Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett oortodoxt förslag för att ena EU i flyktingfrågan.

Den extrema situationen vad gäller antalet flyktingar som för närvarande kommer till Europa innebär att många länder överraskats av hur många de flyktingar som kommer faktiskt är – Just därför är de varken är redo eller har infrastruktur på plats för att ta emot så många på en och samma gång. Med en jämnare ström hade problemen varit mindre men med nuvarande anstormning måste hela EU finna en hållbar lösning på problemet.

Nuvarande situation hotar hela Schengensamarbetet och på sikt hela EU om vi inte kan finna en lösning. Dels har vi länder likt Tyskland som säger sig vara beredda att ta emot 500.000 människor per år – Dock inte alla på en gång. Sedan har vi en hel rad Centraleuropeiska länder men även Finland och Danmark som motsäger sig en solidarisk fördelning av de flyktingar som kommer till Europa.

Redan nu har Tyskland och Österrike och några länder till infört gränskontroller och tillfälligt dragit sig ur Schengensamarbetet. Därför måste vi få till en kompromisslösning som alla kan acceptera för att inte på sikt äventyra hela EU samarbetet. Det är därför jag dammar av och återupplivar ett förslag jag tidigare lagt.

Problematiken med att hantera och hjälpa de som kommer som flyktingar är långt ifrån enkel. Som Socialdemokrat är det självklart att vi ska hjälpa de som behöver skydd – Detta i SOLIDARITETENS namn.

Å andra sidan är jag realist och inser att det faktiskt finns det gränser för hur många vi kan ta emot på en och samma gång utan att riskera att de som kommer får ett ovärdigt bemötande i Sverige och att organisationen kollapsar därför att den inte är dimensionerad för de volymer vi upplever för närvarande.

Stefan Löfven’s och Socialdemokratiska partiets hållning om att alla EU-länder måste visa SOLIDARITET och ta emot sin beskärda andel delar jag till 100% – Likaså att alla Sveriges kommuner SOLIDARISKT ska ta sin beskärda del av ansvaret.

Förslaget beaktar kända fakta och företeelser såsom att det nuvarande trycket på flyktingar som vill in i Europa är stort – Att det finns en låsning i frågan i EU – Samt kunskapen och vetskapen om den dårskap som pågår på Medelhavet. Allt detta sammantaget medför att vi måste våga tänka nytt – Tänka ”outside the box” för att lösa upp knutarna och skapa en lösning som alla kan acceptera och förhålla sig till – Dessutom en lösning som gör de dödliga resorna över Medelhavet onödiga.

Den lösning jag föreslår strävar mot att lösa upp den låsning som för närvarande finns i EU i flyktingfrågan – Garantera flyktingarnas säkerhet och liv och effektivt verka för att skilja de med giltiga asylskäl från de som saknar asylskäl. Dessutom en lösning som skapar en enhetlig hantering i hela EU. 

Jag både tror och hoppas vi kan få alla EU länder att acceptera ett SOLIDARISKT mottagande givet att de kan känna sig säkra på att de som kommer till respektive land defacto är flyktingar med giltiga asylskäl och inte lycksökare som provar sin lycka.

För att skapa denna enighet i EU om SOLIDARISKT flyktingmottagande föreslår jag följande åtgärder:

  • Att EU gör en överenskommelse med Spanien om att Enklaverna Melilla och Ceuta belägna i Marocko som redan är europeiskt territorium används som mottagarenheter för alla som vill söka asyl i Europa.
  • Att dessa två enklaver blir enda accesspunkten för asylsökande till Europa.
  • Att EU länderna tillsammans bekostar väl fungerande infrastruktur i dessa enklaver vad gäller drift, boende och andra faciliteter.
  • Att alla som kommer till länder i Europa utan att passera denna accesspunkt till Europa skickas till Enklaverna för bedömning med omedelbar verkan.
  • Att alla EU länder tillsammans finansierar alla kostnader som uppstår i dessa enklaver.
  • Att EU skickar ett expertteam bestående av tillräckligt många handläggare till enklaverna för att snabbt och effektivt – dvs inom max 3 månader avgöra och bedöma om skydds och asylskälen hos de sökande är tillräckliga för asyl enligt EU’s och FN’s nuvarande regelverk.
  • Att de som beviljas asyl efter beviljandet fördelas SOLIDARISKT mellan EU’s medlemsländer och med omedelbar verkan erhåller transport till det land i vilket de ska tas emot.
  • Att de som får sin asylansökan avslagen på grund av ogiltiga asylskäl med omedelbar verkan skickas tillbaka till sina hemländer på ett säkert sätt.

Förslaget kan säkert ses som både oortodoxt och främlingsfientligt vid en första anblick – Dock hoppas och tror jag att alla som bemödar sig med att tänka längre och djupare över förslaget inser att det är precis motsatsen – Dvs. ett förslag baserat på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Det är därför jag genom att tänka ”utanför boxen” försökt komma fram till en lösning som gör att vi kan leva upp till dessa värderingar och samtidigt ena alla EU-länder så att en lösning på flyktingarnas situation kan nås.

Detta förslag innebär således inte att Sverige ska neka människor med giltiga asylskäl asyl och hjälp till ett värdigt liv i Sverige. Det jag hoppas uppnå med denna lösning är att snabbt och effektivt sortera ut alla de som har giltiga asylskäl och/eller har ett omedelbart skyddsbehov från de som inte har det.

Sverige ska aldrig svika de som behöver hjälp på grund av krig och förföljelse – Därför är det vår skyldighet att finna lösningar som i alla avseenden lever upp till våra ideologiska kärnvärden samtidigt som vi skyddar människor från den oerhörda risk det innebär att i undermåliga båtar korsa Medelhavet för att nå Europa.

Ett system som bidrar till att sortera ”lycksökare” som vill komma till Sverige av helt andra skäl än de gängse för att beviljas asyl borde även i förlängningen innebära att svensken i gemen ser invandring som en akt av KÄRLEK och SOLIDARITET.

För visum utöver asyl ska vi sträva mot ett EU gemensamt regelverk för att undvika att land ställs mot land med risk för framtida konflikter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.