Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas sista utspel om invandringen sannolikt ogenomförbart.

Moderaternas förslag om strikta och långtgående gränskontroller och om att skicka tillbaka alla asylsökande till det land de närmast kommer från är om man ska tro den juridiska expertisen som uttalar sig inte genomförbart. Expertisen säger att detta är ett brott mot såväl EU stadgan som asylrätten.

Sedan har jag svårt att tro annat än att Moderaterna gjorde utspelet i ett enda syfte – Nämligen som ett desperat försök att vinna tillbaka så många som möjligt av de som lämnat M för SD i de opinionsundersökningar som är gjorda.

Exakt hur asylrätten ska tolkas och vad som är absolut i frågan är oerhört svårt att svara på – Detta därför att det inte finns entydiga domslut på området.

Stefan Löfven står på sig och säger att han vill att hela EU enas i frågan så att vi tillsammans kan fatta ett beslut som alla EU länder sedan rättar sig efter – En linje jag stödjer fullt ut.

Denna fråga kan inte lösas nationellt – Den måste lösas gemensamt av hela EU.

Kan vi inte lösa detta på EU nivå anser jag att EU som union betraktat är död – Alternativet till en EU gemensam lösning blir därför att snarast upplösa hela EU och återgå till en ordning där varje land agerar helt på egen hand på alla områden.

Tyskland med flera länder har satt Dublinförordningen ur spel och så här långt är Sverige det land som bäst har försökt följa densamma. Alla länder och de politiska partier som finns i länderna är mer eller mindre desperata och försöker snickra till egna regelverk för att klara det massiva tryck av asylsökande som finns för närvarande vilket är allt annat än en hållbar lösning på problemet.

Därför vore det på sin plats att FN:s juridiska avdelning kommer med klarare riktlinjer än idag på området och talar om hur FN:s flyktingkonvention ska tolkas i vår moderna tid – Detta därför att den i många stycken är föråldrad och i otakt med tiden.

Dessutom är det på sin plats att FN håller i taktpinnen och deklarerar vilka länder som vid varje tidpunkt ska anses så osäkra att asylskäl föreligger.

Fram tills dess måste EU titta på en lösning som fungerar.

Jag har i ett antal tidigare inlägg propagerat för att vi ska skynda på förhandlingarna med Turkiet och där skapa en mottagningsenhet för alla flyktingar som vill söka asyl i Europa – Främsta skälet till förslaget är att vi kan lätta oerhört mycket på trycket genom att effektivt skilja de med genuina asylskäl från de som inte har det och därför är att betrakta som ”ekonomiska migranter” dvs. att de söker asyl på grund av arbetslöshet och fattigdom.

Hur många som är att betrakta som ekonomiska migranter snarare än sådana som har genuina skyddsskäl varierar – Dock verkar den samlade uppfattningen vara att gruppen ekonomiska migranter utgör 50 – 60% av det totala antalet asylsökande – Just därför är arbetet med att skilja dessa två grupper av asylsökande från varandra en av nycklarna för att skapa ordning och reda.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.