Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Terrorism föds ur den utsatthet som fått sin näring ur nyliberal politik.

Jag ska börja detta inlägg med att rakt från mitt hjärta framföra mitt deltagande i sorgen till alla anhöriga till de som mist livet i den serie fega och vidriga terrorattacker som utspelats i Paris. Min själ och mitt hjärta finns hos er i denna stund.

Därefter kommer detta inlägg att handla om varför detta händer i vår värld trots att vi snart går från 2015 till 2016 och människan efter så många historiskt förödande krig och hemskheter borde veta bättre än att ägna sig åt krig och terrorism.

IS som tagit på sig skulden för det inträffade säger att det är ett heligt krig påkallat av Gud – Något som är en stor lögn. Gud eller Allah eller vad helst vi vill kalla honom är KÄRLEKEN och inget annat. Gud proklamerar inte krig – Gud proklamerar KÄRLEK.

Krig förs av människor med giriga och egoistiska ambitioner – människor duktiga på att manipulera och få utsatta människor som letar efter meningen med livet att tro att Gud vill att de ska kriga och utföra terrorhandlingar i hans namn. Att lura utsatta och förtryckta människor på detta sätt är i sak vidrigare än de handlingar som lett till att de i första läget känner sig utsatta och förtryckta.

Letar vi ännu djupare så är min slutsats att utanförskapet och den hopplöshet de som väljer att ägna sig åt terrorism känner är effekten av åratal av nyliberal politik som skapat ett samhälle med VI och DEM och som skapat enorma nästintill avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik.

Efter att ha spenderat det mesta av eftermiddagen med att titta på olika nyhetsprogram och med att följa rapporteringen från Paris ser det ut som om de flesta av de som deltagit i terrordåden är sådana som vuxit upp i Frankrike och tillbringat hela eller större delen av sitt liv där – Detta om man ska tro de rapporter som hittills kommit.

Rapporterna är inne på att attentaten sannolikt både beställts och orkestrerats av IS men att attentatsmännen är franska medborgare bosatta i Frankrike och inte som många först trodde terrorister som kommit under flagg som asylsökande.

Den stora frågan blir då varför en människa som vuxit upp i ett till stora delar sekulariserat västerländskt land väljer att sympatisera med en extrem terrororganisation likt IS för att sedan genomföra vidriga och avskyvärda terrorattentat i deras namn.

Min övertygelse som jag bygger på egna erfarenheter som har sin grund i arbete och bosättning runt om i världen är att de gör så därför att de känner stort utanförskap och stora mått av diskriminering i det samhälle de lever i. Utanförskapet skapar en hopplöshet och en känsla av att inte duga något till – En känsla av att betraktas som värdelös av omgivningen.

Det är på dessa känslor de som rekryterar till IS och andra terrororganisationer spelar när de steg för steg radikaliserar dessa individer och sedan försöker ge deras liv en mening. En mening där krig i Guds namn och martyrskap är det som påstås vara meningen med deras liv.

Att människan i alla tider tagit sin tillflykt till den Gud de tror på i stunder av kris och hopplöshet är mer vanligt än ovanligt – även för sådana som normalt inte följer sin Gud och/eller den religion de bekänner sig till. En människa som befinner sig i denna utsatta situation är lätt att övertyga och leda dit man önskar om den som leder är skicklig på att argumentera och manipulera – Något många i IS ledning uppenbarligen är.

Den största frågan av alla blir därför vad som lett människor in i denna känsla av utsatthet och hopplöshet?

Som jag ser det beror detta på den nyliberala politik som präglat stora delar av Europa i 20 år eller mer – En politik som slitit isär många länder och som medvetet sett till att skapa stora klasskillnader mellan fattig och rik. Dessutom har integrationen i många samhällen fungerat mycket dåligt vilket gör att människor med annan etnisk bakgrund än den i landet i vilket de lever i befinner sig i ännu större fattigdom och ännu mer utsatthet än övriga fattiga och utsatta.

