Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ungmoderaterna i MUF vill skrota LAS.

Ungmoderaterna i MUF går ut hårt och vill skrota LAS och därmed anställningstryggheten – Tack och lov ser det ut som om moderpartiet och AKB är emot detta. Vad man vill göra är att skrota systemet med sist in först ut och äldre anställdas förtur till återanställning efter att ha blivit permitterade. 

MUF tycker att det ska vara kompetens och inte anställningstid som ska räknas vid anställningar – I detta läge tror jag MUF helt och hållet förbisett eller inte insett att erfarenhet är en kompetens som väger bra mycket tyngre än nybakad teoretisk kompetens inhämtad i skolan.

I skolan lär man sig hur saker fungerar i teorin – I arbetslivet lär man sig hur teorin ska användas i verkligheten vilket många gånger är helt annorlunda än på det sätt man lärt teoretiskt.

LO och Socialdemokraterna och Sveriges samlade arbetarkår har kämpat hårt och länge för att LAS ska finnas till och ge anställda ett bra skydd – Alla försämringar av denna ska därför bekämpas med näbbar och klor.

Den enda förändring jag tycker är bra är att arbetsgivaravgifter ska betalas för alla anställda med samma procentsats – detta oavsett den anställdes ålder. Det ska inte vara billigare för ett företag att anställa en pensionär än en ungdom – Sådana saker förstör konkurrenskraften och ungas möjlighet att komma in i arbetslivet.

Dessutom tror jag inte MUF inser att det är just de försämringar som gjorts i LAS som ligger bakom att många unga idag lever med otrygga anställningsförhållanden – Förhållanden som omöjliggör banklån med flera saker. Att då föreslå ytterligare försämringar kommer att verka i rakt motsatt riktning än den MUF avser med sitt förslag.

Utöver det ska LAS bestå som den är och om möjligt förstärkas ännu mer – Speciellt vad gäller delade turer och rätten till heltid samt hur lång tid det ska ta innan man blir tillsvidareanställd. Allmän visstidsanställning ska begränsas och övergå i tillsvidareanställning efter 3 till 6 månader.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.