Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU:s nya migrationspolitik börjar ta form.

Efter att ha kommit överens om hur flyktingarna ska fördelas mellan EU länderna vilket var ett stort steg går nu EU vidare och formar gemensamma riktlinjer för andra delar av migrations- och integrationspolitiken.

Idag träffas EU:s Migrationsministrar för att diskutera och ta ställning till hur hanteringen av de som fått avslag på sina asylansökningar ska hanteras. Man beräknar att det finns ca 400.000 asylsökande inom EU som fått avslag och har i laga kraft vunna domar. Enligt vår egen minister Morgan Johansson finns det ca 6.000 som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd och det är hur dessa ska hanteras beslutet handlar om.

Förslaget är att dessa ska skickas tillbaka till sina hemländer snarast möjligt och att EU:s gränspolis Frontex ska hantera alla avvisningar inom EU.

EU vill även att beslut fattas om att straffa de länder som vägrar låta sina medborgare återvända. Straffen man pratar om är minskat bistånd och inställda handelsförbindelser för de länder som vägrar.

För egen del tycker jag att detta beslut är rätt och riktigt – Vi ska självfallet alltid öppna våra gränser och bevilja asyl för de som har genuina asylskäl men precis som jag tidigare framfört måste vi bli bättre på att skilja de med genuina asylskäl från gruppen ”lycksökare” som söker asyl av andra skäl – t.ex. fattigdom.

Att denna diskussion förs – och att beslut på området kommer att fattas ser jag som ett starkt tecken på att den gemensamma integrations- och migrationspolitik jag efterlyst nu växer fram steg för steg – Nästa sak som bör komma upp för behandling är att skapa ett gemensamt regelverk och en gemensam syn på om och hur asyl ska beviljas.

Därefter ska vi bestämma gemensamma regler för hur de som beviljas asyl ska integreras och vilka regler och finansiella stöd dessa ska omfattas av.

Sista steget som jag ser det är att skapa den mottagningsenhet jag föreslagit i tidigare inlägg och förlägga all asylhandläggning till den 2 spanska enklaverna i Morocco inom en snar framtid – Ett sådant beslut skulle lösa hela problematiken med att skicka tillbaka människor i och med att asylärendet är avklarat innan de kommer till Europa.

Angela Merkel och Francoise Hollande talade dessutom igår i EU och framförde att Dublinförordningen är föråldrad och ur funktion och att den måste ersättas med nya förordningar – Uttalandet gör att jag tycker mig se att man steg för steg närmar sig en lösning som följer mitt tidigare förslag för hur asylärenden ska hanteras.

Att lösa problemen som omgärdar migrationspolitiken är ett oerhört viktigt steg i att skapa förståelse hos den europeiska befolkningen för att asyl och skydd undan krig och förföljelse är en mänsklig rättighet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.