Jag vill därför lägga en stor del av skulden till att terrorism existerar på nyliberal politik – Den politik som skapar den utsatthet som ger grogrund till att människorna är öppna och mottagliga för radikalisering.

Därför ser jag det som mycket viktigt att vi börjar driva en ny sorts politik i Europa – En politik som bygger på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE utan att göra åtskillnad grundad på etnicitet, sexuell läggning eller kön. En politik som i sanning bygger ett samhälle där JÄMLIKHET och minskade klasskillnader är målbilden. Ett samhälle där alla känner sig delaktiga i DEMOKRATISKA beslut och känner att deras röst blir hörd och har betydelse.

Kan vi nå dit kommer radikalisering, extremism och terrorism i västvärlden snart att vara ett minne blott.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Anders, gör du det inte lite enkelt för dig nu?
    Vi har ju alla möjligheten att göra våra val hela tiden. Vi kan välja att själva ta ansvar för våra handlingar eller göra som många vänsterpolitiker, att lägga skulden för alla sina egna tillkortakommanden på ”systemet”, ”samhället” eller ”staten”.
    Jag har dock väldigt svårt att se hur man någonsin ska kunna bevara rättssamhällets ansvarsutmätning på något annat än fysiska personer? AAtt skuldbelägga någon annan än den enskild som ytterst är den som gör sina val kan väl aldrig leda till att konsekvenserna återkopplas till handlingarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det handlar inte om att göra det enkelt för sig. Och ja självfallet ska den enskilde individen bära straffet och skulden för brottet i sig. Vad inlägget handlar om är hur, varför och vad som lett till att människor födda och uppvuxna i Europa kommer till ett sinnestillstånd som gör att de väljer att bli terrorister.

      Ett samhälle som inte ser till att alla i samhället har livets nödtorft och ett värdigt liv skapar grogrund för rekrytering av terrorister. Det är samhällets resurser måste fördelas mer rättvist och solidariskt än idag. Sedan måste integrationen bli bättre och människor sättas i arbete.

      Som man säger på engelska ”An idle mind is an evil mind”

  2. Stefan

    Stopp! En muslim och en kristen har inte samma Gud. Sedan kan vi titta på hur kristendomen och islam kom till. Islam tillkom långt efter kristendom genom mohammed. Vad var mohammed?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Islam och kristendomen har precis samma GUD – Den stora skillnaden är att islam inte ser Jesus som Gud’s som utan som en profet och anser att profeten Mohammed är starkare. Dessutom kan du om du studerar religion på djupet se att Jesus tog bort den av människor nedskrivna regler som på 2 pergamentrullar kompletterade lagen dvs. 10 Gud’s bud – Det är dessa regler som islam refererar till som sharialagar.

  3. Stefan

    Har under förmiddagen talat med tre pastorer där alla säger som jag sa. Talade med en pingspator i Umeå, en i Stockholm och en i Uppsala. Talade även med två pingstmedlemmar på Ersboda. Fick samma svar. Det är inte samma gud. Den gud islam har och kristendom är inte samma gud. Hinduer har ännu fler gudar. Pinstmedlemmen kunde till och med tänkas träffa socialdemokraterna och förklara.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har studerat religion på djupet och islam och kristendom tillber samma Gud – Gamla testamentet i bägge böckerna är dessutom lika. Hinduer däremot har inte samma Gud de tillber många gudar.

      Prata med en religionsforskare så ska du se att du får precis det svar jag levererat till dig.

  4. Stefan

    Varför duger inte de jag talat med? Jag är dock ateist men känner pingstvänner. Har disskuterat en del med dem och fått tips vart man kan vända sig om man vill veta mera.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att en som forskar i religionskunskap kan ge ett rättare svar som inte är färgat. Det är som jag beskrivit samma Gud vi tillber – Skillnaden ligger i tron på att Jesus är Guds som – Det är därför pingstvänner och många andra säger att vi inte tillber samma Gud – Detta därför att Jesus är Gud.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vågar påstå att en religionsforskare har ett bredare perspektiv och har tagit in fler inriktningar inom kristendomen är bara Pingströrelsen – Så ja svaret blir rättare på det sättet.

