Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tänk om vad gäller fastighets- och förmögenhetsskatt Magdalena.

Det har höjts många röster både inom och utom landet – inte minst från IMF om att Sverige borde återinföra fastighetsskatten. I intervju efter intervju har min partikamrat Magdalena Andersson sagt att regeringen inte har några sådana planer – En inställning både Magdalena och regeringen bör ompröva med omedelbar verkan.

Som Socialdemokrat vill jag mena att slopandet av fastighetsskatten likväl som förmögenhetsskatten går rakt emot våra ideologiska grundvärden. KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och kampen för ett JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader fordrar – för att inte säga KRÄVER att dessa skatter återinförs snarast möjligt.

Att alla solidariskt betalar skatt på inkomster och tillgångar är en rättvisefråga vilket innebär att de som har mer av dessa ska betala mer än de som har lite. Att så alltid är fallet ser jag därför som en grundbult i ett samhälle som präglas av Demokratisk socialism.

Självklart håller jag med om att vi ska vara försiktiga och restriktiva så att ett återinförande av dessa skatter inte träffar svaga grupper – Något som är fullt möjligt om vi genomför reformerna på rätt sätt.

I likhet med IMF och andra nationella och internationella ekonomer och bedömare anser jag att avsaknaden av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt är starkt bidragande till den ohälsosamma prisutvecklingen på bostäder och ökar risken för en bostadsbubbla som hotar att spricka.

Det finns precis som dessa experter utpekar ett samband mellan stigande huspriser och avsaknaden av dessa skatter. Efter skatternas avveckling kan vi se hur det som sparas i form av slopade skatter glatt investeras i dyrare bostäder – Något som driver upp bostadspriserna även för den grupp som inte gynnades av skatternas avveckling.

Därför är det dags för ett återinförande av bägge dessa skatter – Om än med skyddsnät för de som lever på marginalen.

Till att börja med kan vi undanta alla pensionärer utan beskattningsbar förmögenhet från fastighetsskatten om de äger en bostad eller ett fritidshus vilket skyddar fattig pensionärerna och låter dem bo kvar så länge de vill i sina hus och bostadsrätter.

I nästa steg ska vi länka samman fastighets- och förmögenhetsskatten på ett sådant sätt att människor som saknar beskattningsbar förmögenhet även slipper fastighetsskatt.

Jag tänker mig att detta ska utformas på följande sätt:

  • Förmögenhet upp till 2.000.000 kronor per skattskyldig ska vare helt skattefri.
  • Fastighetsskatt betalas bara när den samlade förmögenheten överstiger 2.000.000 per person – Barn boende hemma frånräknade.
  • Fastighetsskatten ska baseras på taxeringsvärden som bygger på 90% av försäljningspriset vid varje skattetillfälle.
  • Lån ska avräknas i full utsträckning när förmögenheten beräknas.

Därefter tänker jag mig att den kombinerade fastighets- och förmögenhetsskatten ska debiteras enligt följande formel:

  • För förmögenheter över 2.000.000 betalas en förmögenhetsskatt om 2% för förmögenhet i spannet mellan 2.000.000 och 10.000.000 kronor.
  • För förmögenheter i spannet mellan 10.000.000 kr upp till 50.000.000 kronor tillkommer ytterligare 1% förmögenhetsskatt för de delar som överstiger 10.000.000 kronor.
  • För förmögenheter i spannet över 50.000.000 kronor tillkommer ytterligare 1% förmögenhetsskatt för de delar som överstiger 50.000.000 kronor.
  • Förvaltningsbolag utan aktiv näringsverksamhet ska betala förmögenhetsskatt med samma procentsatser som privatpersoner enligt ovan. Förmögenhetsskatten ska i sin helhet belasta bolaget och inte dess ägare.

Utöver detta tänker jag mig att gifta par som sammantaget har förmögenheter överstigande 10.000.000 även måste inkludera minderåriga barn i förmögenhetsskatteunderlaget.

Magdalena – Det går bara man vill!

Som Socialdemokrater ska vi inte ägna oss åt röstfiskeri eller populism – Snarare åt att driva politik som harmonierar med vår ideologiska grundsyn vilket politiken som saknar fastighets- och förmögenhetsskatt INTE gör.

Vi predikar betydelsen av MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – Ett ideologiskt ställningstagande som innebär att det inte som i nuläget blir så att de som äger sin bostad premieras på bekostnad av de som inte gör det.

Vi måste i allt vi gör precis som Palme en gång sa vara trogna mot våra ideal men otrogna mot metoderna – Ett återinförande av fastighets- och förmögenhetsskatterna är ett bevis för trohet mot idealen.

Dessutom behövs dessa skatteintäkter mer än väl i statens skattkista för att finansiera övriga reformer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.