Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vilket väljer du? – Höjd skatt för alla eller stopp för skatteplanering?

Frågeställningen i rubriken är oerhört relevant i vårt tidevarv – Relevant blir den därför att höjda skatter för alla kommer att bli en realitet om vi inte kan enas om att få stopp på den skatteplaneringen som utvecklats till en global ”sjukdom”  – Människor lider globalt beroende på att välfärdssystemen krackelerar som en följd av att ländernas skatteintäkter minskar.

Ni som läser och följer min blogg vet att jag med jämna mellanrum tar upp frågan i syfte att elda på debatten så att vi kan skapa en lösning på problemet.

Välfärd kostar pengar det vet vi alla – Händelser i nutid visar även att det går att få ett brett folkligt stöd för att göra skattehöjningar i syfte att stärka välfärden vilket visas genom den seger Arbeiderpartiet vunnit i Oslos lokalval med just höjd skatt för ökad välfärd som drivande valfråga.

Dock tror jag att det finns en annan väg att gå än genom höjda skatter – En global folklig resning för att sätta stopp för den skatteplanering som är den egentliga orsaken till att världens länder går på knä är en bättre väg än skattehöjningar för alla.

Istället för att höja skatter ska vi se till att de som idag smiter undan skatter genom laglig skatteplanering betalar den skatt de borde enligt det regelverk som gäller för respektive land.

Som vanligt när man pratar om skatteplanering så blir de siffror vi pratar om hisnande och nästintill ogripbara.

I detta inlägg ska jag använda mig av uppgifter som en av Thomas Pikettys lärjungar Gabriel Zucman kommit fram till. Zucman är Biträdande Professor vid London School of Economics och forskar intensivt runt skatteplanering och dess effekter.

Här är några av hans konstateranden i den forskning som berör tiden från 2009 fram till idag:

  • Att en försiktig skattning gör gällande att 8 % av världens privata finansiella tillgångar eller 5.800 miljarder euro finns i skatteparadis.
  • Att motsvarande siffra för Europa är 12 % av de samlade privata finansiella tillgångarna.
  • Att denna siffra motsvarar storleken av 18 grekiska statsskulder.
  • Att dessa pengar inte vilar utan ständigt investeras på de internationella finansmarknaderna där de i snitt ger en årlig avkastning på 5 %.
  • Att världens länder som en följd av detta går miste om lågt räknat 130 miljarder euro i skatteintäkter årligen i form av utebliven avkastningsskatt – Detta trots att skattesatserna idag är betydligt lägre än tidigare.

Så långt har vi bara pratat om summan av de privata förmögenheterna som finns placerade i skatteparadis och vad de ställer till med i form av uteblivna skatteintäkter för världens länder – Lägger vi till alla världens företag blir siffran för uteblivna skatteintäkter astronomisk.

Zuckman har bland annat studerat och kartlagt Amerikanska storföretag och kommit fram till att dessa i genomsnitt minskar sin skatt med 20 % årligen genom att använda sig av skatteplanering och skatteparadis. Han konstaterar därför att detta handlar om hundratals miljarder euro årligen i ett globalt perspektiv.

Zucmans slutsats är därför att OECD:s åtgärder för att komma åt problemen med skatteplanering bara är kosmetiska och ett spel för galleriet – Även om det automatiska informationsutbyte som OECD utlovat i en framtid kommer att fungera löser det inte problemen med företagens ”skatteoptimering” och skatteplanering.

OECD:s modell innebär att världens skattemyndigheter måste presentera ett case för att få full information i ett enskilt fall – Och att i ett sådant läge tro att de banker som tjänar ofantliga summor på att bistå skatteplanerare frivilligt ska lämna ut information är oerhört naivt.

Hur vill Zucman lösa problemet med skatteplanering?

  • Genom införandet av ett globalt finansregister som innehåller en databas med uppgifter om vem som äger alla värdepapper.
  • Införande av en global förmögenhetsskatt.
  • Beskattning av företagens vinster på global nivå eller inom EU.

Jag kan till viss del hålla med om att hans föreslagna åtgärder kan få effekt – Själv vill jag gå ytterligare ett steg och angripa det fenomen som är det drivande verktyget i all skatteplanering – Nämligen dubbelbeskattningsavtalen som finns mellan i stort sett alla världens länder.

Genom att förändra dubbelbeskattningsavtalen på ett sådant sätt både bolag och privatpersoner ska betala skatt på vinster i det land där vinsten uppstått löser vi problemet med skatteflykt. Företag och privatpersoner som sedan vill nyttja den fria rörligheten av varor, människor och kapital inom EU ska därefter beviljas skattereduktion med lika mycket som de kan bevisa att de betalat i det andra landet som omfattas av dubbelbeskattningsavtalet.

Med en sådan förändring går det aldrig att undkomma beskattning då skatten efter en sådan förändring alltid blir den högsta av den som gäller i de länder mellan vilket dubbelbeskattningsavtalet är tillämpbart.

Detta och införandet av Zucmans förslag om en global databas som visar den slutliga ägaren av alla värdepapper skulle i ett slag öka skatteintäkterna i världens länder i sådan omfattning att skatten sannolikt skulle kunna sänkas ännu mer för vanliga löntagare trots en kraftig utbyggnad av världens globala välfärdssystem.

Således handlar allt om att skapa en stark folklig resning mot de fenomen som ska och bör angripas och bekämpas – Låt oss därför börja med att skapa folklig resning för att stoppa skatteplaneringen med hjälp av förslagen ovan.

Världen både behöver och längtar efter en mer rättvis och JÄMLIK fördelning av världens rikedomar – En bra början på denna resa är att se till att alla SOLIDARISKT betalar sin andel av den skatt som ska betalas.

Tillsammans är vi starka – Ensam och var och en för sig är vi svaga!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.