      Sean är det självfallet upp till de som är pingstvänner att tro enligt sin doktrin det har jag inga synpunkter på.

  5. Stefan

    Hörde en socialdemokrat gick ur partiet eftersom han var pingstvän?! Han hade blivit tillsagd om sin syn på homosexuella vad jag hajjade. Kan pingstvänner eller kristna inte vara med i S eller? Vet du något kring detta. Känner till denne som gick ur S.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig hört att någon om detta. Alla får som sagt tro och tycka som de vill i vårt parti det är inte minst Lennart Holmlund ett exempel på.

      Att man inte aktivt får jobba mot homosexuella om man sitter på ett förtroendeuppdrag vad gäller det som tillhör uppdraget är naturligt då vi som parti är emot all form av diskriminering så om den du känner lämnat av den anledningen eller andra anledningar kan jag inte uttala mig om.

  6. Håkan Rombe

    Enligt terrorismforskare kommer många terrorister från välbeställda familjer. Den vanliga tankefiguren från vänsterhåll säger inte hela sanningen. Man kan inte komma ifrån att huvudorsaken är vriden tolkning av Islam, alltså religiös extremism. Religiös extremism har varit ett mänsklighetens gissel i tusentals år med offer av människor och människobarn till gudarna, korståg, inkvisition, häxbränning mm. Abraham var nära att mörda sin egen son pga ”röster” från världsrymden och han hyllas väl än i dag för sin ”offervilja” för sin ”tro”. Så länge folk kan bibringas uppfattningen att de blixtsnabbt efter jihaddöden hamnar i paradiset med fri tillgång till 70 jungfrur mm lär vi få dras med dessa stollar och deras vidriga illdåd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Håller med om att många terrorister kommer från välbeställda familjer – Se bara på vem Usama var och vart ifrån han kom. Jag vill fortfarande hävda att religiös extremism har sin grund i andra orsaker än religion – Nämligen i girighet och egoism parat med maktambitioner för att tillfredsställa det egna egot.

      • Alve

        Det är uppenbart att du har en kristen tro som skiner igenom hela tiden, Försök med en objektiv syn se världs förhållanden. och acceptera att religionen har varit människans största gissel de senaste 2000 åren,. att raljera med slogans som kärle,k är gammal skåpmat som katolska kyrkan höll på med på 1600 talet samtidigt som inkvistationen.Konkreta saker som löser problem behöver inte innehålla klankningar på andra eller hänvixningar till kärlek ,soledaritet eller andra ord . det behövs ändring jobba på det istället för att försöka göra kariär som en upprepande papegojja till bloggare,

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst har jag kristen tro det har jag aldrig förnekat men jag använder aldrig religion för att bedriva politik eller förtrycka eller nedvärdera andra.

          Kärlek är även om den ursprungligen kommer från Gud ett känslotillstånd som framkallar ett visst handlande – Både kärlek och solidaritet innebär att sätta andra framför sig själv och se till att alla har det bar. Att ha den ståndpunkten politiskt är en bra egenskap – Detta därför att det enda hållbara samhället är just det som är någorlunda jämlikt och bygger på kärlek – solidaritet – människors lika värde.

  7. Joachim

    Vilka är egentligen de mest giriga människorna på denna planet enligt dig? Vilka skulle kunna tjäna ekonomiskt på allt som händer i Syrien enligt dig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är svårt att peka ut de som är mest giriga – Dock ligger nyliberalismens främsta politiska förespråkare bra till för den titeln, så även ALLA som vill ha en politik som gynnar dem själva även om andra får lida som ett resultat av detta.

      Vad gäller Syrien så trodde nog USA och familjerna Bush och Chaney att de skulle kunna tjäna på detta – I vart fall tjänar de redan nu på den vapenförsäljning som görs men de hade sannolikt siktet inställt även på oljan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.