Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

G20 ländernas regeringschefer träffas för att stoppa skatteplanering.

I en artikel i Affärsvälden med titeln ”Nu kommer århundradets skattereform” går det att läsa hur G20 ländernas regeringschefer ska träffas i Antalya i Turkiet kommande helg för överläggningar. Högst upp på agendan finns frågan om hur man ska agera för att harmonierna ländernas skattelagstiftning för att stoppa avanceras skatteplanering.

Som ni vet har jag skrivit ett stort antal inlägg i ämnet av den enkla anledningen att skatteplanering är osolidarisk och ett stort hot mot västvärldens välfärdssamhällen så som vi känner dem. Åtskilliga är de kommentarer som skrivits om att det är omöjligt att stoppa detta då det inte finns något intresse från världens liberala regeringschefer att göra så.

För egen del har jag hävdat att viljan visst finns – Detta därför att många länder har problem med att klara de statliga finanserna just av den anledningen att skatteplaneringen både är väl utbredd gigantisk till sin storlek. Att ledarna för G20 länderna nu träffas för att överlägga om hur de ska stoppa skatteplaneringen visar bara att jag haft fog för mittpåstående om att detta är få gång.

Till alla som hävdade att jag var ute på riktigt djupt vatten när jag sa att viljan finns och att frågan inte ligger på de stora ländernas agenda säger jag därför – VAD VAR DET JAG SA!

OECD beräknar att enbart de stora multinationella bolagens skatteplanering årligen innebär att de betalar mellan 4 och 8.5% mindre i skatt än de borde. Ovanpå detta ska läggas andra mindre bolag som även de ägnar sig åt skatteplanering. OECD beräknar att de multinationella bolagens skatteplanering medför 100 – 240 miljarder USD eller motsvarande 800 – 2.000 miljarder kronor årligen i minskade skatteintäkter – En siffra jag vill hävda är i underkant. Ovanpå detta ska läggas all övrig skatteplanering som ligger utanför de multinationella storbolagen.

Trots att jag ägnat stor del av mitt liv till att medverka till tillkomsten av skatteplanering vet jag idag bättre – Nämligen att det är grovt omoraliskt och grovt osolidariskt även om det är lagligt. Jag vet även hur lätt det är att stoppa – Därför är jag glad att G20 ländernas ledare nu träffas för att genomföra just detta – Ett stopp för skatteplanering.

Med ökad automatisering och flytt av arbetstillfällen till låglöneländer behövs varje skattekrona mer än någonsin för att trygga framtidens välfärd – Därför ska möjligheten att skatteplanera stoppas.

Mitt råd till G20 ländernas ledare är att koncentrera sig på dubbelbeskattningsavtalens skrivningar och ersätta alla dubbelbeskattningsavtal av gammal typ med den moderna typen av dubbelbeskattningsavtal – Den typ som säger att man alltid ska betala den högsta av de 2 skattesatser som gäller i de länder som omfattas av avtalet och att man får nedsättning av skatten i intjänandelandet med lika stor summa som man kan bevisa att man betalat i det andra landet.

Med en sådan skrivning blir resultatet detta med mitt exempels förutsättningar:

Dubbelbeskattningsavtal mellan land A och B – Skattesats i land A = 25% – Skattesats land B 15%.

Företaget C har säte i land B men gör en beskattningsbar vinst i land A på 10.000.000.

Med dessa förutsättningar blir skatten i land A 2.500.000 – Från detta får företaget C dra av 1.500.000 vilken är skatt som betalas i land B, dvs det land där företaget C har sitt säte.

På detta sätt betalar företaget C alltid 2.500.000 i skatt med fördelning enligt exemplet ovan vilket är det enda rimliga.

Det borde inte vara speciellt svårt för G20 ländernas regeringschefer att enas om detta förfarande. När dessa väl bestämt sig så kan resten av världen haka på vilket innebär att bland annat Sverige och som har många multinationella företag skulle öka sina skatteintäkter mångfalt.

Dessutom råder ett stopp för skatteplanering till viss del bot på de inkomst- och förmögenhetsskillnader som ökat drastiskt på sistone.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.