Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bred parlamentarisk uppgörelse om invandringen är nära.

Det finns motstridiga uppgifter i pressen om uppgörelsen på migrationsområdet och hur den framtida integrations- och migrationspolitiken ska utformas – Att överläggningar pågår är känt och i vissa tidningar står det att läsa att S och M redan är överens i frågan.

Det finns ett antal vattenledare i frågan men precis som jag tidigare sagt är det viktigare att överenskommelsen blir till och blir bra så att vi får tillstånd en effektiv och fungerande integrations- och migrationspolitik – Det är därför jag i tidigare inlägg uppmanat alla inblandade att lägga partipolitiken åt sidan och koncentrera sig på lösningen.

Jag förväntar mig att uppgörelsen blir bred och att den utformas på ett sådant sätt att den kan fungera under lång tid framöver. Det finns många viktiga komponenter som måste finnas med för att uppgörelsen ska fungera – Bland dem hur de asylsökande ska fördelas mellan landets kommuner.

Även följande komponenter bör ingå i uppgörelsen:

  • Utbildning, evaluering och integrationsåtgärder redan från dag 1 i Sverige.
  • Effektiva verktyg för att skilja asylsökande med genuina asylskäl från de som inte har det.
  • Effektiva verktyg och metoder för att omedelbart avvisa de som får avslag på sin asylansökan.
  • Snabb utredning av de som kommer och deras upplevelser så att insatser för att behandla eventuella traumatiska upplevelser kan sättas in omedelbart efter ankomsten till Sverige.
  • Krav på språkinlärning vilket ska klaras av under max 3 år.
  • Arbete kombinerat med språkstudier för snabb integration i det svenska samhället.
  • Krav på den asylsökande att följa det integrationsprogrammet som erbjuds.
  • Klara och tydliga regler vad gäller rätten att flytta inom riket fram till den dag den som beviljats asyl kan uppvisa egen försörjning.
  • Snabb handläggning av asylansökan vilket innebär att asylärendet ska vara avgjort på max 3 månader.
  • Snabb validering av kompetensen vad gäller utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet hos de som kommer.
  • Klara tydliga regler för vilken hjälp och ersättning den asylsökande har rätt till.

Utöver detta lär debatten gå het om huruvida vi ska ge de asylsökande tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd – För egen del förordar jag permanenta uppehållstillstånd som per automatik återkallas om den som beviljats asyl inte följer kravet om språkinlärning och kravet om följande av anvisat integrationsprogram.

Fokus och krav måste ligga på integration och att de som beviljats asyl snabbast möjligt kommer i arbete – Skaffar egen försörjning och blir en naturlig del av det svenska samhället.

Åtgärder som inte fokuserar på detta är dömda att misslyckas. Vi har under allt för lång tid haft en obefintlig och icke fungerande integrationspolitik – Det är därför fokus ska ligga på tillskapandet av en effektiv och väl fungerande integrationspolitik och inget annat.

Jag lovar att återkomma med ytterligare kommentarer så fort det blir känt hur uppgörelsen ser ut – Fram till dess nöjer jag mig med det jag skrivit ovan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.