Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Anders Ågren och Moderaterna har fel om det fria skolvalet.

Anders Ågren skriver på sin blogg att han tycker att det är bra att det fria skolvalet finns – och att Moderaterna är garanter för att det fria skolvalet ska finnas kvar. Det äger säkert sin riktighet att Moderaterna står bakom det fria skolvalet på precis samma sätt som de är för det fria vårdvalet med flera reformer som kostat oss skattebetalare stora pengar alldeles i onödan.

Därför säger jag att du har fel Anders Ågren – Det fria skolvalet är ingen bra företeelse – I vart fall inte i nuvarande form.

Den svenska friskolereformen är ett hafsverk vars enda uppgift är att skapa vinster för privata investerare – Inte som i USA en reform i syfte att skapa en bra skola. I Sverige är det vinster för ägarna till skolorna som är målet  – I USA och England handlar friskolor om att skapa högkvalitativa skolor som är förbjudna att göra vinster för sina ägare.

I grund och botten har jag inget emot att människor fritt kan välja skola – Dock borde det då vara så att den skola som tar in en elev därmed även tar på sig ansvaret för skolplikten för den eleven och förbinder sig att utbilda den eleven genom hela grundskoletiden eller gymnasietiden beroende på vilken form av skola de bedriver.

Som det fungerar idag har vi skolplikt i Sverige – Landets kommuner har därför till skillnad från friskolorna en skyldighet att tillhandahålla plats för alla elever med skolplikt – Något som efter det fria skolvalets införande  innebär att landets kommuner måste ha beredskap för eventuella konkurser och nedläggelser av de friskolor som finns i kommunen.

Den beredskap kommunerna måste ha innebär att vi har fler och större skolor än det finns elever för vilket kostar stora pengar. Dessutom innebär det fria skolvalet att vissa kommunala skolor måste läggas ner därför att elevunderlaget minskat och skolorna därmed blir för dyra för kommunens budget – Detta till nackdel för de elever och föräldrar som velat ha kvar skolan i närhet till hemmet.

Anders Ågren – Även om skolpengen i sig är lika oavsett om eleven går i en kommunal skola eller i en friskola går det aldrig att förneka att friskolereformen innebär väsentliga merkostnader för både Umeå Kommun och andra kommuner i Sverige och därmed indirekt för oss skattebetalare – Det är därför det fria skolvalet ska skrotas och friskolorna läggas ner eller inlemmas i den kommunala skolan.

Sedan trodde jag – Liksom säkert flertalet med mig att ni Moderater är måna om att hushålla med de skattepengar vi använder för välfärdstjänster – I vart fall är det vad ni påstår – Därför rimmar friskolereformen illa om man ställer den mot det påståendet. Den friskola ni skapat via införandet av det fria skolvalet kostar mer skattepengar än modellen med kommunala och statliga skolor.

Den stora frågan blir därför hur Moderaterna tänkt klara denna kostnadsökning för skolan? – Ska ni hölja skatten eller ska ni ta av redan svaga grupper mer än ni hittills gjort för att finansiera detta?

För egen del ser jag helst av allt att skolan återgår till staten och att staten blir huvudman för alla skolor i Sverige – Detta för att garantera att alla barn får likvärdig utbildning och att vi skattebetalare till skillnad från idag får maximal valuta för våra skattepengar.

Om detta blir verklighet blir det betydligt lättare att planera för skolan än idag i och med att man långt i förväg känner till hur stort elevunderlaget ska bli – både nu och för några år framåt. Kunskap som kan användas för att dimensionera skolorna för rätt antal elever – Inte som idag dimensionera för ett visst antal elever utan att innan skolåret tagit sin början veta hur många elever som valde en annan skola än den som ligger närmast hemmet.

Rätt dimensionerade skolor sparar skattepengar därför att både lokaler och lärarkår kan dimensioneras efter kända förutsättningar.

Sedan finns det en lång rad undersökningar som påvisar att en blandad skola där högpresterande elever blandas med de som presterar mindre bra lyfter resultatet för de lägre presterande utan att resultatet påverkas negativt för de högpresterande – Något som kommer att innebära ett lyft och trendbrott för Sverige i framtida PISA undersökningar. Dessutom är det bra att i en skola ha ett elevunderlag som representerar samhällsbilden i stort vad gäller etnicitet och social klasstillhörighet.

Det fria skolvalet är en dyr reform för samhället – Med det sagt avser jag inte skolpengen utan det faktum med att landets kommuner är tvingade att dimensionera skolorna för fler elever än de  i slutändan erhåller – Något som kostar stora pengar.

Om friskolereformen och det fria skolvalet ska finnas kvar måste vi ställa avsevärt mer långtgående krav på friskolorna än vad som är fallet idag – Några av de krav vi måste ställa är följande:

  • Att friskolorna den dag de tar på sig ansvaret för en elev genom att anta denne även tar över kommunens ansvar för skolplikten genom att garantera varje elevs skolgång under hela skoltiden.
  • Att detta ansvar garanteras genom att friskolan i en fond avsätter lika mycket pengar som det kostar att utbilda alla intagna elever fram till skoltidens slut – Dvs. till klass 9 om man driver grundskola och genom hela gymnasietiden om man driver en gymnasieskola.
  • Att man som friskola förbinder sig att finns kvar fram tills dess alla elever genomgått hela skoltiden. Intagning av nya elever kan upphöra – Dock ska alla redan intagna beredas möjlighet att avsluta sin skolgång i den skola man valt.
  • Antagning och fördelning av elever efter deras val i kommunal eller statlig regi utan rätt för en friskola att neka en elev från att börja i vald skola.

Således ska alla friskolor upprätta en fond som vid varje tillfälle innehåller tillräckligt mycket pengar för att garantera skolgången för de elever skolan har inskrivna. Flyttar eleven av egen fri vilja övergår ansvaret till den nya skolan – Läggs skolan ner eller går i konkurs följer det avsatta beloppet med eleven till den nya skolan.

Dessutom bör Sverige om friskolorna ska finnas kvar likt USA med flera länder införa regler som gör att friskolor och privata skolor inte får göra vinster.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

2 kommentarer

  1. QA

    Bra! Jag ställde en fråga till honom i hans blogginlägg, där jag bad honom, som jag antar, satt sig ordentligt in i frågan innan han tog ställning, vilka de största problemen med skolvalet i sin nuvarande form är. har inte fått svar….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack – Förstår att du inte får några svar – Det är så Moderaterna arbetar – kastar ut en massa påståenden utan att ha fakta som visar hur utfallet blir. Som jag ser det är enda anledningen till det fria skolvalet att flytta skattepengar från det allmänna och ner i privata plånböcker för att därefter använda sig av skatteplanering så man slipper betala skatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.