Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

VW skandalen växer – Påvisar den ”fria marknadsekonomins” akilleshäl vilken är GIRIGHET.

I går kväll gjorde VW KONCERNENS ledning ytterligare ett tillkännagivande om fusk – Detta för att förekomma ytterligare avslöjanden. Denna gång handlar det om 800.000 bilar av nyare årsmodell – De flesta dieselbilar men även bensindrivna bilar är inblandade i fusket.

Denna gång handlar det om CO2 värdet som manipulerats därför att man angivit för låga siffror när det gäller bilarnas bränsleförbrukning och därmed deras utsläpp. Den omedelbara risken vilken VW beräknar till ca 2 miljarder euro handlar om återbetalning av de skatterabatter VW och de som köpt VW:s produkter fått därför att bilarna klassas som miljöbilar trots att de inte är det – Den andra delen handlar om att kompensera bilägarna för att bilarna har betydligt högre bränsleförbrukning än den som VW koncernen uppgivit.

Sannolikt är detta bara toppen på ett isberg – Både hos VW men även hos en del andra tillverkare. För VW koncernens del är jag övertygad om att slutnotan för fusket hamnar en bra bit över 1.000 miljarder svenska kronor innan alla bilar är åtgärdade, alla skatter betalda och alla kompensationer till bilarnas ägare för värdeminskning och merförbrukning är slutgiltigt reglerade.

Från bilägarna inte minst i USA kommer det att framföras en grupptalan med astronomiska skadeståndsbelopp – Skadestånd som om inget görs kommer att stjälpa hela VW koncernen och skapa stora ekonomiska svårigheter för hela den tyska ekonomin – och i en förlängning hela Europas ekonomi.

Jag har i tidigare inlägg lagt skulden på det inträffade på nyliberal politik och ”den fria marknadsekonomins” krafter – Krafter som har ett enda mål – Nämligen maximal vinst och maximal utdelning till företagets ägare. 

Det som inträffat i VW blottlägger och visar klart och tydligt hur cyniskt den ”fria marknaden” resonerar och beslutar i företagsfrågor – Vinst och endast vinst är den enda drivfjädern – Detta även om man måste använda lobbying, manipulationer och andra mer eller mindre ohederliga affärsmetoder för att nå dit.

Den ”fria marknadsekonomin” har aldrig någonsin tagit något ansvar för varesig en nation eller dess medborgare – Allt som räknas är vinster och utdelningar och ännu mer makt. Om valet står mellan samhällsnytta eller större vinster blir valet alltid vinst före samhällsnytta. Det är baserat på detta många av mina inlägg handlar om att valet i politiken står mellan KÄRLEK och GIRIGHET.

Den ”fria marknadsekonomins” största förespråkare står definitivt på den GIRIGA sidan och representerar ”fåtalet” och deras strävan efter att berika sig själva även om det sker på ”flertalets” bekostnad.

Detta är den stora läxan vi måste lära av VW skandalen!

Världen dvs. alla människor som bor på vår jord och vi politiker måste vakna och både reagera och agera för att stoppa detta vansinne. Så länge människor drivs av GIRIGHET kommer den ”fria marknadsekonomin” aldrig att fungera – Detta därför att det alltid kommer att finnas människor i maktposition inom den ”fria marknadsekonomin” som fattar beslut och genomför åtgärder likt de i VW koncernen för att tjäna ännu mer pengar.

Vad lär vi av detta och hur kan vi komma tillrätta med problemen och tygla den ”fria marknadsekonomin”?

I fallet VW är min rekommendation till Angela Merkel och den tyska regeringen följande: Expropriera hela VW koncernen med omedelbar verkan och gör samma sak med alla tillgångar tillhörande ägarfamiljerna Porsche och Pietsch – Entlediga hela företagsledningen och tillsätt en oberoende företagsledning som vänder på varje sten och ser till att ställa allt till rätta.

