Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sänkta löner och sänkta skatter leder inte framåt – snarare bakåt.

Från Allianshåll hörs även fortsatt propåer om sänkta ingångslöner, sänkta arbetsgivaravgifter och sänkta skatter – Alltid ackompanjerade med rop om försämrad anställningstrygghet och åtstramningar för att få fart på svensk ekonomi. Denna strategi har både Sverige och västvärlden provat under en längre tid allaredan med uruselt resultat – Varje gång detta prövats har teorierna om att detta är lösningen kommit på skam.

De sjukskrivnas sjukdomar botas inte av att man kastar ut folk från sjukförsäkringen – På samma sätt leder inte en utförsäkring från a-kassan till att den som utförsäkras kommer i arbete. Försämrad anställningstrygghet ger inte fler arbetstillfällen – Kort sagt har alla dessa åtgärder lett till en enda sak – Nämligen en massiv ökning av de kommunala kostnaderna för socialbidrag.

Att strama åt och spara sig ur en kris fungerar inte – I vart fall inte långsiktigt – Vad som behövs är massiva investeringar som leder oss ur krisen – inte besparingar.

Åtstramning och besparing parat med sänkta löner och sänkta skatter har ytterligare en akilleshäl – Med mindre i plånboken för de som arbetar och lägre skatteintäkter för staten minskar både den anställdes och statens konsumtionsutrymme ännu mer – Något som skapar mindre konsumtion och ytterligare neddragningar för att bibehålla balansen.

Den enda effekten av dessa åtgärder blir att de som redan har mycket får ännu mer och att inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar i allt snabbare takt. Med åtstramning och besparingar hamnar pengarna i fickorna på de redan rika för att sedan placeras på börsen med spekulation som följd – För den vanlige människan vilket är ”flertalet” av oss svenskar blir det sämre – inte bättre som en följd av dessa åtgärder.

Detta mönster måste brytas – Som jag ser det kan detta mönster bara brytas på ett sätt och det är genom socialistisk politik. En politik byggd på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och en politik som i allt den gör har en enda strävan – Ett JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader.

Det är därför vi Socialdemokrater ska återgå till den typ av traditionell Socialdemokratisk politik vi vet fungerar – En politik som är expansiv och som innebär att vi investerar oss ur krisen.

Vad Sverige behöver är en politik som:

  • Skapar mängder av nya arbetstillfällen.
  • Skapar en utökad och starkare offentlig sektor helt utan inblandning från det privata näringslivet.
  • Skapar massiva utbildningsinsatser för att matcha arbetssökandes kompetens mot arbetsgivarnas önskemål.
  • Skapar trygghet i socialförsäkringssystemen som innebär att fullgott skydd finns om det oväntade skulle inträffa.
  • Skapar ett massivt bostadsbyggande i allmännyttans regi.
  • Skapar långsiktigt tryggande av pensionsnivåerna för nuvarande och framtida pensionärer.
  • Skapar en värdig äldrevård.
  • Skapar en beskattning av produktion som är oberoende av om produktionen sker med hjälp av människor eller maskiner.
  • Skapar en minskad eller helst helt stoppad möjlighet att skatteplanera så att staten får in alla skatter den rimligen borde få in på det som tillverkas, säljs och konsumeras i Sverige.
  • Skapar en skola i utveckling – inte avveckling.
  • Skapar system för att effektivt integrera de som invandrar till vårt land.
  • Skapar en dynamik som gör att demokratin hamnar närmare människorna så att dessa får förnyat hopp om en ljus framtid.

Det är den sortens politik som vi måste föra om vi vill bygga ett Sverige som fungerar på lång sikt – Åtstramningar, besparingar och sänkta löner är kortsiktiga lösningar och något som förr eller senare kommer att leda till att även Sverige blir statsbankrutt.

Partikamrater – Medborgare: Sverige behöver investera sig ur krisen – Att strama åt och spara och som en effekt av detta sänka löner och skatter leder bara en väg – Nedåt – En expansiv politik med höjda löner, höjda skatter och massiva offentliga investeringar leder åt andra hållet – Uppåt.

Låt oss därför göra som jag föreslår och slå in på en annan väg än den vi nu provat under lång tid – En väg som leder till expansion och mer pengar i plånboken för både enskilda löntagare och statskassan. Högre löner skapar mer konsumtionsutrymme – Högre skatteintäkter skapar mer utrymme för expansion – Tillsammans skapar de mer av konsumtion till gagn för alla och inte bara för ett fåtal.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.