Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svensk industriproduktion i strykklass i EU de sista 5 åren.

Stefan Fölster som är chef för Reforminstitutet och en vanligtvis klok man har publicerat en debattartikel i Di debatt med titeln ”Svensk utveckling sämst i EU”. Artikeln bygger på hur den industriella utvecklingen i Sverige sett ut under den sista 5 åren och hans syn på framtida åtgärder om trenden ska vändas.

Precis som mig delar han synen på att utvecklingen är negativ och att den måste vändas för att Sverige ska stå starkt i en framtid – Hur den ska vändas har vi dock delade meningar om.

Den slutsats han drar är baserad på att regelverket och villkoren för industrin ser ut som idag  – Något jag vill ändra på och som jag därför kommer att bemöta i slutet av inlägget.

Därför börjar jag med en sammanfattning av vad Stefan säger – redovisat i punktform:

  • Att svensk industriproduktion har utvecklats sämre än förväntat under de sista 5 åren.
  • Att regeringens höstbudget kan förvärra läget om inget görs för att hejda utvecklingen.
  • Att svensk industriproduktions utveckling under de sista 5 åren är i klass med de sämsta länderna i Europa. Industriproduktionen har krympt med 1/10 del på 5 år och är lika dålig som EU-s sämsta länder dit Italien, Spanien och Grekland räknas.
  • Att den krympande industriproduktionen är förklaringen till felmatchningen på den svenska arbetsmarknaden.
  • Att svensk industriproduktion varit 20% större idag om den vuxit i samma takt som i Tyskland och Belgien.
  • Att Sverige ligger sämst till av alla om man räknar tillväxten per capita – detta trots att undersökningen inte tar hänsyn till eventuella befolkningsökningar under perioden.
  • Att svensk industriproduktion trots kraftigare inhemsk efterfrågan och en stark krona fortfarande har samma värde som för 5 år sedan.
  • Att han i en optimistisk hypotes tror att kräftgången kan bero på att svenska industriföretag av idag i högre grad ägnar sig åt tjänsteproduktion och som en funktion av huvudkontor för internationell produktion – och att det är därför svenska industriföretag klarat sig hyggligt trots att deras industriproduktion i Sverige minskat.
  • Att den optimistiska förklaringen inte gör problemet mindre för den svenska ekonomin.
  • Att Sverige räknat per capita bara haft hälften av Tysklands BNP tillväxt sedan finanskrisens början.
  • Att den krympande industriproduktionen i Sverige skapar stora problem för försöken att minska arbetslösheten.
  • Att krympande industriproduktion i hög grad drabbar mindre industriorter samtidigt som en ökad tjänsteproduktion är koncentrerad till stora städer med stor bostadsbrist.
  • Att den tyska yrkeshögskolan går för högtryck medan den svenska knappt håller snigelfart.
  • Att svensk läkemedelsindustri förlorat 40% av sina anställda sedan millennieskiftet som ett resultat av politikens ointresse att förstå dess industris problem.
  • Att Sverige har en energiintensiv export (läs skogsindustrin och järnindustrin).

Stefan Fölsters slutsats blir därför att det med nuvarande situation är viktigt att regeringens pålagor och lättnader för industrin beräknas i ett samlat grepp för att undvika nettoförsämringar för industrin – och att en regering som säger sig vilja göra en ”Nyindustrialisering” därför måste göra nettoförbättringar för att lyckas i sitt uppsåt.

Så långt Stefan Fölster och hans debattartikel. Det som följer nedan är mina egna slutsatser och förslagen jag kommer med i detta i inlägg har jag redan lämnat i ett antal tidigare inlägg – Därför är det viktigt och intressant att se att Stefan Fölster gör samma observation som jag vad gäller svensk industriproduktion.

En av hans slutsatser är att svenska industriföretag i allt större utsträckning tillverkar sina produkter utanför Sverige och att det bara är oerhört teknologiska produkter och tjänster som fortfarande tillverkas i Sverige. Han säger även att det är därför företagen klarat sig relativt bra trots att produktionen i Sverige minskat. – En uppfattning jag delar rakt av.

