Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU dödsdömt om inte asylfrågan får en gemensam lösning.

Jag har i några olika inlägg flaggat för att hela EU samarbetet är hotat – Detta därför att flera av medlemsländerna frångår ingångna avtal och skapar helt egna regelverk.

När EU bildades var en av grundtankarna att förena länderna på olika sätt inom en rad områden för att förhindra en återupprepning av första och andra världskriget – Något alla inblandade hyllade och såg som en bra idé. Dublinförordningen är en av alla de överenskommelser som gjordes. Att då när kriser uppstår helt strunta i ingångna avtal och bara se till sitt eget bästa genom att skapa nationella regler visar som jag ser det att EU inte är så starkt som många trodde eller ville hävda.

Sverige och Stefan Löfven står upp för att de brutna överenskommelserna snabbt måste ersättas av nya och att EU bör och ska ha en gemensam linje och politik vad gäller asylsökande flyktingar och hanteringen av dessa. Att Stefan Löfven förespråkar detta är ett tecken på att Sverige står upp för de avtal som ingåtts i demokratisk anda.

I tider av fred och goda konjunkturer fungerar de flesta äktenskap och samarbeten mycket bra – Det är när det krisar som styrkan i förhållandena visar sig. När det gäller EU och hur flyktingfrågan ska hanteras är sprickan total och precis som före ett krigsutbrott börjar de enskilda länderna att gå sin egen väg och ta sina egna beslut. Besluten handlar inte längre om vad som är bäst för alla – snarare vad som bäst gynnar det egna landet.

Dessutom påvisar handlandet något jag påpekar ofta nämligen att GIRIGHET är farligt. I GIRIGHETENS kölvatten blir allt plötsligt rättfärdigat för den som är GIRIG. Att vara egoistisk och sätta sig själv och sitt eget intresse framför alla andras intresse är självklart för den GIRIGE – Pengar och egen vinning är allt som räknas.

Det är vid den punkten vi står nu – Nämligen vid vägskälet som handlar om PENGAR och ekonomisk vinning. Argumenten som framförs för att bryta Dublinförordningen är om man rannsakar dem närmare helt och hållet ekonomiska – Allt annat är försköningar för att nödtorftigt försöka dölja ett rakt av GIRIGT handlande.

Förvisso ska och bör varje lands regering tillvara ta sina egna medborgares bästa – Dock ser jag inte att en union kan fungera när medlemmarna i densamma går emot gemensamma beslut och skapar helt egna beslut.

Därför tycker jag att EU:s medlemsländer står inför ett val – Endera skapar vi ett EU gemensamt regelverk och en gemensam handlingsplan som kan ersätta den redan fallan Dublinförordningen – Anser medlemsländerna att detta är omöjligt bör alla inblandade ta konsekvenserna av detta och skrota EU helt och hållet.

Hur EU:s nya regelverk för flyktingfrågor och hantering av asylsökande ska se ut lämnar jag öppet för stunden då detta måste förhandlas om – En sak är dock klar och det är att ett gemensamt regelverk måste till om EU ska överleva.

Skrots EU kan de länder som använder den gemensamma valutan euron fortsätta sitt samarbete runt valutan – Dock har jag länge likt Thomas Piketty betraktat eurosamarbetet som dömt att misslyckas. Om man har en gemensam centralbank och därmed en gemensam räntepolitik måste man även ha en gemensam statsskuld – Allt annat är dömt att misslyckas.

I övrigt bör vi som en konsekvens av ett misslyckande i flyktingfrågan upplösa EU och ge alla länder full frihet att stifta sina egna lagar och skapa sina egna regelverk både vad gäller gränskontroll, visumkrav och övrig lagstiftning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.