Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Folkpartiets skattetrevare är en inbjudan till förhandling.

Folkpartiet har kommit med ett förslag om att göra en skatteväxling som innebär att man sänker skatterna på arbete och ökar skatterna på konsumtion och miljöförstöring. Förslaget har vissa poänger även om det är långt ifrån komplett.

Om ambitionen är att sänka skatterna på arbete har man glömt en oerhört viktig reform och det är att växla arbetsgivaravgifter mot en skatt på produktion.

I takt med att företag ersätter anställda med maskiner och robotar och flyttar stora delar av sin produktion till låglöneländer går statskassan miste om stora skatteintäkter – Förluster som på sikt hotar både välfärd och pensioner.

Jag har i ett tidigare inlägg förordat att vi ska slopa arbetsgivaravgifterna helt och hållet och istället införa en produktionsskatt. Produktionsskattens storlek ska fullt ut kompensera statens förluster och säkerställa framtidens välfärd och framtidens pensioner.

Som jag ser det är det inte rätt att företag kan automatisera för att öka sina redan stora vinster och dessutom undkomma skatter och avgifter på detta sätt. Företagen ska om någon ta sitt solidariska ansvar och se till att bekosta det mesta av välfärden.

Produktionsskatten ska belasta företaget oavsett om varan tillverkas inom eller utom landet – detta genom att beskatta allt som säljs i vårt land via en enhetlig produktionsskatt.

Gör vi på detta sätt får FP som de vill i och med att skatterna på arbeta sänks. Sedan delar jag inte FP:s inställning om att de som tjänar mest ska få sänkta skatter vilket blir fallet om marginalskatterna sänks och värnskatten slopas. Om något ska de med höga inkomster beskattas ännu mer än idag – Något jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

Att beskatta miljöförstöring hårdare än idag och straffbeskatta företag som ägnar sig åt verksamhet som är ett hot mot klimatet är en självklarhet och något jag stödjer fullt ut. På miljö och klimatområdet bör vi skapa en skattemodell som stödjer de företag som övergår från linjär ekonomi till cirkulär ekonomi i sin produktion – Detta för att stimulera en snabb övergång till Cirkulär ekonomi.

Dock är FP:s förslag som jag ser saken en inbjudan till förhandling och diskussion på skatteområdet – En inbjudan vi Socialdemokrater ska ta emot med öppen famn. Gör vi på rätt sätt i dessa förhandlingar ser jag stora chanser till en breddning av regeringsunderlaget med FP som en del av en ombildad regering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.