Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lösningen på problemet med boende för asylsökande!

Jag har snart tappat räkningen på hur många inlägg jag skrivit angående mottagningen av asylsökande och hur den bör organiseras för att bli fullt ut fungerande. Dessutom tror jag det är av yttersta vikt för hela opinionen i frågan att vi politiker vidtar rätt åtgärder – Om inte riskerar vi att väljarna förlorar tålamodet och röstar på partier som är både rasistiska och främlingsfientliga och att de gör så i ren desperation över att sittande politiker inte gör något för att lösa problemet.

Ordning och redan och en väl fungernade plan för att hantera asylärenden är alltså av yttersta vikt för att skapa lugn och ro bland Europas medborgare.

Att vi låtit det gå så långt som till att vi nu kraftigt överväger förläggning av asylsökande i gymnastiksalar och tältläger är att låta saker gå för långt. Att det blivit så och att situationen gått så långt som den gjort kan jag dock ha förståelse för då volymen asylsökande med största säkerhet tagit alla ansvariga politiker på sängen.

Den samsyn inom EU på flyktingmottagande och de åtgärder som ska vidtas när en asylansökan avslås är bra – Ännu bättre är det att diskussioner förs för att få fram ett gemensamt regelverk för hur de som beviljas asyl ska mottas och integreras i de länder de bereds asyl i.

Rådande situation innebär att vi snarast möjligt ( läs igår) måste arbeta fram en plan och ett system för flyktingmottagning som fungerar både nu och i framtiden.

Mitt förslag för att skapa ett kvalitetssäkrat system enighet i EU överenskommelsen för flyktingmottagande föreslår jag följande åtgärder:

  • Att EU gör en överenskommelse med Spanien om att Enklaverna Melilla och Ceuta belägna i Marocko som redan är europeiskt territorium används som mottagarenheter för alla som vill söka asyl i Europa.
  • Att dessa två enklaver blir enda accesspunkten för asylsökande till Europa.
  • Att EU länderna tillsammans bekostar väl fungerande infrastruktur i dessa enklaver vad gäller drift, boende och andra faciliteter.
  • Att alla som kommer till länder i Europa utan att passera denna accesspunkt till Europa skickas till Enklaverna för bedömning av asylskälen med omedelbar verkan.
  • Att alla EU länder tillsammans finansierar alla kostnader som uppstår i dessa enklaver solidariskt.
  • Att EU skickar ett expertteam bestående av tillräckligt många handläggare till enklaverna för att snabbt och effektivt – dvs inom max 3 månader avgöra och bedöma om skydds och asylskälen hos de sökande är tillräckliga för asyl enligt EU’s och FN’s nuvarande regelverk.
  • Att de som beviljas asyl efter beviljandet fördelas SOLIDARISKT mellan EU’s medlemsländer i enlighet med den gjorda överenskommelsen och med omedelbar verkan erhåller transport till det land i vilket de ska tas emot.
  • Att de som får sin asylansökan avslagen på grund av ogiltiga asylskäl med omedelbar verkan skickas tillbaka till sina hemländer på ett säkert sätt.

Förslaget bygger som jag tidigare sagt på vår ideologiska övertygelse om att KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är betydelsefulla och viktiga ideal och på att dessa manar oss att lösa problem på ett sätt som bejakar dessa ideal.

Därför är min uppmaning till mina partikamrater i Regeringen följande: Lägg fram detta förslag i EU – Och gör det snarast.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.