Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skolverkets Generaldirektör öppnar för förändringar av det fria skolvalet.

I dag kan vi läsa att skolverkets generaldirektör öppnar för att förändra det fria skolvalet då forskning och statistik visar att barn till föräldrar med lägre utbildning missgynnas i och med att dessa föräldrar i mindre utsträckning gör ett aktivt skolval. Något som enligt skolverket leder till större segregation och sämre resultat i skolan.

Samma forskning visar dessutom att lågpresterande barn vinner på att mixas med högpresterande barn – detta utan att de högpresterande sänker sina resultat. Det är detta som gör att skolverkets GD nu vill göra förändringar i det fria skolvalet. Exakt vilka förändringar man vill göra har man ännu inte bestämt även om lottning om vilken skola man ska gå i har förts fram som ett alternativ till förändring.

Självklart är det både tillfredställande och bra att Skolverkets GD nu öppnar för att förändra något som jag kritiserat under en längre tid då en förändring är av yttersta vikt för att få ordning på skolan.

För egen del vill jag fortfarande precis som jag tidigare givit uttryck för i många inlägg gå ännu längre och löpa hela linan ut. För mig är lösningen på problemet enkel – rulla tillbaka hela reformen om det fria skolvalet och se till att alla barn går i den grundskola som ligger närmast hemmet.

Dessutom ska i vart fall alla grundskolor drivas i offentlig regi utan privata inslag – Helst i statlig regi för att få samma standard i hela landet. Personligen tycker jag att att detta ska gälla även gymnasieskolan vad gäller huvudman och drift, med den skillnaden att olika gymnasieskolor bör erbjuda olika program och olika inriktning på studierna.

Dessutom vill jag se en renässans för yrkesinriktade utbildningsprogram med fokus på att matcha utbildning mot bristyrken – nuvarande likväl som framtida. Sedan behövs en allmän förändring till hur vi som samhälle betraktar mer praktiskt inriktade arbeten och dessutom reformer som säkerställer att även dessa yrken har en attraktiv löneutveckling.

Med sådana reformer på plats får vi en bättre skola – högre genomsnittliga studieresultat och en avsevärt billigare drift av skolväsendet eftersom antalet skolor och skolplatser i alla lägen kan anpassas till de demografiska förutsättningarna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.