Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi måste besinna oss och bekämpa terrorismen på rätt sätt.

För många är den omedelbara reaktionen efter terrordåden i Paris att bekämpa IS med alla tillbuds stående medel och mer eller mindre omvandla det landområde de utropat till kalifat till öken där inget mänskligt liv finns kvar. Sedan har vi rop och krav på ett återinförande av gränskontroller inom EU och ett skrotande av Schengenavtalet.

Det IS hoppas uppnå är just saker som dessa – Nämligen att vi stänger Europas gränser och att vi attackerar IS på sådant sätt att oskyldiga kvinnor och barn får sätta livet till. Det är därför jag säger att vi måste besinna oss.

Till att börja med kan vi mycket väl ha inre gränskontroller under den övergångsperiod som krävs för att se till att gränsskyddet runt de yttre gränserna stärks – När detta är starkt nog och vi är säkra på att ingen kan komma in utan att bli registrerad bör de inre gränskontrollerna tas bort.

Vi ska aldrig ge terrorister överhanden och sluta det öppna samhälle vi jobbat så hårt med att skapa – Ett slutet Europa är en seger för IS och en förlust för demokratin och den Europeiska livsstilen.

Sedan får vi aldrig glömma att det som inträffade i Paris inträffar näst intill dagligen i Beirut med flera platser i Mellanöstern – Det som inträffar där förtjänar lika mycket uppmärksamhet, debatt och eftertanke som det som inträffade i Paris. I min värld har ett människoliv samma värde oavsett vart det utsätts för terrordåd och ond bråd död.

När det handlar om att slå ner IS är marktrupper den bästa vägen – Detta därför att marktrupper understödda av flyg utgör ett mycket effektivare vapen än massiva flygbombningar. Ska västvärlden kriga mot IS är det av största vikt att så få oskyldiga som möjligt dör – Detta för att inte spela IS och deras budskap om att västvärlden hatar och föraktar islam och muslimer i händerna.

De människor som helhjärtat stöder IS ganska få till antalet även om de när de hotar och marknadsför sig ger intryck av att representera miljontals muslimer. De muslimer som är emot IS är mångdubbelt många fler än de som stödjer dem. Därför borde det inte vara allt för svårt att bekämpa IS och skapa ordning och reda.

Egentligen borde England och USA åläggas att ställa tillrätta den oreda de ställt till med genom sina krig i Irak och Libyen – Dock tror jag att Ryssland är bättre lämpade för denna uppgift även om en allians av alla 3 sannolikt är det bästa för att bringa ordning och reda och återskapa den stabilitet som behöver skapas i regionen.

Därför måste vi besinna oss och noga väga varje åtgärd mot nyttan på lång sikt. Ska eldsvådan släckas är det viktigt att vi sköter eftersläckningsarbetet på rätt sätt så att vi inte lämnar kvar en massa småbränder som över tid blossar upp till ännu fler storbränder än den som IS utgör.

Vi måste dra lärdom av det som skett i Paris och en gång för alla inse att radikalisering och extremism föds ur utanförskap. Politiska åtgärder måste därför sättas in för att ersätta detta utanförskap med en känsla av att vara inkluderad och betydelsefull.

En människa som förlorat hoppet om en ljus framtid har allt att vinna och inget att förlora – Detta oavsett vad hon gör – Till och med genom att låta sig rekryteras och tränas för att begå terrordåd.

Europa behöver en ny sorts politik – En politik som på allvar ser till att alla i samhället integreras i samhället och att de har ett arbete och en mening med livet. Inkomst- och förmögenhetsskillnaderna måste minska och ett jämlikare samhälle skapas – Misslyckas vi med detta kommer terrorism och kriminalitet att frodas och på sikt riskerar vi ett 3:e världskrig.

Sedan har jag i en rad inlägg sagt att religion inte förespråkar krig – Krig skapas av egoistiska människor med maktambitioner drivna av girighet inget annat – Så länge världen envisas med att öka klyftorna i samhället och göra de redan rika rikare på de övrigas bekostnad blir rekryteringsbasen för framtida terrorister bara större och större.

På engelska säger man att ”An idle mind is an evil mind” ett uttryck som det ligger mycket i. Alla de som genom utanförskap är sysslolösa har oerhört gott om tid att på olika sätt försöka hitta meningen med livet – Att bli någon och betyda något för sig själva och för sin omgivning –  Därför ska vi se till att dessa sysslolösa snarast får en meningsfull sysselsättning.

I grund och botten är alla människor vänliga och godhjärtade och önskar inget annat än ett liv i fred och harmoni – Det som gör dem arga, frustrerade och illasinnade är just utanförskap och en känsla av att sakna betydelse – Det är därför medicinen för att hålla dem fortsatt vänliga och godhjärtade stavas sysselsättning och gemenskap.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE gäller alla på vår jord utan åtskillnad – Detta måste alla politiker ta fasta på när de fattar beslut så att alla omfattas och inkluderas av besluten – Rik likväl som fattig.

Vi kan aldrig bygga fred och frihet så länge stora skillnader mellan rik och fattig kvarstår – Så även om det kan kännas svårt att dela med sig finns inget annat val än att göra så – I vart fall inte om vi vill undvika ett framtida storkrig och fortsätta at leva i fred och harmoni.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.