialdemokrater ska vi aldrig tveka att höja skatterna för dessa grupper. Högre inkomstskatt för de med höga inkomster – Återinförd förmögenhetsskatt som träffar de rikaste hårdast – Arvs- och gåvoskatt på stora arv och gåvor är nödvändiga åtgärder för att minska inkomst- och förmögenhetsklyftorna och göra Sverige till ett mer JÄMLIKT land.

Ett Sverige som sakta men säkert slits sönder behöver en Socialdemokratisk regering som vågar stå upp och ta fighten mot de som tjänar mest och mot de som har de största förmögenheterna. Det är denna grupp som i SOLIDARITETENS namn ska betala mer så att de svaga grupperna i samhället kan få det bättre.

Det är därför hög tid att vi Socialdemokrater reser oss upp och med HÖG RÖST förklarar varför Sverige för närvarande ser ut som det gör och vad vi ska göra för att lösa problemen.

Det kan och ska aldrig råda någon tvekan om vilket parti som bäst företräder arbetarklassen och de svaga grupperna i samhället.

Förutom att rätta till de reformer som gått snett finns bara en lösning på Sveriges problem – HÖGRE SKATTER för de 3% som tjänar mest och som har de största förmögenheterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.