Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Löfven och Merkel har mycket att prata om!

Jag ska redan inledningsvis säga att inlägget hämtat sin inspiration och vissa fakta ur en artikel i ETC med titeln ”Det här borde Löfven och Merkel prata om imorgon”.

Det faktum att Löfven och Merkel träffas har sin bakgrund i att Sverige och Tyskland tar emot flest flyktingar i hela EU – och att våra två länder är drivande i EU när det gäller att få till ett solidariskt flyktingmottagande i alla EU länder.

Dublinförordningen behöver reformeras då den inte fungerar i det läge som nu råder – Sak samma med främlingsfientligheten och försöken att stänga EU’s gränser trots att världen nu upplever en situation som inte funnits sedan andra världskrigets dagar vad gäller antalet människor som befinner sig på flykt.

Jag tror och hoppas att alla delar uppfattningen om att världen just nu skådar den största humanitära katastrofen i mannaminne – och att denna kris måste lösas med alla till buds stående medel.

Det är därför det är nödvändigt att Sverige och Tyskland sätter ner foten och gör något åt saken – Dessutom har vi stöd av både Frankrike, Italien och Storbritannien vilket gör att en lösning på problemen borde vara möjlig.

EU handlar inte om att ensidigt ta för sig av fördelarna med ett medlemsskap – det handlar lika mycket om att ge som att ta. Dagens situation där bland annat Sverige och Tyskland ger medan länder som Ungern tar och tar fungerar inte i längden.

Vad Sverige och Tyskland ska göra är att ställa ultimatum i EU med stöd av dessa länder. Vi måste förklara för Orban med flera ledare från forna öststatsländer att deras hållning i frågan om flyktingarna är både fel och oacceptabel. Ska de även fortsättningsvis vara med i EU ska de rätta in sig i ledet och ta sin del av ansvaret.

Ska länder som Ungern vara med i EU måste de rätta in sig i ledet och ta sin del av ansvaret för de flyktingar som kommer till Europa. Att som Ungern säga att man inte vill ta emot muslimer eller andra religiösa grupper är fel.

Om världen ska kunna lösa de problem som finns måste alla dra sitt strå till stacken och ta sitt solidariska ansvar och hjälpa till att lösa de problem som måste lösas – och detta måste ske villkorslöst utan att göra skillnad på människa och människa.

Alla länder som anslutit sig till EU ska se medlemskapet precis som ett äktenskap – i ett sådant måste man acceptera bägge sidorna av myntet – både den bra sidan likväl som den som är mindre bra. Det fungerar inte att bara acceptera det som gynnar en om man inte är beredd att ta sin del av den som är mindre gynnsamt.

Det finns bara en enda lösning på et nu uppkomna problemet och det är att EU skyndsamt kommer överens om att alla EU länder solidariskt ska ta sin del av ansvaret och ta emot sin andel av flyktingarna i samma proportion som man befolkningsmässigt utgör sett till det totala antalet invånare i EU.

Utöver detta bör Sverige och Tyskland driva enad front för att flyktingmottagandet ska se lika ut i alla EU länder vad gäller sättet på vilket flyktingarna tas emot, beviljas asyl och integreras. Om EU ska ha något som helst berättigande som union betraktat ska alla medlemsländer erbjuda samma behandling utan inbördes konkurrens.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Stefan

    Sverige och Tyskland tar mot flest flyktingar i antal. Men om du kollar på hur många per capita så liggare Tyskland inte alls i topp. Då ligger Danmark före och även Nederländerna och Österrike. Sverige toppar även per capita.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig kollat den exakta siffran per capita så det kan säkert vara som du säger – dock ska den solidariska fördelningen mellan EU länderna vara just per capita för att det ska bli rättvist.

  2. Stefan

    Statistiken är som jag sa. Cypern ligger två i statistiken per capita och Danmark som fått kritik ligger mkt högt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag sa att jag inte betvivlar det även om jag ännu inte kollat upp alla fakta då jag för närvarande har rätt hög arbetsbelastning. Men det ser ut att finnas hopp om en bra lösning inom EU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.