Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lagstiftningen på migrationsområdet behöver striktare tillämpning.

Precis som min partikollega Lennart Holmlund i Umeå tycker jag att det är förödande för hela samhällsdebatten och för migrationsarbetet att vi inte följer den lagstiftning som finns på området redan idag – Och precis som Lennart tycker jag att det är fel att vi idag bryter mot densamma vad gäller att skicka tillbaka dem som vistas olagligt i vårt land.

Alla som vistas olagligt i Sverige ska skickas tillbaka till sitt hemland – Detta gäller både Romer och andra EU medborgare likväl som för de som fått underkänt på sina asylskäl och fått ansökan om asyl avslagen.

För EU medborgare finns klara och tydliga regler – Först i 6 direktivet 2004/38/EG som reglerar Unionsmedborgare och deras familjers rätt att vistas på andra EU länders territorium utan visering och uppehållstillstånd. EU fördraget är ytterligare förtydligat i Utlänningslagens kapitel 3a som klart och tydligt talar om vad som gäller.

Sammanfattningsvis säger både EU direktivet och Utlänningslagen följande för vistelser utöver de 3 månader som alla EU medborgare har rätt att vistas på annat medlemslands territorium:

  • Att man som EU medborgare får göra så om man är anställd eller egenföretagare med egen försörjning.
  • Alternativt arbetssökande med verklig möjlighet att erhålla en anställning.
  • Alternativt är inskriven för studier vid en statlig eller privat institution som är erkänd och/eller finansieras av medlemslandet på grundval av dess lagstiftning eller administrativa praxis – Samt att utbildningarna som omfattas ska vara teoretiska alternativt erkända som yrkesutbildningar.
  • Att försörjningskravet för egen försörjning och för eventuellt medföljande familjemedlemmar gäller även vid studier.
  • Att EU medborgaren både för egen del och för eventuella medföljande familjemedlemmar har en heltäckande sjukförsäkring som är gällande det land man vistas i.

Att det finns ett regelverk på området som strikt reglerar detta ska ses som ett tecken på att EU-Parlamentet och EU-Kommissionen redan initialt såg de problem som den fria rörligheten kan medföra framför sig – I vart fall i när det gäller utnyttjandet av andra medlemsstaters sociala trygghetssystem.

De gick till och med så långt att direktivet innehåller en tydlig skrivning som säger följande:

  • Att den EU medborgare som vistas på annat unionslands territorium ska medföra tillräckliga tillgångar för att inte utgöra en belastning för den mottagande statens sociala trygghetssystem under vistelsen.

Jag nöjer mig med att kvotera lagstiftningen på området med dessa exempel och det står alla och envar fritt att förkovra sig mer på området genom att läsa både EU direktivet och Utlänningslagen om de så önskar. Resultatet av lagstiftningen är dock glasklart – Efter 3 månaders vistelse i Sverige ska vi kräva det lagen säger – Om inte ska den som uppehåller sig i Sverige skickas tillbaka till sitt hemland om lagkraven inte uppfylls.

Detta ska självfallet gälla alla EU medborgare på samma sätt – Om EU medborgaren är av romsk eller annan härkomst ska således inte ha inverkan på hur lagen tillämpas.

Därför är jag precis som Lennart förespråkare för de åtgärder regeringen nu vidtar som en effekt av Morgan Johanssons förslag att göra det lättare att avhysa olagliga bosättningar i Sverige.

På samma sätt måste vi i Sverige bli bättre på att avisa de som fått sin asylansökan avslagen – Detta efter det att möjligheterna att överklaga är uttömda och beslutet vunnit laga kraft.

Initialt innerbär detta sannolikt att vi måste utöka identitetskontrollerna även inom Sveriges gränser vilket jag personligen inte har några problem med. För mig är det självklart att den som följer lagen inte heller är rädda för att kontrolleras då detta sker i syfte att säkerställa att lagar och regler upprätthålls och efterlevs.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är starka principer och grundläggande värderingar som innebär att Sverige aldrig ska neka de med genuina asylskäl asyl – Eller neka de EU medborgare som önskar bo och arbeta i Sverige möjligheten att göra så – På samma sätt påmanar de oss att skilja de som fuskar och bryter mot dessa principer från de som inte gör det då fusk inte har någon som helst bäring i de parametrar jag hänvisar till för att värdera vad som ska gälla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.