Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Snabb asylprocess skillnaden mellan framgång och systemkollaps!

Jag har under lång tid pekat på att vi måste bli oerhört mycket snabbare på att handlägga asylansökningar än vi är idag – Något som är en mer aktuellt när vi nu slår i taket för hur många vi kan ta emot på ett värdigt sätt.

Precis som i Tyskland måste vi sätta en strikt tidsgräns för hur lång tid handläggningen får ta. I Tyskland siktar man på 2 veckor vilket kan vara orealistiskt – Dock tror jag att vi kan klara processen på dubbla tiden dvs. 1 månad om vi kraftsamlar.

Inledningsvis vill jag en gång för alla klargöra att jag står upp för att Sverige ska erbjuda alla asylsökande med skyddsbehov som söker i vårt land asyl – Detta är inte något vi kan välja att göra eller inte göra då detta styrs av internationella konventioner – Dessutom av medmänsklig kärlek enligt principen om alla människors lika värde.

Det stora problemet och den stora utmaningen både för Sverige och resten av EU-länderna ligger inte i själva beviljandet av asyl – Snarare i arbetet med att skilja de med genuina asylskäl från de som är ekonomiska migranter och/eller flyr från fattigdom. Internationella bedömare är i stort överens om att uppemot hälften av de som söker asyl saknar genuina asylskäl och därför är att anse som ekonomiska migranter.

I dag nås vi av nyheten att Tyskland kommer att agera för att snabba på handläggningen av asylärenden – Till att börja med genom att jobba med begreppet man kallar ”säkra länder” och i dessa – framförallt i Afghanistan upprätta ”skyddszoner” som fredas och bevakas av tysk militär på plats.

Huruvida ”säkra länder” och ”skyddszoner” är rätt väg att gå – eller ens moraliskt och solidariskt samt kärleksfullt försvarbart lämnar jag därhän i detta inlägg för att istället skriva om det som måste göras om Sverige och Europa ska klara av den största flyktinginvandringen i modern tid i en framtid.

Jag tror att alla är rörande överens om att Sverige och Europa klarar detta med rätt strukturella åtgärder – De viktigaste av dessa är:

  • Snabb handläggningsprocess av asylansökningar för att avgöra om rätt till asyl enligt FN:s konventioner föreligger hos den asylsökande. En process som får ta maximalt 4 veckor.
  • Solidarisk fördelning av alla som beviljas asyl mellan alla EU-länder.
  • Snabb avvisning av de som får avslag på sin asylansökan.

Jag tror dessutom att en snabb handläggning och en snabb avvisning av de som saknar genuina asylskäl sänder så starka signaler till de som tänker försöka söka asyl utan genuina asylskäl att många av dessa avstår och istället hittar andra alternativ för att bygga sig ett bättre liv på hemmaplan.

Fram till den dag vi upprättat en mottagningsenhet utanför EU:s gränser i likhet med den som EU förhandlar med Turkiet om – Och som jag tillägnat ett helt inlägg om hur den borde byggas upp och fungera måste arbetet med att handlägga asylansökan göras på hemmaplan i respektive EU-land då andra alternativ saknas – Så även i Sverige.

För svensk del är det bra om vi skyndsamt kan göra den grova fördelning av lättare och svårare asylärenden som redan varit uppe till debatt. Sedan måste handläggningen gå snabbt – Asylärendet ska avgöras på maximalt 4 veckor – och för att klara av detta måste vi sätta in tillräckligt med personal för att handlägga asylärenden – Personal som efter snabbutbildning arbetar efter förutbestämda mallar och metoder.

Dessutom vore det bra om vi i vart fall för de asylärenden som anses lättare att bedöma och snabbt besluta i kunde skapa ett antal mottagningsenheter runt om i landet i vilka de asylsökande stannar fram till beslut i asylärendet fattats. Vid beviljande ska den asylsökande skickas direkt till anvisad kommun – Vid avslag ska den asylsökande skickas tillbaka med mer eller mindre omedelbar verkan.

De mottagningsenheter som ska byggas upp kan med fördel förläggas till nedlagda industrier, skolor och militära anläggningar som idag står tomma och med mindre anpassningar kan göras fungerande för korttidsboende.

Som jag ser det är det i detta den stora utmaningen ligger – Åtskillnaden mellan asylsökande med genuina asylskäl och de som är ekonomiska migranter.

Sedan kommer det med säkerhet att bli så att en snabbare handläggningsprocess ökar riskerna för att fel beslut fattas – Men som läget nu ser ut är detta något vi får acceptera då alternativet är fullständig systemkollaps.

Med detta sagt vill jag även klargöra att jag på inget sätt saknar förståelse för att människor migrerar och söker asyl av ekonomiska skäl – Dock måste vi i kristider som dessa när många flyr undan krig och förföljelse åsidosätta dessa skäl och koncentrera oss på de som har ett omedelbart skyddsbehov.

När situationen för asylsökande med skyddsbehov väl är under kontroll kan vi i lugn och ro sitta ner – både nationellt och internationellt för att förhandla om hur vi kan utrota den ekonomiska migrationen genom att se till att skäl för densamma saknas i alla världens länder.

Sverige, EU och den övriga välutvecklade delen av världen måste bli mer delaktiga än i dag i att lösa de problemen som gör att människor väljer att emigrera på grund av ekonomiska skäl. Detta genom att aktivt arbeta för en mer solidarisk fördelning av världens resurser och genom åtgärder som gör att fattiga länder kan starta utvecklingsresan mot ett fullt ut utvecklat land.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.