Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bör vi förbjuda telefonförsäljning?

Frågan har blivit ännu mer relevant nu än någonsin tidigare i och med att det nu finns handfasta bevis på att telefonförsäljningsföretag klippt och klistrat i bandningen av säljsamtal för att i rätten kunna påvisa att en kund accepterat köp.

Redan sedan tidigare finns rapporter om att framför allt äldre personer luras att köpa varor och tjänster de inte har behov av vilket visar att telefonförsäljning blivit lite av ett samhällsproblem. Jag tror att vi är väldigt många i Sverige som upplever telefonförsäljare och telefonförsäljning som ett problem och att många likt mig blivit uppringda trots att alla familjens telefoner sedan länge är registrerade i det så kallade ”nix” registret.

Är då detta tillräckligt för att helt förbjuda telefonförsäljning?

En omedelbar reaktion på den frågan blir NEJ det är det inte – Dock räcker problemen och avarterna inom telefonförsäljningsbranchen mer än väl för att ändra på regelverket för att vända på steken.

Vad jag vill är att vi politiker lagstiftar så att telefonförsäljning bara kan riktas till de som självmant registrerat sig i ett register och sagt sig vilja ta emot samtal från telefonförsäljare. Det ska inte som idag vara så att man som människa aktivt måste säga NEJ till telefonförsäljare genom att registrera sig i ”nix” registret – I en demokrati borde den rimliga ordningen vara att man aktivt säger JA till telefonförsäljning – I annat fall ska man lämnas ifred från påringningar från telefonförsäljare.

Avslutningsvis kommer säkert telefonförsäljningsbolagen att vilja påstå att ett sådant förfarande kommer att göra många arbetslösa – framför allt ungdomar – Till dessa säger jag följande – Med ett förfarande som det jag föreslår kommer företagen att måsta nyanställa för att ta emot samtal från kunder som ringer in för att inhämta prisuppgifter eller för att göra beställningar så sett över tid tror jag att friställningar och nyanställningar kommer att gå jämt ut.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.