Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Avskaffandet av lex Laval på arbetsmarknaden ett bra förslag helt i samklang med Socialdemokratisk ideologi.

I en debattartikel i DN Debatt föreslår Marie Granlund (S) som är ordförande för den parlamentariska Utstationeringskommittén att lex Laval som funnits på arbetsmarknaden sedan 2010 ska ändras – Ändras så att fackföreningarna får utökad rätt att kräva kollektivavtal även för arbetskraften hos utländska företag verksamma i Sverige – Förändringar som även berör dess utländska arbetskraft verksamma i Sverige.

Lex Laval har funnits sedan sedan 2010 efter en uppmärksammad dom i EU-domstolen – När nu EU-domstolen ändrat inställning i frågan kan Sverige således återgå till det som är traditionell Socialdemokratisk politik – Nämligen ge fackföreningarna utökad rätt att kräva kollektivavtal för alla som arbetar på den svenska arbetsmarknaden.

Att förslaget läggs som det gör är ett tydligt tecken på att vi nu börjar föra en annan sorts politik än den som präglat Sverige de sista 8 åren. Att stärka arbetsrätten och fackens inflytande över alla som arbetar i Sverige är vad jag kallar RÄTT POLITIK – Traditionell Socialdemokratisk politik – Politik som över tid skapar ett JÄMLIKARE samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader.

För oss Socialdemokrater har det alltid varit självklart att svenska löner och svenska villkor ska gälla på svensk arbetsmarknad – När så EU öppnar för att göra detta möjligt är det bra att genomföra denna förändring snarast möjligt – Dessutom ser alla partier utom Allianspartierna ut att vara för en sådan förändring vilket gör att den kommer att passera genom Riksdagen.

Att svenska löner och svenska villkor ska gälla för de som arbetar i Sverige är självklara åtgärder för att motverka den lönedumpning som sker för närvarande som en effekt av lex Laval – Att Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är en av de som protesterar mot reformen påvisar inget annat än att de gynnats av nuvarande läge som gett dem möjlighet att minimera lönerna och öka vinsterna.

För mig som varande Socialdemokrat är en av grundbultarna på arbetsmarknaden att landets fackföreningar ska ha stort inflytande över löner och arbetsmarknadens villkor – Rätten att bestämma dessa kan inte ensidigt ligga på arbetsgivarsidan vilket det gör idag.

I mitt Sverige ska arbetsrätten stärkas och Fackets inflytande öka!

Därför är det bra att facket nu genom denna förändring får möjlighet att ta till stridsåtgärder mot de företag som vägrar skriva på ett kollektivavtal som reglerar minimilöner och minimivillkor för de som arbetar i Sverige. Sverige och Sveriges arbetare behöver denna förändring  – Inte minst för att göra det kostnadsneutralt för företag att anställa svensk arbetskraft kontra utländsk arbetskraft.

En förändring som den som nu föreslås är helt i linje med mina tidigare uttalanden om att företag ska konkurrera med pris och kvalitet i samband med upphandlingar – Inte dumpade löner och sämre arbetsvillkor. 

LO stödjer liksom jag denna förändring då det ger deras medlemsförbund större möjligheter att ställa tuffare krav på arbetsgivare som använder sig av utstationerad arbetskraft.

Rätt lön för rätt arbete är en rättvisefråga och därmed en fråga som vi Socialdemokrater alltid kommer att fightas för – Både i Sverige och i EU.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.