Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skrota ebo-lagen (Eget boende för nyanlända flyktingar)!

Det finns stora slitningar i mitt eget parti- för att inte prata om andra partier vad gäller Ebo-lagen (eget boende för nyanlända flyktingar) och dess nytta respektive baksida.

Förvisso gör det mottagandet lättare om den som kommer som asylsökande själv kan ordna med sitt boende – Å andra sidan innebär detta allt som oftast att de som utnyttjar den rätten hamnar i knät på kommuner som redan har tillräckligt många asylsökande att ta hand om.

Den segregation som pågått under mycket lång tid innebär nästan undantagslöst att de boenden som de asylsökande kan ordna ligger i just redan kraftigt segregerade områden. Därför kan jag förstå att framförallt de kommunpolitiker som företräder dessa segregerade områden och kommuner reagerar och vill att lagen ska ändras.

Jag har i ett antal blogginlägg – Senast idag framfört åsikten att handläggningen av asylärenden måste snabbas på så att dessa kan avgöras inom maximalt 3 månader med en målsättning att ärenden i en framtid ska kunna avgöras inom 4 veckor.

Ebo-lagen skapar i sin nuvarande skrivning nya problem utöver de att redan starkt segregerade kommuner upplever ännu större segregation – Nämligen att asylsökande går under jorden för att undvika utvisning om och när asylansökan avslås.

Det är mot denna bakgrund och vetskapen om att uppemot 50% av de asylsökande saknar legitima asylskäl jag föreslagit både snabbare handläggning och uppsamlingsboenden för asylsökande.

Precis som i mitt förra inlägg hävdar jag fortfarande att den stora utmaningen vad gäller flyktingmottagandet ligger i att skilja de med legitima asylskäl enligt FN:s konventioner från de som inte har det.

Därför bör Ebo-lagen skrotas under den tid asylärendet prövas. Under denna tid ska de asylsökande likt situationen i de flesta andra länder finnas i speciella mottagningsenheter fram till den dag asylärendet avgjorts. Beviljas man asyl ska kommunplacering göras – Får man avslag ska man avvisas med omedelbar verkan.

Dessutom kräver brytandet av den segregation som redan existerar i Sverige att den som beviljas asyl kvarstannar i den kommun i vilken de placerats fram till den dag de kan uppvisa egen försörjning.

Att söka asyl är en mänsklig rättighet – På samma sätt är beviljande av asyl avhängit av att genuina asylskäl enligt FN:s konventioner föreligger. Från beviljande av asyl och fram till den tidpunkt som den som beviljats asyl kan påvisa egen försörjning måste det vara den mottagande nationens oinslränkna rättighet att avgöra och bestämma vart och hur den som beviljats asyl ska bo – samt vilka integrationsprogram den som beviljats asyl ska genomgå.

Att ställa sådana krav är en akt av kärlek snarare än en akt av rasism och främlingsfientlighet. Målet måste alltid vara att den som beviljas asyl ska integreras på det för denna bästa och mest effektiva sättet – Rätten att bestämma detta ska ligga på staten snarare än som idag på en som beviljats asyl.

Det är därför jag rekommenderar Ylva Johansson med flera att lyssna på våra partikamrater inom kommun politiken och snarast möjligt upphäva Ebo-lagen.

Ylva – Tänk om – Tänk rätt och lyssna på de partikamrater som dagligdags hanterar de problem Ebo-lagen skapar alldeles i onödan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.