Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den stora flyktingvågen kommer att pågå längre än vi tror.

Det stora trycket på Europas länder kommer att bestå under en överskådlig framtid vad gäller att ta emot människor på flykt undan krig och förföljelse – Allt annat är önskedrömmar då en fred i området de flyende kommer i från är oerhört avlägsen. Senast idag kommer rapporter om att IS tillverkar senapsgas – Ett kemiskt stridsmedel de för övrigt redan använt ett antal gånger i sina attacker.

Då många av IS medlemmar tros vara människor som ingått i Saddams regim finns både kunskap och ekonomiska resurser för en storskalig framställning av senapsgas – sannolikt även de ingredienser som behövs för att tillverka den.

Risken för ett storskaligt krig med kemiska vapen är således överhängande och under detta hot kommer flyktingvågen att förstärkas och nå oanade nivåer. Dessutom ser jag inget snart slut på stridigheterna – snarare en utbredning och en upptrappning som kommer att driva ännu fler på flykt.

Personligen tror jag att stridigheterna kommer att pågå minst 10 år till – med en intensifiering de närmaste 3 åren – Att jag tror så bygger jag på egna erfarenheter av att bo i regionen och mina lärdomar och kunskaper om hur de människor som bor där tycker och tänker – och kunskap om vad i deras historia som gör att de tycker och tänker som de gör.

Därför brinner det i knutarna för att skapa system i både Sverige och Europa som kan hantera det antal flyktingar som kommer att komma till Europa och Sverige.

Detta eftersom de 60 miljoner som redan idag befinner sig på flykt kommer att öka kraftigt i antal – En siffra på minst 100 miljoner människor på flykt är ingen utopisk gissning om kriget blir så storskaligt som det finns anledning att tro. Om detta scenario blir verklighet kommer även antalet flyktingar som söker sig till Europa att öka och när så sker måsta alla överenskommelser och system finnas på plats för att klara av situationen på ett tillfredställande sätt.

Diskussionerna i EU pågår mellan EU-ländernas utrikesministrar/migrationsministrar för att skapa ett solidariskt kvotsystem för flyktingmottagandet som involverar alla EU-länder. Även om det går lite tungt för närvarande därför att de centraleuropeiska länderna samt Finland och Danmark inte vill ha en sådan fördelning kommer den att bli av.

EU’s permanente Ordförande Donald Tusk säger att han kommer att sammankalla EU’s stadschefer och mer eller mindre tvinga dem att lösa frågan om han inte inom en snar framtid kan se att de som nu förhandlar i frågan visar konkreta tecken på solidaritet och enighet.

Att förhandlingar pågår utan direkta tvångsåtgärder beror sannolikt på att de stora länder som Tyskland, Frankrike och Italien hellre ser en frivillig överenskommelse än ett ultimatum för de länder som vägrar ta sin del av ansvaret. I samma veva som EU-länderna gör upp om ett solidariskt flyktingmottagande hoppas jag även på en överenskommelse på ett EU gemensamt regelverk för hur och på vilket sätt de som kommer ska integreras och utbildas för ett framtida liv i Europa.

Hursomhelst kommer lösningen att bli att alla EU länder solidariskt tar emot flyktingar beräknat på sin storlek per capita i EU.

Även i Sverige pågår förhandlingar om en bred parlamentarisk överenskommelse om en ny och effektiv integrations- och migrationspolitik – I och med FP’s förändrade inställning i frågan om tvång för alla kommuner att ta emot flyktingar kommer överenskommelsen att innebära att alla Sveriges kommuner solidariskt ska ta emot sin andel beräknat per capita.

Då många som kommenterar mina inlägg frågar hur jag tänkt mig att en väl fungerande integrations- och migrationspolitik ska se ut kommer därför här ett inklipp från ett tidigare inlägg i ärendet.

