Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Global uppvärmning och miljöförstöring potentiella krigsorsaker.

Det är med all säkerhet så att många har svårt för att förstå vad jag menar med rubriksättningen – Därför ska jag i detta inlägg försöka mig på en förklaring.

Klimathotet och den globala uppvärmningen kan för många verka som en relativt liten och obetydlig fråga med liten relevans för vårt dagliga liv och leverne i Sverige – Dock är klimathotet och den globala uppvärmningen och effekterna av dessa  på sikt en fråga av oerhört stor betydelse för allt liv och leverne på jorden i en framtid – Så även i lilla Sverige – Därför måste klimatfrågan tas på allvar.

Miljöförstöring och global uppvärmning har stor betydelse för hur och vart mänskligt liv kan levas i framtiden. Uppvärmningen smälter polarisar som sedermera höjer havsnivåerna så mycket att stora landområden går förlorade – Detta samtidigt som jordens befolkning ökar.

Därutöver innebär både miljöförstöring och framför allt den globala uppvärmningen att tillgången på rent vatten hotas och det är i detta den största risken för ett nytt stort världskrig ligger – Tillgången till och kontrollen av de landområden som kan förse mänskligheten med rent vatten.

För oss som bor i Sverige kan detta framstå som en utopi eller varande science fiction men för de som idag bor och lever i de länder där öknen breder ut sig i snabb takt är detta redan en realitet.

Rent vatten är källan till allt liv – Därför är klimathotet och debatten runt hur klimatet ska räddas viktigare än många tror om det ska råda någorlunda fred på jorden i en framtid.

Den skövling av regnskog och det användande av fossila drivmedel vi ägnar oss åt idag måste begränsas för att på sikt upphöra helt och hållet. Samma sak vad gäller miljöförstöring och ödeläggande av mark och vattendrag.

Framgångar för miljön genom gemensamma beslut och ett gemensamt handlingsprogram för att rädda miljön och bromsa den globala uppvärmningen vid Klimatmötet i Paris är därför oerhört viktiga att nå om vi vill undvika ett framtida storkrig.

I Sverige säger vi ofta att vi är miljömedvetna och att vårt klimatavtryck är relativt litet – Detta är på sätt och vis riktigt men tittar vi på miljöpåverkan per capita så är vi svenskar precis lika stora bovar som någonsin Kina eller andra jämförbara utsläppsvärstingar – Skillnaden finns i antalet medborgare snarare än i miljöpåverkan per capita.

Dessutom borde alla länder i rimlighetens namn även titta på miljöpåverkan per capita i ett historiskt perspektiv och i den kommande överenskommelsen även ta ansvar för detta – Om så ska bli fallet måste Sverige göra betydligt mer än idag.

För att återvända till starten av detta inlägg – För att undvika ett nytt världskrig  – Denna gång om tillgången till rent vatten måste klimathotet tas på allvar och problemen lösas. Det ansvaret vilar lika tungt på både dig och mig som det gör på alla andra – alla måste dra sitt strå till stacken om vi ska rädda vår planet från krig och på sikt undergång.

Till beslutsfattande politiker på klimatkonferensen säger jag därför – Lägg prestigen och partipolitiken åt sidan och fatta beslut baserade på KÄRLEK och SOLIDARITET och sunt förnuft snarare än på ekonomi och GIRIGT tänkande.

Handeln med utsläppsrätter ska stoppas omedelbart så att varje land på ort och ställe tvingas ta ansvar för det egna landet utan att ta genvägen via att köpa någon annans rätt att skita ner vår planet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.