Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Fria vårdvalet en tickande bomb – Förstatliga all sjukvård!

Ni som följer mig och min blogg vet att jag skrivit rätt flitigt om vården och att jag anser att indelningen i Landsting är föråldrad i dagens Sverige – Vad som behövs är färre men större sjukvårdsregioner – Den indelning i 6 -8 sjukvårdsregioner i Sverige som jag föreslagit borde lösa problemen och skapa mer, bättre och mer kostnadseffektiv vård.

Innan vi gör detta måste dock en viktig reform till – Nämligen ett stopp för det fria vårdvalet och en reform som innebär att den framtida sjukvården drivs helt i offentlig regi utan privata inslag.

Jag läser i en artikel i dagens VK (Västerbottens Kuriren) hur kostnaderna för hyrpersonal i vården kostar landstingen hela 3,4 miljarder extra per år. Av detta utgör 1,1 miljarder kostnader för hyrläkare.

Slutsatsen och skälen till mitt förslag att slopa det fria vårdvalet är enkel – Om det inte finns några privata sjukhus och vårdcentraler annat än de där patienterna fullt ut betalar hela vårdkostnaden själv skulle det inte finnas några hyrläkare och övrig hyrpersonal inom vården.

Visst kan det vara så att en del läkare och sjuksköterskor väljer att säga upp sig för att arbeta i andra länder – Dock tror jag att denna andel är försvinnande liten över tid. Om det bara finns en arbetsgivare i Sverige för de som vill arbeta i vården så sänker vi således samhällets kostnader för vården.

Med detta sagt menar jag inte att vi ska underbetala läkare och övrig vårdpersonal – Bara skära bort onödiga vinster som genom reformen hamnar i privata fickor.

Vi ska heller aldrig glömma att den utbildning dessa läkare och sjuksköterskor fått är betald med skattepengar – Utbildningen är att betrakta som en investering från samhällets sida – En investering som samhället har rätt att kräva avkastning från.

Skulle det efter genomförd reform visa sig att läkare och sjuksköterskor direkt efter avslutad utbildning försvinner till utlandet är jag inte främmande för att införa krav på hur många år man måste jobba i offentlig regi innan en flytt blir möjlig – Något som för övrigt även bör gälla tandläkare.

Man beräknar att kostnaden för en anställd läkare är 604 kronor/timme medan kostnaden för en hyrläkare ligger mellan 900 – 1.200 kronor/timme enligt en rapport från Konkurrensverket. Rapporten kommer fram till slutsatsen att mediankostnaden för en hyrläkare i genomsnitt är 2 gånger så hög som för en anställd läkare – Detta baserat på en allmänläkare.

Konkurrensverket säger vidare i sin rapport att de inte ser ett hyrstopp hos landstingen som en lösning för landstingen då en sådan skulle innebära att fler läkare väljer att avsluta sin anställning – något som i sin tur ökar arbetsbelastningen på de som blir kvar.

Konkurrensverket baserar givetvis sitt ställningstagande på den nuvarande lagstiftningen och möjligheten för avhoppade läkare att öppna egen verksamhet finansierad via skattemedel.

Det är just finansieringen av privatägda vårdcentraler via skattemedel som jag anser vara helt fel – Det är just denna möjlighet som skapat dagens situation med hyrläkare och övrig hyrpersonal inom vården.

Som politiker måste vår målsättning alltid vara att få maximal valuta på varje satsad skattekrona – Detta kan vi inte få så länge det fria vårdvalet finns kvar.

Därför ska hela reformen om det fria vårdvalet skrotas – All sjukvård återföras till offentlig drift – Helst i större Sjukvårdsregioner än dagens Landsting. Den omedelbara besparingen av en sådan reform är de 3,4 miljarder vi idag betalar för hyrpersonal – Pengar som efter genomförd reform kan användas till vård istället för att hamna som vinst i privata plånböcker.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.