Min agenda för en KÄRLEKSFULL och SOLIDARISK migrationspolitik som tar fasta på principen om MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ser ut på följande sätt utan inbördes ordning:  

  • Att vi har en snabb och effektiv handläggning av asylärenden med svar inom 60 dagar och en maximal handläggningstid på 90 dagar när besked om asyl eller avslag senast ska meddelas den asylsökande.
  • Att vi viker oss för Alliansens krav och upprätter den lista på ”säkra länder” som de föreslagit.
  • Att det görs en psykologisk evaluering av den asylsökande under tiden som asylprocessen pågår för att kartlägga eventuella trauman och hur dessa ska behandlas.
  • Att en omedelbar evaluering av de kommandes utbildning och arbetslivserfarenhet sker så att de kan sättas i för dem rätt utbildningsinsats vilken ALLTID ska sträva mot jobb och egen försörjning.
  • Att staten som huvudman ska driva alla flykting och asylmottagningar/boenden i egen regi utan inblandning av privata entreprenörer.
  • Att de som söker asyl utplaceras i ALLA Sveriges kommuner i samma procentuella andel som de utgör av Sveriges totala befolkning. Detta ska ske utan möjlighet att lägga in kommunalt veto.
  • Högre ersättning till kommunerna för att hantera mottagandet av flyktingarna.
  • Att information om de villkor som gäller för att få asyl i Sverige utöver gängse asylskäl ges redan vid ankomsten, och att den som kommer måste acceptera dessa villkor för att få sina asylskäl prövade i Sverige.
  • Att krav ställas på den som kommer som flykting att acceptera den utbildningsplan och de övriga integrationsåtgärder som anvisas som ett resultat av den initiala evalueringen av utbildning och arbetslivserfarenhet.
  • Att krav ställs på att den asylsökande senast inom 36 månader ska ha lärt sig svenska språket upp till en nivå som medför att de blir anställningsbara och kan klara sig själva i det svenska samhället. Dock ska detta krav inte inträda innan eventuella trauman är behandlade.
  • Att uppfyllelsen av ovanstående krav verifieras genom en examination – muntlig och skriftlig, och att man vid ett misslyckande har ytterligare 6 månader på sig att klara examen och uppfylla kravet.
  • Att information ges om att ett misslyckas med att uppfylla kravet på att lära sig svenska språket innebär att asylärendet omprövas, och att en bedömning då görs för att se om de kan skickas tillbaka till sitt hemland utan risk för liv och lem.
  • Att alla flyktingar/asylsökande under 20-års ålder sätts i skola från dag 1 i Sverige.
  • Att flyktingar/asylsökande över 20-års ålder tillställs möjlighet till arbete och arbetsträning ute i det reguljära arbetslivet parallellt med studier i svenska språket redan från dag 1 i Sverige – och att de kostnader som uppstår för detta täcks av staten.
  • Att arbetsgivarna hos vilka de asylsökande praktiserar efter fullgjord utbildning ska erbjudas att anställa den asylsökande med ett lönebidrag som stegvis trappas ner på samma sätt som de lönebidrag som redan finns på dagens arbetsmarknad.

Av erfarenhet från tidigare inlägg i ämnet vet jag redan nu att det finns kommentatörer som sparkar bakut och tycker jag går för långt när jag ställer krav på de som kommer som flyktingar. En vanlig invändning brukar vara att kravställande vad gäller språkinlärning och acceptans av den utbildnings och integrationsplan som görs för var och en är rasistisk. Därför vill jag redan nu klargöra att jag ställer dessa krav med utgångspunkt från KÄRLEK – och därför att jag vill ge dem bästa möjliga förutsättningar för ett bra liv i Sverige.

Jag har dessutom frågat ett stort antal av mina många invandrade vänner vad de tycker är största bristerna i den migrationspolitik vi för för närvarande – På en klar första plats är att vi inte ställer krav – och att avsaknaden av krav gör dem vilsna då kravställande är oerhört vanligt i de länder de kommer från. På andra plats är den långa handläggningstiden följt av en icke existerande integration och evalution av deras kunskaper och erfarenheter.

En effektiv integrations- och migrationspolitik parat med solidariskt flyktingmottagande i alla EU-länder och i alla Sveriges kommuner kommer att lösa alla de problem vi ser idag och ge oss ett samhälle där både svenskfödda och invandrade medborgare kan leva tillsammans i största harmoni.

