Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige behöver en ny sorts politik – En expansiv Socialdemokratisk tillväxtpolitik.

Vi Socialdemokrater har under allt för lång tid flyttat oss allt för långt till höger och anammat vad som får anses vara borgerlig politik. Med hull och hårt har vi köpt tanken om en budget i balans och att statens finanser ska skötas genom att investeringar ska finansieras krona för krona.

Denna hållning har inneburit att samhället och den ekonomiska utvecklingen saktat ner – I vart fall om man tittar på offentlig sektor och expansiv finansiell politik som investerar för framtida tillväxt. Detta är något vi måste ändra på om vi ska klara av att bygga de bostäder som behövs för att råda bot på bostadsbristen och för att integrera nyanlända på ett bra sätt och sätta alla arbetslösa i arbete.

Därför ska vi överge den sortens politik för en tid – Måhända så länge som för 1 till 2 mandatperioder och istället tillåta oss att låna till investeringar som skapar tillväxt och framtida avkastning.

Att få fart på hjulen och skapa en expansiv ekonomi fodrar investeringar – saknas pengarna till dessa investeringar är lånefinansiering vägen framåt.

Att bli bättre på att integrera nyanlända så att de kommer i arbete och blir framtida skattebetalare är en god investering – Sak samma med alla arbetslösa som genom vidareutbildning kan komma i arbete och istället för bidrag få lön och betala skatt.

Dessutom behöver vi göra massiva investeringar i offentlig sektor för att klara av framtidens vård och omsorg. Ett skrotande av landstingen och en övergång till 6 timmars arbetsdag inom vården och omsorgen skapar förutom fler arbetstillfällen lägre sjukskrivningstal därför att arbetsbelastningen minskar för den enskilda individen.

Som jag ser det handlar det om att lägga upp en bra plan och sedan titta över hur denna plan ska finansieras. Initialt ska vi låna till detta – Över tid när hjulen börjar snurra fortare kommer reformerna att betala sig själv.

Kommer vi dessutom till bukt med all skatteplanering så att staten får in de skatteintäkter som idag göms i skatteparadis klarar vi investeringarna i dessa reformer utan att låna.

Den politik som förts under allt för lång tid har skapat stora klasskillnader och stora inkomst- och förmögenhetsskillnader – Något som i förlängningen skapat sämre köpkraft och som ett resultat av det mindre skatteintäkter – Minskade skatteintäkter leder till fler besparingar vilket leder oss tillbaka till början av detta stycke. Allt det skapar är en ekonomi i nedåtgående.

Det de som klagar på höga skatter och höga offentliga kostnader måste förstå är att en investering i en expansiv reformpolitik som skapar fler jobb skapar en uppåtgående spiral som gör att alla tjänar på den i slutändan. Även om skatten blir högre för vissa blir nettot man har kvar i fickan efter skatt högre i och med att vinsterna stiger med fler i arbete och större köpkraft.

Den sortens expansiva finanspolitik är den jag kommer att argumentera och slåss för.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. inger

    Bakom varje politiker bor det en människa..en människa med en varierad ”syninställning” och värderande av livet och människor,..Främst i ledet har under en längre tid..de egoistiska och ensidiga värderande fått styra OAVSETT partitillhörighet .Du verkar rättfram och vilja vara med att påverka vårt land i en annan riktning..än den som fått råda ett tag..men viss av tid som gått..med vältaliga politiker som lärt sig undanglidandets konst med ord som saknar täckning för massan i verkligheten Så tvivlar jag ibland på beslutsfattares ärliga uppsåt och äktheten i orden Vi behöver ju bara blicka ut i vår egen lilla värld HÄR i Sverige..så ser vi vad som får styra människors val och beslut…vare sig det gäller religion.politik och annat som förhandlas i maktens korridorer. så är ord bara ord tills dom i handling visar upp sin äkthet.Du är EN socialdemokrat..och som jag uppfattar det ,,lite av en rebell och det behövs nog för att röra om bland ordkverulanterna inom de politiska leden .Rättframma människor som tål att bli synade i strålkastarljuset.. har vi alldeles för få av..En politiker är ju vald ..för att representera folket..inte sig själv .Läser det du skriver och . undrar ´´ibland VAR du får kraftens uthållighet ifrån..men inser med det samma att det man brinner för GER ju kraft. för den lågan har en låång brinntid. M.V.H,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för alla vänliga och klarsynta ord. Det är precis så att kraften och lågan kommer från den ideologi och de värden jag tror på full ut.

      Som politiker ska man göra allt för att vara så sanningsenlig det någonsin går – Dessutom tycker jag att man ska leva upp till de löften man gått till val på. Även om jag vet att ett lagt förslag sannolikt inte kommer att vinna gehör så är det min skyldighet gentemot väljarna att lägga fram det då det är detta jag lovat.

      Och visst kan jag ses som lite av en rebell – Speciellt så mot den socialdemokratiska politik som förts under de sista 15 åren. Vår ideologi och vår ideologiska grundsyn är en annan än den som reflekteras i vår politik – Det är detta jag enträget bestämt mig för att ändra på oavsett hur lång tid det kommer att ta. det är därför jag vill tillbaka till den traditionella politik vi drev under Erlanders och Palmes tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.