Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den ideologiska skillnaden är himmelsvid mellan övriga partier och SD.

I dessa tider när situationen vad gäller antalet asylsökande spränger alla gränser finns det många SD anhängare som på ett eller annat sätt vill få det att framstå som om vi Socialdemokrater och övriga partier anammat SD:s politik på migrationsområdet. Alldeles speciellt så när de bryter ut enskilda företeelser såsom beslutet om en tillfällig inre gränskontroll mm.

Sedan ställer jag mig mycket frågande till hur många av de som säger sig sympatisera med SD som verkligen förstår den djupare innebörden av den politik de avser föra om de skulle få maktinflytande?

Låt mig därför en gång för alla fastslå att skillnaden mellan övriga partier och SD är stor för att inte säga himmelsvid. Det är just detta som ligger grund för att övriga partier inte förhandlar med SD överhuvudtaget.

Vad vi Socialdemokrater gjort när vi tillsammans med övriga partier ingick migrationsöverenskommelsen är att ta ansvar för Sverige och aktivt lösa ett uppkomet problem av tillfällig karaktär. Den stora migrationsvåg som nu pågår är inte permanent utan snarare ytterst tillfällig och det är i ljuset av detta överenskommelsen ska betraktas. Detta emedan SD:s politik har sin grund i att stoppa all invandring permanent och för all framtid – Dessutom vill de skicka tillbaka de som redan fått asyl.

Skillnaderna är således himmelsvida. När man granskar och analyserar politik och politiska beslut måste man alltid tillta på hur och varför besluten tillkom och på vilken ideologisk grund de vilar.

Socialdemokraterna likväl som alla övriga partier SD undantaget står upp för asylrätten och rätten att få sin asylansökan prövad enligt internationell lag – SD:s inställning är helt annorlunda då de struntar i denna lagstiftning – Detta byggt på de förslag de presenterar i ärendet.

Där övriga partier står för mångkultur och ett öppet samhälle vill SD ha monokultur och bevarande av det man kallar svensk kultur, särart och ett stängt samhälle.

Tittar man i SD:s principprogram från 2011 kan man bland annat läsa följande:

  • Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn.
  • SD ska formera en demokratisk politisk rörelse med det övergripande målet att slå vakt om vår gemensamma nationella identitet.
  • Nationalismen är det enskilt viktigaste verktyget i arbetet med att bejaka den gemensamma identiteten och samhällets inre solidaritet.
  • SD:s syn på kulturen och dess betydelse för samhällets och nationens fortlevnad medför naturligtvis till att vi blir starka motståndare till mångkultur som politisk idé och samhällssystem.
  • Vårt alternativ till mångkulturism är en återgång en gemensamhetsskapande  assimilationspolitik liknande den som rådde i landet fram till 1975.

Det som SD står för ska jämföras med det vi Socialdemokrater står för. Så här står det i vårt partiprogram:

  • Socialdemokraterna vill forma ett samhälle grundat på demokratiska ideal och alla människors lika värde.
  • Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål.
  • Vårt mål är ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, könssegregation och etniska klyftor, ett samhälle utan fördomar och diskriminering, ett samhälle där alla behövs och får plats, där alla har samma rätt och samma värde, där alla barn kan växa till fria och självständiga vuxna, där alla kan styra sina liv och sin vardag och i jämlik solidarisk samverkan söka de samhälleliga lösningar som bäst gagnar det gemensamma bästa.

Var och en som jämför det vi Socialdemokrater står för med vad SD står för kan med lätthet inse att skillnaderna är stora. SD pratar om inre solidaritet – dvs. solidaritet svenskar emellan emedan solidariteten inte ska gälla andra – Vi Socialdemokrater pratar om en solidaritet för alla oavsett bakgrund och en solidaritet som inte är begränsad till bara Sverige.

Där SD pratar om att slå vakt om vår gemensamma nationella identitet är vår Socialdemokratiska inställning att slå vakt om allas individuella identitet i solidaritetens och kärlekens namn.

Tittar man sedan på vad övriga partiers partiprogram säger i ämnet så har de alla det gemensamt att de pratar om gemenskap för alla och inte ensidigt för de som råkar vara födda som svenskar eller skandinaver.

Vad jag försöker säga är att det är just de ideologiska plattformarna och vad ett parti står för i grunden som ska bejakas när man tittar på hur och varför ett politiskt beslut är fattat – Detta istället för att ensidigt titta på beslutet i sig.

