Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Segregationen måste brytas innan det är för sent.

Efter att ha tänkt över och smält intrycken av reportaget i gårdagskvällens Aktuellt som handlade om den starka segregationen i Sverige så  inser jag att det är dags att påskynda införandet av den nya och effektiva integrationspolitik som ligger på regeringens bord.

Att vi i Sverige har bostadsområden där mer än 70% av de boende saknar arbete – Och bostadsområden där det stora flertalet inte kan prata svenska är ett veritabelt politiskt misslyckande och något som måste åtgärdas snarast.

I reportaget berättades att det finns 38 oerhört segregerade bostadsområden i Sverige – De flesta i och runt våra 3 största städer.

De intervjuer som visades i reportaget från några av dessa områden talade alla samma språk – Avsaknad av politiska åtgärder och satsningar i området – Stor arbetslöshet – En stark känsla av utanförskap – Och viktigast av allt förskolor och skolor där barnen inte får lära sig svenska språket.

Att det ser ut på detta sätt i Sverige anno 2015 är inget annat än en stor skam för välfärdslandet Sverige – Att politiken i åratal vetat om att så är fallet utan att reagera är ännu värre. Att lämna åt de boende i områdena att lösa problemen själva utan att ge dem verktyg och resurser för att göra så är otroligt arrogant – Dessutom bör de politiker som deltagit i sådana beslut rimligen ställas till svars och avkrävas svar på varför de inte agerat.

Som Socialdemokrat är en situation som denna helt otänkbar då den går rakt emot vår ideologiska grundtes om alla människors lika värde – Sverige och vi Socialdemokrater kan bättre än så här – Därför ska vi både reagera och agera här och nu – I vart fall om jag får vara med och bestämma.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är ideologiska fundament som förpliktigar – Hela den Socialdemokratiska politiken bygger på Demokratisk Socialism och på att alla i samhället ska vara inkluderade – Då kan vi inte ha bostadsområden i Sverige som är exkluderade.

Till att börja med ska vi skyndsamt se till att utbilda alla som bor i dessa områden i svenska språket så att de har fått tillgång till det viktigaste verktyget för att integrera sig i det svenska samhället – Samtidigt som detta görs ska massiva insatser sättas in för att evaluera kunskaper och tidigare arbetslivserfarenhet så att vi kan sätta in alla i rätt sorts åtgärder – Åtgärder som ska mynna ut i jobb och egen försörjning.

Det ska och måste vara en självklarhet att det är det svenska språket och inget annat som används i skolor, fritidshem och i förskolan – Allt annat är otänkbart.

I nästa läge ska vi fundera på hur vi ska gå till väga för att bryta segregationen och skapa mer blandade bostadsområden. I detta arbete är jag inte främmande för att använda oortodoxa metoder och obekväma beslut – Detta även om besluten initialt påverkar valfriheten och stoppar människor från att fritt välja vilket bostadsområde man vill bo i.

Att skapa multikulturella områden där svenskar och invandrare blandas i alla bostadsområden bör vara ledstjärnan i detta arbete – Exakt hur detta ska göras måste vi debattera då jag inte sitter inne med någon patentlösning – Ett faktum är dock klarlagt och det är att vi måste agera och skapa förändring av dagens situation.

Segregation leder till utanförskap – Utanförskap leder till en känsla av hopplöshet och misslyckande – Känslan av misslyckande ökar drastiskt chanserna att den som befinner sig i den känslostämningen inleder en brottslig bana då livet ändå saknar mening som det är. Det är när detta inträffar vi har skaffat oss en situation som eldar på rasismen och främlingsfientligheten.

Dessutom skapar dessa känslolägen hos ungdomar en möjlighet för religiösa grupper att ge dessa ungdomar en mening med livet genom religiös extremism och därmed som en rekryteringsbas för IS med flera organisationer.

En tänkbar lösning på problemet med segregation som med fördel kan användas vad gäller skolan är att bussa barnen från de segregerade områdena till andra stadsdelar i de aktuella städerna för skolgång – Och att bussa svenska barn in till skolorna i de invandrartäta områdena för deras skolgång – Detta för att få mixade klasser med barn från olika kulturer och olika samhällsklasser i alla skolor och i alla klasser.

Jag lever inte i illusionen att det kommer att bli varesig lätt, snabbt eller smärtfritt att få ordning på detta – Att förändra demografin och mixen av människor i dessa bostadsområden tar tid – Dock tror och hoppas jag att det är fullt möjligt så länge vi har en fullgod plan att följa.

I mitt Sverige ska vi inte ha segregation och segregerade bostadsområden – I mitt Sverige ska vi ha blandade bostadsområden där alla lever sida vid sida i harmoni och gemenskap.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Stefan

    ”En tänkbar lösning på problemet med segregation som med fördel kan användas vad gäller skolan är att bussa barnen från de segregerade områdena till andra stadsdelar i de aktuella städerna för skolgång – Och att bussa svenska barn in till skolorna i de invandrartäta områdena för deras skolgång – Detta för att få mixade klasser med barn från olika kulturer och olika samhällsklasser i alla skolor och i alla klasser.”

    menar du allvar?!?!?!?!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ja jag menar allvar i ett initialt skede – Det är bra för alla om alla skolor och alla klasser kan ha barn från alla grupper och alla sociala klasser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.