Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Avsätt Mehmet Kaplan och ge Sverige en ”riktig” Bostadsminister.

Mehmet Kaplan (MP) – Så heter vår bostadsminister. Dessvärre är han inte rätt man på posten – Snarare en som helt och hållet blundar för alla de problem och utmaningar vi står inför för att åtgärda den stora bostadsbrist som finns i Sverige. Därför bör han bytas ut och det omgående och ersättas med en som vågar ta ledarskapet för utformningen av framtidens bostadspolitik och ta ledningen och driva debatten på området.

Sverige står inför en gigantisk uppgift för att bygga bort bostadsbristen – En uppgift som inte blir mindre med den takt invandringen håller för närvarande.

Hur och varför brist på bostäder uppstått och vilket syfte den fyller råder det delade meningar om – Min egen teori är att det är en medveten handling som bygger på nyliberal politik då en brist på bostäder driver upp både hyror och bostadspriser vilket gör att både banker och övriga inblandade i fastighetsindustrin tjänar mer på en bostadsbrist än på ett läge där det råder jämnvikt mellan tillgång och efterfrågan på bostäder.

En sak är helt klar och det är att bostadspolitiken behöver förändras för att få igång ett massivt byggande av främst nya hyresrätter – och att en sådan förändring kräver en bostadsminister som tar ägarskap över frågan och driver förändringsarbetet.

Följande viktiga reformer bör genomföras för att få igång byggandet:

  • Införande av en bostadsförsörjningslag som stipulerar att en kommun måste förse alla med behov av en bostad med en bostad.
  • En förändring av hur skulderna vad gäller lån för hyresrätter får fördelas. Jag vill se en fördelning där ett bostadsbolags totala lånekostnad fördelas över hela beståndet dvs. över alla uthyrningsbara kvadratmeter.
  • Förändringar och lättnader i plan & byggnadslagen så att byggande kan starta snabbare än idag – Detta genom att begränsa möjligheten att överklaga kommunala beslut samt genom att lätta på alla de krav som idag fungerar som hinder för att bygga på vissa platser.

En bostadsminister måste vara drivande i att forma framtidens bostads och bostadsförsörjningspolitik – och ta som sin främsta uppgift att ge en renässans åt de allmännyttiga bostadsbolagen. Detta genom att aktivt stimulera och hjälp dessa att sätta igång ett massivt byggande av både små, medelstora och stora hyresrätter. Bland annat genom att skapa lånemodeller som gör det lättare att finna kapital för att bygga.

En bostadsminister ska heller inte ducka för att ta itu med de problem som redan finns med de befintliga bostäderna. Den nya reformerade bostadspolitiken måste lösa problemen med den skenande prisutvecklingen på bostäder och se till att den hejdas på ett effektivt sätt.

Därför bör även följande reformer genomföras:

  • Införande av amorteringskrav för bolån.
  • Införa en begränsning vad gäller löptiden på bolån till max 50 år  men med en rekommendation på 30 åriga amorteringstider.
  • Införa en lagstiftning som begränsar hur stora lån varje låntagare kan ha genom att sätta en maxgräns för lån som är relaterade till låntagarens inkomst.
  • Slopade ränteavdrag för alla nya bolån och en nedtrappning av ränteavdragen på befintliga lån under en 5-års period efter vilken alla ränteavdrag ska vara helt utfasade.
  • Införande av fastighetsskatt.

Alla dessa åtgärder är givetvis kontroversiella  – Dock nödvändiga om målet med en effektiv bostadspolitik är att hejda den skenande prisutvecklingen och göra bostäder till just bostäder och inte ett föremål för penningplacering och/eller spekulation.

Till skillnad från min partivän Magdalena Anderssson så tycker jag att fastighetsskatten ska återinföras. Hennes uttalande om att den ”ogillas” av många är inte ett argument jag köper som Socialdemokrat. Vi Socialdemokrater har alltid stått upp för JÄMLIKHETEN – Något som måste gälla även på området bostadspolitik.

Att ensidigt premiera de som haft pengar och möjlighet att köpa sin bostad på bekostnad av de som hyr sin bostad är varken KÄRLEKSFULLT eller SOLIDARISKT. Rätt åtgärd är att återinföra fastighetsskatten – Öronmärka intäkterna från densamma så att dessa rakt av investeras i olika åtgärder som stimulerar byggande av fler hyresrätter så att bostadsbristen över tid byggs bort helt och hållet.

Socialdemokratisk politik har historiskt varit att driva aktiv fördelningspolitik – Detta genom att beskatta de som har mycket för att göra livet bättre för de som har lite eller ingenting. Varje dag utan ett återinförande av fastighetsskatten är därför en dag som innebär en fördelning åt fel håll – Från den som inget har till den som har mycket.

Så Magdalena – Tänk om – Tänk rätt och stå upp för ett återinförande av fastighetsskatt. Socialdemokratisk politik handlar om att vara trogen idealen och värderingarna – Inte om att vara populär hos de med höga inkomster.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.