Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En EU gemensam lösning på hur asylsökande ska behandlas är angelägen.

Arbetet med hur flyktingar och asylsökande ska hanteras inom EU är just nu en het fråga som diskuteras flitigt i EU och dess medlemsländer. Alla inblandade är eniga om att det inte fungerar som det ser ut idag och att gränsskyddet måste förstärkas. Det handlar således både om vilket regelverk som ska ersätta Dublinförordningen och hur och var asylhandläggningen ska utföras.

Det pratas flitigt om Turkiet och att EU ska sluta avtal med Turkiet om att få använda turkiskt territorium som flyktingläger. Måhända kan en sådan lösning fungera lika bra som den jag tidigare förordat i de spanska enklaverna i Morocco – Dock finns det inget hinder för att vi behandlar asylansökningar på flera ställen.

Det är viktigt att EU och dess medlemsländer visar solidaritet med människor på flykt och visar dem kärlek och ett varmt mottagande. Samtidigt är det ännu viktigare att vi blir effektivare än idag på att skilja de med giltiga asylskäl från de som inte har det.

Att som idag ta emot de asylsökande på hemmaplan i Europa och handlägga asylansökningarna här är ingen bra lösning – Därför är det viktigt att komma överens om hur vi kan göra denna sortering innan människorna anländer till Europa då detta är det mest humana för alla i det långa loppet.

Innan vi kan påbörja detta arbete finns det dock några viktiga frågor som måste lösas och det är skapandet av ett EU gemensamt regelverk för följande företeelser

  • Vilka asylskäl som ska anses som giltiga.
  • Hur de som beviljas asyl ska tas emot när de kommer till det land i vilket de fått asyl.
  • Den solidariska fördelningen EU länderna emellan.
  • Hur stort ekonomiskt bistånd varje enskild flykting ska få och hur länge detta ska betalas ut.
  • Kraven som ska ställas på de som beviljas asyl vad gäller språkinlärning mm.
  • Hur de som beviljats asyl ska fördelas i respektive land för att undvika att segregerade bostadsområden skapas.
  • Regelverk för hur de som beviljats asyl på felaktiga grunder ska behandlas i händelse av att dessa felaktigheter upptäcks.
  • Vart och hur asylhandläggningen ska ske.

Alla punkter ovan har en enda strävan och det är att skapa ett gemensamt regelverk som innebär att de som beviljas asyl får samma behandling oavsett till vilket land de skickas efter det att asyl beviljats. Det är som jag ser saken av yttersta vikt att alla länder behandlar flyktingar på samma sätt – Detta för att undvika dagens situation där de som kommer som flyktingar vägrar att registrera sig i det ena eller andra landet därför att man tror att man har större möjlighet att beviljas asyl i ett annat EU land.

Det är inte den asylsökande som ska bestämma och välja vilket land man önskar asyl i – Den rätten ska och måste alltid vara förbehållen EU och dess medlemsländer.

Med en gemensam asylpolitik och ett mottagande utanför EU lättar trycket – Dessutom skapar det kontroll på vem som kommer och varför.

Sedan ska vi göra precis som jag tidigare föreslagit med de som trots detta regelverk chansar och kommer till ett EU land utan att passera mottagningsenheten utanför EU – Nämligen sätta dem på första tillgängliga flyg till mottagningsenheten för att få sitt ärende avgjort.

När väl detta är ordnat kommer debatten om invandring att tystna – Fram till det är ordnat kommer den att tillta – Och om inget görs stiga till orkanstyrka.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.