Med staten som ägare kan skadeståndsanspråken betalas samtidigt som detta för Tyskland så viktiga företag kan räddas och tillåtas möta framtiden. När väl krisen är över och VW koncernen är tillbaka på banan kan den tyska staten sälja delar av företaget för att få en återbetalning av de skattepengar man lagt ut för att rädda företaget. Dock ska man även efter en försäljning behålla en majoritetspost i företaget – Detta för att få del av de framtida vinsterna så att dessa kan användas för åtgärder som gynnar ”flertalet” snarare än ”fåtalet”.

För alla – Dvs. för världens väljare och regeringar blir min rekommendation och mitt budskap följande: Tänk om – Tänk rätt och se till att skapa regleringar som kraftigt begränsar den ”fria marknadsekonomins” spelplan.

Under Socialdemokratins glansdagar både i Sverige, Tyskland och övriga världen hade vi en ordning med blandekonomi – dvs. en ordning där staten via offentlig sektor och regleringar av privat sektor skapade en balans och motvikt mot den ”fria marknadsekonomins” skadeverkningar.

Under denna tid fungerade saker bra – Arbetslösheten var låg – Framtidstron och optimismen stor – De sociala trygghetssystemen växte sig starka – JÄMLIKHETEN ökade och inkomst och förmögenhetsskillnaderna minskade. Det var under denna tid Europa upplevde en stabil och kraftig tillväxt som kom alla i samhället till del  – inte som nu bara ”fåtalet” till del.

Den ”fria marknadsekonomin” har gång efter gång påvisat att den inte fungerar och att den inte klarar av att reglera sig själv. Många är de kriser som flödat i den ”fria marknadsekonomins” kölvatten – Bankkriser, Fastighetskriser, Finanskriser och nu adderas kriser i tillverkningsindustrin till listan – Detta måste förändras om vi människor ska fortsätta att leva sida vid sida i en fredlig värld.

I grunden finns det ett enda vägval för mänskligheten att göra när det handlar om hur det framtida samhället ska byggas och fungera. Frågan handlar om vi vill ha KÄRLEKENS eller GIRIGHETENS politik som samhällsideal?

KÄRLEKENS politik är den typ av politik vi Socialdemokrater alltid stått upp och kämpat för. En politik som redan i ideologin sätter KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE högst på agendan och i allt den gör och allt den beslutar strävar mot att skapa ett JÄMLIKT samhälle där samhällets resurser är mer SOLIDARISKT fördelade.

Dessutom är Socialdemokratisk politik en garant för att ”flertalet” bestämmer över ”fåtalet” och för att samhällets resurser och välstånd fördelas rättvist genom en aktiv fördelningspolitik.

GIRIGHETENS politik är den politik som i allt den gör strävar efter att slita isär vårt samhälle – Den politik som via den ”fria marknadsekonomin” anser att det är rätt och riktigt att vissa människor ska ha obegränsat med tillgångar utan att via skatter SOLIDARISKT dela med sig till svagare grupper. Den politik som dessutom tycker att det är helt rätt att individens bästa går före kollektivets bästa.

Dessutom är det uppenbart att GIRIGHETENS politik även tycker att det är helt okej att fuska sig till vinster och pengar – Att så är fallet bevisas av det som inträffat i VW och som om vi granskar alla företag bara är toppen på ett mycket stort isberg som sträcker sig över många branscher och företeelser där den ”fria marknadsekonomin” dragit fram med orkanstyrka.

För egen del är valet lätt – Jag har valt att vandra längst KÄRLEKENS stig för att föra KÄRLEKENS politik vilken är socialistisk Socialdemokratisk politik som gynnar alla i samhället på lika villkor.

Vilken stig du vill vandra på är upp till dig – Valet står mellan KÄRLEK och GIRIGHET – Därför är frågan du ska ställa dig följande: Vill du ha ett samhälle som tar hänsyn till alla människor enligt principen om alla människors lika värde eller vill du ha ett samhälle där vissa människor enligt girighetsprincipen har högre värde än andra?

VALET ÄR DITT!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.