Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas nygamla identitet kommer att splittra Alliansen.

Att moderaterna nu ”kommer ut” och visar sitt rätta jag – Sitt höger jag – Det jaget som varit dolt under tiden med Reinfeldt och Borg kommer med all säkerhet att splittra Alliansen – Dessutom tror jag att alla Allianspartier inklusive Moderaterna ser stora problem i att KD som tagit ett rejält kliv till höger och nu med råge befinner sig till höger om Moderaterna – dessutom med en politik som i många stycken är extrem.

Jag tror att varken C eller FP vill liera sig med partier som är så högerorienterade som Moderaterna och KD nu blivit efter sina respektive partikongresser – Dessutom är jag övertygad om att KD i och med sin högersväng kommer att ramla ur riksdagen efter nästa val.

Detta öppnar ett nytt politiskt landskap och måhända är detta inledningen på blockpolitikens död – I vart fall hoppas jag att så blir fallet.

Tittar vi historiskt och ser på den politik både Centern och Folkpartiet stått upp för innan Alliansens bildande är det helt klart så att den är mer vänsterinriktad än högerinriktad – Jag vill till och med gå så långt som till att påstå att ett fortsatt Allianssamarbete är direkt skadligt för både C och FP.

Dessa 2 partier har betydligt mer att vinna på att endera stå helt ensamma och driva en tydlig politik byggd på deras respektive ideologiska plattformar – Alternativt bilda en koalitionsregering med oss Socialdemokrater vilket jag tror skulle stärka både C och FP.

Jag håller helt med Löfven och alla andra som propagerat för att vi måste ta död på den traditionella blockpolitiken och hitta andra former för samarbete partierna emellan. 

Precis som jag sagt i tidigare inlägg tycker jag att Stefan Löfven ska ombilda regeringen och byta ut MP mot C och FP. En sådan koalitionsregering skulle få en mycket behagligare resa när handlar om att använda sig av hoppande majoriteter än någonsin den nu röd/gröna regeringen.

Med en sådan mittenregering blir det betydligt klarare hur det politiska landskapet är uppdelat – Vi får 3 partier S, C och FP som ligger i mitten – Vissa med vänsterprägel andra med mer högerprägel – Därutöver har vi V och MP till vänster och M och eventuellt KD (om det klarar riksdagsspärren) till höger samt ett part SD som ingen vill samarbeta med.

En sådan uppdelning kommer dessutom att innebära att SD:s möjlighet att påverka blir ännu mindre än idag då det som jag ser det blir lättare att finna hoppande majoriteter med en mittenregering än med dagens regering. 

Sverige behöver en stark regering för att lotsa oss genom den kris vi upplever för närvarande både på flyktingområdet – Men även i mer traditionella frågor som att sänka arbetslösheten – Skapa ordning i skolan och för att kunna bedriva en aktiv välfärdspolitik.

Invandringen – Jobben – Skolan – Omsorgen där har vi våra viktigaste politiska utmaningarna i vårt tidevarv – Alla dessa måste lösas på ett bra sätt för att Sverige ska bli mer JÄMLIKT än idag.

Dessutom måste vi genast agera och sätta in motmedel mot den ”Bostadsbubbla” alla pratar om – Massivt byggande av nya bostäder i både allmännyttans och privat regi är ett måste – Så även införandet av amorteringskrav på huslån och en relativt snabb utfasning av dagens räntesubventioner.

Skolan och fler lärare i skolan är en hjärtefråga för FP – På samma sätt är närodlat och ekologiskt på jordbruksområdet samt småföretagande hjärtefrågor för C – Samma sak gäller för övrigt även för oss Socialdemokrater som ser dessa frågor som mycket viktiga i bygget av ett bättre och mer JÄMLIKT Sverige.

I själva verket tror jag att både vi Socialdemokrater och C och FP skulle vinna på ett samarbete – Ett samarbete dessa 3 partier emellan skulle skapa en handlingskraftig regering där partierna trots sina ideologiska skillnader ändå skulle klara av att låta varje partis särart prägla den förda politiken.

I det nuvarande Allianssamarbetet har C och FP helt drunknat och tynat bort då Alliansens politik hittills haft stark Moderat högerprägel i allt den gjort.

Jag är rätt säker på att Centerns och Folkpartiets kärnväljare skulle uppskatta att dessa 2 partier distanserar sig från Moderaterna och börjar föra sin egen politik – En politik de sedan i stora stycken kan få utlopp för i ett regeringssamarbete med oss Socialdemokrater.

Jag vill därför passa på och bjuda in Annie Lööf och Jan Björklund till nya umgängeskretsar än de ni använt er av de sista 10 åren – Väl där vet jag att ni kommer att känna er mer fria och lyckliga än ni varit på mycket länge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.