Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Om ideologisk debatt existerat hade Sverige sett annorlunda ut.

Jag har i en rad inlägg efterlyst en ideologisk debatt i Sverige – I början talade jag för mer eller mindre döva öron men på sistone verkar det som det finns förutsättningar för att få igång denna för politiken så viktiga debatt på nytt.

Jag skyller allt som Sverige nu går igenom på just avsaknad av en vital och levande ideologisk debatt. Med det menar jag att vi politiker närhelst vi pratar politik undviker att prata om vår stora plan ideologin och dess vitala betydelse för varje fattat beslut – Varje gång vi pratar om hur vi ser på en fråga och varför vi fattar det ena eller andra beslutet ska detta återknytas till ideologin och den ideologiska övertygelsen. – något som helt saknas i dagens Sverige

Som Socialdemokrater driver vi en politisk linje som vi valt att kalla Demokratisk Socialism – Ideologiskt är de grundvärden som lett fram till den demokratiska socialismen baserad på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – Detta för att skapa ett mer JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor än dagens samhälle.

En annan ideologisk övertygelse som inryms inom den demokratiska socialismen är att DEMOKRATIN ska flyttas närmare människorna – Människor ska helt enkelt känna att deras värderingar och tankar betyder något och att vi Socialdemokrater alltid strävar mot en samhällsordning som innebär att flertalet alltid har makten över fåtalet.

När människor känner att deras röst har betydelse och att demokrati innebär att vi ser till allas bästa kommer de att återfå den framtidstro som saknas för närvarande.

Allt sedan Palmes allt förtidiga död har den ideologiska debatten varit mer eller mindre död och icke existerande – Det är där mitt politiska kall finns – Nämligen i att återupprätta politiken i den meningen att den ideologiska debatten på nytt blir levande. Som ett led i detta arbete kommer vår lokala S-förening att starta politiska caféer där vi debatterar politik och politiska ställningstaganden med andra partiföreträdare utifrån ett ideologiskt perspektiv. 

Människorna och väljarna måste veta hur den ideologiska plattformen ser ut och varför beslutet de beslut som fattas politiskt blir på det ena eller andra sättet – Som det är nu svävar alla väljare i luften vad gäller kunskap om de politiska partiernas övergripande avsikter med den politik de för – Det är därför väljarsympatierna ändras med ljusets hastighet.

I min värld skapas politik utifrån politisk övertygelse – Politisk övertygelse kan bara byggas utifrån ideologisk övertygelse. Ideologi är således själva grunden för hur man tycker, tänker och röstar i en politisk fråga.

Författaren som är född i början av 1960-talet, växte upp i ett samhälle där det politiska klimatet framför allt handlade om att föra en debatt utifrån ideologisk övertygelse. Således kom debatterna mer att handla om de stora övergripande principerna för samhällets långsiktiga utveckling snarare än kortsiktiga lösningar av ett uppkommet problem.

Ideologin sattes alltid i första rummet när man tog ställning i en fråga. Utifrån ideologisk övertygelse röstade man sedan på den lösning som bäst svarade mot denna ideologi.

Till skillnad mot i dag formade de politiska partierna och dess politiska företrädare sin politik utifrån ideologisk övertygelse. Utifrån denna övertygelse gjorde man sedan en långsiktig politisk plan och agenda.

Det fanns förvisso många sätt att med bibehållen ideologisk trovärdighet lösa uppkomna problem – men till skillnad mot dagens politik så kompromissade man aldrig med sin ideologiska övertygelse och således med sin plan när det kom till ställningstagande i olika frågor. Man var helt enkelt trolös mot metoderna men trofasta mot sin ideologi.

Utan ideologi och ideologisk övertygelse som grund för den förda politiken kommer politiken aldrig att bli någon samspelt helhet utan bara en politik där lösningarna och ställningstagandena till slut blir en enda röra helt utan förankring i en heltäckande plan.

Därför är ni varmt välkomna till en framtid som hittar sin lösning i historiska händelser och historiska arbetssätt för att skapa en upplyst och väl fungerande morgondag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Rick N

    Eh? Jag har ju inte läst vad du skrivit sedan jag såg din bloggartikel igår, men nu undrar jag om du kanske inte menar allvar med vad du skriver ändå. Ironiserande, kritisk eller spydig snarare?

    De flesta partierna är ju fångade i sina ideologier. När verkligheten knackade på snurrar väl många runt i ett moment22 de inte kan ta sig ur. Det är realism det pratas för litet om. Konsekvensanalyser i bara steg som passar ideologin ger inte plats för realism och verklighetsbeskrivning som är hyfsat heltäckande. Det blir hål och bristande logik. Detta har väljarna börjat se.

    Den största ideologiska tesen har blivit ”Du skall icket låta som en SDare!” och den följs fortfarande slaviskt även om det görs några fega trevare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ideologin låser inte in någon -I vart fall inte den Socialdemokratiska. Ideologin är för politiken vad affärsplanen är för ett företag. Det är därför alla beslut ska vägas mot ideologin/planen för att säkerställa att de leder framåt mot det samhällssystem vi förespråkar.

      Vi ska vara trolösa mot metoderna men trofasta mot ideologin och principerna så ska du se att det blir bra i slutändan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.