Dessutom bidrar vår solidariska hållning med att ta emot vår andel av de som kommer som flyktingar till Europa till att vi kan påbörja resan mot de 30 miljoner invånare som jag hoppas ska befolka Sverige 2050.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Bergis

    ”Att krav ställs på att den asylsökande senast inom 36 månader ska ha lärt sig svenska ”. Du det finns olika aspekter på hur man definierar vad som är en bra
    svenska. Invandrarens olika behov är nödvändigt att ta hänsyn till om inlärningen ska bli så
    effektiv som möjlig. Samspelet mellan språkinlärning och den sociala omgivningen är viktig.
    Boendet i förorter med stark koncentration av invandrare kännetecknas av en stor blandning
    av etniska grupper med svårigheter för anpassning till det svenska samhället, men å andra
    sidan känner sig många i dessa områden trygga eftersom kontakterna med landsmän känns
    lättare. Många rotar sig i området och tanken att flytta till ett mer svenskt område är
    främmande. Invandrare hamnar i förorter pga bostadsbristen. Samtidigt ratar svenskarna dessa områden pga hög brottslighet och social misär. Invandraren får inte kontakt med vanliga svenskar av den anledningen och kan därför inte lära sig det svenska språket. Sen, har du missat att råder lärarbrist i Sverige? Vår ansvarslösa asylpolitik kostar enormt mycket pengar. Därför finns inte pengar över till att höja lärares status och löner. Resultatet blir att färre vill bli lärare. Särskild brist är det på sfi-lärare..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser det jag skrivit -och alldeles speciellt så om du läst mitt inlägg ur vilket jag hämtat det jag klistrat in stycket så ser du att jag skrivit att man ska lära sig svenska upp till den nivån att man klarar sig själv utan hjälp i det svenska samhället.

      Resultatet av de åtgärder jag föreslår innebär att segregationen bryts och att vi får en bra blandning i alla områden mellan svenskar och invandrare – något som många invandrare efterlyser då jag talar med dem.

      Vad gäller lärarlöner och andra saker så har jag lagt förslag på hur detta ska lösas så de brister du påtalar försvinner – Det är därför jag hela tiden säger att politik och politiska förslag är en helhet som måste följa en plan byggd på ideologisk övertygelse gällande den sorts samhälle man önskar bygga.

      Därför är integrations- och migrationspolitiken bara en del av det stora pussel vi måste lägga för att bygga ett bra samhälle.

  2. joby

    Någon solidarisk flykting fördelning kommer aldrig att ske. Detta kommer bara vara snack medans Sverige och Tyskland översvämmas av flyktingar, (inte bara från Syrien utan Afrika generellt, Pakistan, Iran, Afghanistan antalet som vill komma hit från dessa länder är mer eller mindre obegränsat och inte bara på grund av krig utan av ekonomiska skäl. Problemet är att denna ekonomiska förbättring till stor del består av andra Svenskar och Tyskars skattepengar. Detta är ju förstås ohållbar och kommer att slå sönder Sverige som välfärdsstat medan de bespottade länder som begränsar invandringen kommer att ta mindre skada. Det är ju tyvärr så att det mycket svårt för ett litet land att assimilera denna mängd framförallt muslimska unga män. Problemet i de länder de kommer från är dålig utbildning och fanatisk religion vilket tyvärr många tar med sig hit, med allt vad det innebär för kvinnosyn, syn på demokrati mm (dom störtar sina diktatorer med övergår bara till extrem islam). Vad står Sverige om 20-30 år ? Svenskar Flyttar till Norge ? kanske Ungern ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ser hoppfullare och hoppfullare ut i EU – I går kom nyheter om att bland annat Polen är villiga att acceptera detta så jag tror att så är fallet.

      De som saknar giltiga asylskäl ska inte rämnas som flykting och därför söka visa på reguljärt sätt – Fattigdom är fram till ny inget giltigt asylskäl och jag betvivlar att det någonsin kommer att bli ett giltigt skäl.

      Invandring kommer på inget sätt att slå sönder Sverige – alldeles speciellt så i ett Sverige som har en effektiv integrationspolitik som innebär att de snabbt kommer i arbete och blir en del av det svenska samhället.

      Sedan är mina erfarenheter av att bo i länder i mellanöstern den att den övervägande delen av alla muslimer – både män och kvinnor är rätt öppna och liberala i sin syn på islam. De som är radikala är en förhållande liten grupp sett till det totala antalet muslimer i området – dessutom välbeväpnade och vältränade av starka sponsorer.

      De som finns i Sverige och som du räknar till gruppen radikala har radikaliserats här som ett resultat av utanförskap och dålig integration. Hade vi haft en integrationspolitik värd namnet hade detta aldrig inträffat. Det är därför vi Socialdemokrater ska förändra det enda som går att förändra – Nämligen framtiden – Stora förändringar är på gång som ett resultat av en ny och mer effektiv integrations- och migrationspolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.