Nytt EU direktiv hotar begränsar journalismens frihet.
Den fria undersökande journalistiken hotas i grunden om det EU direktiv som rör avslöjande av affärshemligheter blir verklighet. Med ett sådant direktiv på plats skulle avslöjanden som Swiss leaks (skandalerna kring storbanken HSBC), Lux leaks (avslöjandena om Luxemburgs medverkan till skatteplanering) och Uppdrag Gransknings avslöjanden om missförhållandena i Telia aldrig gjorts. Med direktivet på plats hade dessa missförhållandena fortsatt varit dolda för allmänheten då ingen kunnat eller vågat offentliggjorts dem.
Trots att jag tidvis kritiserar journalistkåren med att vara populistisk och i vissa fall göra en hel kycklingfarm av en liten fjäder är den grävande och undersökande journalistiken en av det demokratiska samhällets stora stöttepelare.
Att journalister måste ha full frihet att avslöja sådant som kan klassas som en affärshemlighet om denna i sig är fel och orätt är en ordning vi ska vara rädda om och som även fortsättningsvis bör finnas kvar.
Jag har full förståelse för att avslöjanden likt de jag refererade till ovan är besvärliga och jobbiga att hantera för både företag och för politiker som predikar nyliberalism – men likväl är det nödvändigt att vi har denna ordning. Att genom EU direktiv och lagar försöka stoppa detta påvisar bara det jag länge påstått – Nämligen att GIRIGHETEN saknar gränser.
Avslöjande av riktiga affärshemligheter såsom hur ett visst dataprogram är kodat, eller hur receptet på t.ex Coca Cola eller andra av trademark och/eller patent skyddade produkter är uppbyggda är redan olagligt – Sak samma med stöld av kundregister eller övriga företagshemligheter för att starta konkurrerande verksamhet.
Men att därifrån hävda att avslöjande av hemliga uppgifter som påvisar fusk ska betraktas som en affärshemlighet enligt lagen är att gå flera steg för långt.
Det får aldrig bli så att företag och myndigheter förbehåller sig själva rätten att avgöra vad som ska publiceras och inte. Att som förslaget säger kriminalisera avslöjanden om missförhållanden och straffa de journalister eller medieföretag som gör avslöjandena även om de använt sig av interna handlingar som läckts av visselblåsare är fel och ska därför stoppas medan tid är.
Samhället behöver en blåslampa i form av journalister och journalister behöver utmaningar i form av att finna och avslöja missförhållanden – Det tjänar alla på – inte minst demokratin.
Se därför till att de lobbyister som ligger bakom förslagets tillkomst får sig en ordentlig näsbränna genom att förslaget skrotas helt och hållet.
Frågan du bör ställa dig är hur det föreslagna EU direktivet kunde använts av t.ex. VW-koncernen när det gäller avslöjandet om fusk med utsläpp mm. ?
Vad hade hänt om lagen varit på plats och avslöjandena kunnat påstås bygga på affärshemligheter?
”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”
Senaste kommentarerna