Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi ska investera oss ur krisen.

Den tilläggsbudget som Magdalena Andersson presenterade igår är bra – Dessutom ett trendbrott i och med att vi ska låna för att klara av dessa satsningar. Att låna till detta så att övriga satsningar som måste göras på jobb, vård & omsorg och välfärd mm. inte äventyras är rätt väg att gå.

Jag vill nu när isen är bruten gå ännu ett steg längre och slopa överskottsmål och krona för krona principen helt och hållet – Detta för att istället satsa på tillväxt. Tillväxt i offentlig regi kräver precis som tillväxt i privatregi finansiering. I företagsvärlden är det vanligaste sättet att lånefinansiera de satsningar som behövs för att ett företag ska växa – något som kallas för att investera.

Investeringar kallas de därför att de förväntas ge en framtida tillväxt och framtida intäkter som förutom att betala lånekostnaderna även skapar vinst för den som gjort investeringen.

Staten bör och ska göra på precis samma sätt om jag får vara med och bestämma – Nämligen låna till de investeringar som behövs för att skapa framtida tillväxt. Vi ska således inte låna för att betala löpande kostnader utan bara för att klara av de investeringar som behövs för att säkra framtida tillväxt.

Som Socialdemokrat har jag länge efterlyst en politik som bygger på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE, detta för att skapa ett JÄMLIKARE samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än dagens Sverige.

En omfördelning som innebär att fler får del av samhällets resurser skapar mer pengar till konsumtion än idag – Detta därför att den vanlige medborgaren tillskillnad från de som idag sitter på merparten av landets tillgångar konsumerar sina pengar snarare än lägger dem på hög.

Ökad konsumtion ger högre försäljning och högre vinster samt viktigast av allt tillväxt – Därför är lån för statliga investeringar i tillväxt bra för alla – även för privata företag.

Offentlig sektor behöver massor av ny arbetskraft för att klara av de framtida utmaningarna med fler gamla och fler som behöver vård och omsorg – Därför är lån i syfte att utbilda den arbetskraft som behövs att se som en investering. Samma sak gäller de investeringar som behöver göras för att utbilda alla arbetslösa till en nivå som gör att de möter de behov som arbetsmarknaden efterfrågar.

Dessutom har jag i tidigare inlägg salufört uppfattningen att offentlig sektor är väl lämpad för att sköta många av de servicetjänster som kommer att efterfrågas i en framtid av medborgarna. En investering för att bygga upp dessa servicetjänster är därför en investering som kommer att ge framtida avkastning. Dessutom innebär tjänsteproduktion i offentlig regi att servicetjänster blir billigare för konsumenterna – detta därför att offentlig sektor inte behöver göra stora vinster – Kostnadstäckning plus tillräckligt mycket vinst för att underhålla och bygga ut systemen för servicetjänster är fullt tillräcklig.

Den allra största vinsten med att låna till reformer och investeringar som skapar tillväxt och sätter människor i arbete blir just det – Tillväxten!

Med ökad tillväxt ökar statens och kommunernas skatteinkomster. Dessutom innebär fler i arbete att fler människor får mer konsumtionsutrymme vilket leder till tillväxt hos de privata företag som tillverkar och tillhandahåller de varor och tjänster som människorna efterfrågar.

Tillväxt och ett samhälle i utveckling skapar ännu mer tillväxt och ännu mer utveckling – Därför är det enda rätta att under en tid överge överskottsmål och krona för krona modellen och låna för att sätta tillväxthjulet i rullning.

Låt oss därför fortsätta på den väg för finansiering som Magdalena Andersson använder för tilläggsbudgeten och skapa en tillväxtbudget som frångår överskottsmål och krona för krona finansiering och istället lånar för att investera t tillväxt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.