Att svenska industriföretag flyttat industriproduktion till låglöneländer beror endast och allena på att man vill tjäna mer pengar på det man tillverkar och säljer. Konsumentpriserna på de produkter svenska företag tillverkar i låglöneländer har på inget sätt inneburit att konsumentpriserna sjunkit – snarare tvärt om. Dock har företagens marginaler ökat tillsammans med deras vinster – något som avspeglar sig i de kraftigt ökande inkomst- och förmögenhetsklyftorna.

En annan sak som ger utslag i rapporten – Alldeles speciellt så när vi tittar på BNP tillväxten är det faktum att dessa företag ägnar sig åt avancerad skatteplanering vilket gör att deras vinster inte utgör underlag vid beräkningen av Sveriges BNP.

Således har svenska industriföretag ökat sina vinster även om det inte avspeglas i den svenska BNP tillväxten – Det är därför klyftorna växer och de redan rika blir ännu rikare på de svagares bekostnad. – Sannolikt är tillväxten för svenska industriföretag minst lika stor som för de tyska och belgiska.

Därför är lösningen som måste till enkel:

  • Ett förändring av dagens dubbelbeskattningsavtal som innebär att skatteplaneringen upphör och att skatt betalas i varje land där företaget är verksamt.
  • Att EU inför importavgifter som neutraliserar de vinster som företagen gör genom att förlägga industriproduktionen av produkter som säljs i EU till låglöneländer. I stället för skatt på produktion får EU länderna importskatter för att stärka sina välfärdssystem
  • Att denna förändring gör produktionen neutral oavsett vart i världen en produkt tillverkas.
  • Att cirkulära affärsmodeller införs som ett led i att flytta all produktion så nära slutkonsumenten som möjligt för att gagna miljön.

Med enkla åtgärder som dessa skapar vi massor av nya jobb i Sverige samtidigt som miljön vinner – Dessutom kan vi genom dessa åtgärder påbörja den JÄMLIKHETSSATSNING som innebär att inkomst- och förmögenhetsklyftorna börjar minska – I ett idealt scenarion borde de 3% som är rikast i landet återgå till att äga den 5-del av Sveriges samlade tillgångar de gjorde 1985 istället för att som nu äga en 3-del av densamma.

Det är sådan politik som bäst speglar våra Socialdemokratiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – Det är sådan politik som är Demokratisk Socialism i full blom!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Nils

    Det är svårt att spå om framtiden, men video ( 15 min) om tekniska lösningar som REDAN FINNS IDAG (t ex nya “autos”och hur IBM-datorn Watsons (och andra liknande datorer revolutionerar sjukvården) har setts av över 5 milj tittare det senaste året.

    Få svenskar tycks vilja fundera över konsekvenserna för vårt samhälle av pågående tekniska utveckling i resten av världen, och industriavvecklingen i Sverige, som tog rejäl fart med löntagarfonderna på 1970- och 80-talet. Nu återstår bara ”Fölsters föråldrade rester”. Allt kunnande i Sverige är för alltid borta. Det finns ingen som längre kan tillverka det du säger i Sverige

    Carl Jonas Love Almqvist skrev år 1838: “Blott Sverige svenska krusbär har”, och denna sanning gäller fortfarande. Svenska folket tycks finna sin tröst i svenska krusbär, medan omvärlden springer ifrån oss på område efter område. Det enda svenskar kan göra är att, liksom du tycks göra, drömma sig tillbaka till svunna tider. Det var ju annorlunda och bättre förr.

    https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU#t=162

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det handlar inte om att stoppa utvecklingen och drömma sig tillbaka – Det går att har både högteknologiska likväl som enklare industrijobb i Sverige.

      Sedan är jag rätt säker på att kunskapen om hur man tillverkar lever kvar – inte minst i Norrlands inland. Dessutom kan man med fördel använda gymnasiets yrkesinriktade program för att utbilda människor till jobb inom industrin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.