Som jag sagt tidigare är den ideologiska plattformen för politiken precis samma sak som affärsplanen för ett företag. För att som utomstående betraktare förstå varför ett företag fattar det ena eller andra affärsmässiga beslutet måste man känna till affärsplanen – Gör man inte det är risken stor att slutsatsen angående beslutet blir fel.

Samma gäller inom politiken – För att tillfullo förstå ett politiskt beslut och varför de kom till och vad de syftar leda till måste man känna till den ideologiska plattformen i detalj – Annars blir det som i fallet med företag – Slutsatsen riskerar att bli helt felaktig.

Det är därför så att alla som bemödar sig med att läsa de olika partiernas ideologiska plattformar – och utifrån dem analyserar vad de innebär i form av realpolitik kommer att finna att SD urskiljer sig såsom varande starkt främlingsfientligt och helt väsenskilt alla andra politiska partier i Sverige. 

Alla människors lika värde betyder just det meningen säger – Nämligen att alla människor har samma värde och att vi därför inte ska göra skillnad på människa och människa – Något SD gör på alla upptänkliga sätt.

Det är därför övriga partier tagit starkt avstånd från SD och vägrar att förhandla med dem även i övriga frågor.

Det är därför vi övriga kallar SD rasistiskt och främlingsfientligt – Därför att de gör skillnad på människa och människa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i de beslut vi fattar idag”

 

22 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Hej !
    Du skriver migrationsvågen är ytterst tillfällig. Vad bygger du det på ? De flesta förståsigpåare menar
    att den kommer fortsätta och även Regering och Migrationsverket tar ju höjd för 2016-2017.
    Ytterst tillfällig betyder ju olika för olika personer men talar man om år så är min personliga åsikt att då passar inte uttrycket in.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med tillfällig är att avser jag att den inte varar för alltid – dvs. att det blir ett normaltillstånd. Den kan säkert fortsätta under nästa år och möjligen en bit in på 2017 men sedan lugnar det ner sig betänkligt. Därför ska de beslut som fatas vara just tillfälliga och bara användas så länge som trycket består.

      • Oberoende Observatör

        Återigen vilka fakta bygger du profetian på att det skulle minska 2017. Jag tror vi kan vara överens om att det inte råder någon brist på flyktingar. Det brukar talas om 60 miljoner som är på flykt. Bristen finns just nu i Sverige där ankommande får sova utomhus p.g.a. avsaknad av asylboenden. Min fråga är: Anser du att det är ett humanitärt välkomnande och tror du att genom att ta emot ytterligare ett stort antal att det är lösningen på problemet ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Lösningen är definitivt inte att att stänga gränserna permanent vilket är precis vad SD vill vilket du kan se om du läser och begrundar det jag skrivit.

          Det är på grund av det tillfälliga trycket vi fattat tillfälliga beslut – Beslut som kan kompletteras och ändras allt eftersom situationen förändras. Tillfälligt inte permanent.

          Tittar du i min blogghistorik kan du i ett antal inlägg läsa hur jag vill lösa problemen på lång sikt utan att äventyra den ideologiska ståndpunkten.

          • Oberoende Observatör

            Det märks med önskvärd tydlighet att du anammat metoden som används av politiker d.v.s. om frågorna är för obekväma , svara inte eller kom med något helt annat.
            Om du nu står upp för ett humanitärt samhälle tycker du då att folk ska sova utomhus speciellt nu när vintern har kommit även till södra sverige ?
            Avslutningsvis om du häller mjölk i ett glas fortsätter du hälla även när det är fullt så att det rinner över på bordet ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig sagt att det är humant att folk ska sova utomhus – Dock är detta tillstånd inte permanent utan just tillfälligt. Det jag säger i inlägget är att det är grunden till besluten som är viktigt – I detta fall handlar det som är viktigt av om besluten är permanenta eller tillfälliga för att lösa en tillfälligt uppkommen situation.

            Det vi ska fokusera på är således att tillfälligt minska eller halta anstormningen av asylsökande – Inte permanent stoppa den helt och hållet.

            Liknelsen med mjölken lämnar jag därhän då jag inte ser den annat som en avsaknad av argument för att debattera det som var inläggets grundläggande innebörd nämligen att SD är ett rasistiskt och främlingsfientligt parti som skiljer sig från alla andra partier i Sveriges Riksdag.

  2. Oscar Peterson

    Men Anders, Det finns ju knappt någon seriös bedömmare som menar på att flyktingströmmarna ska avta i framtiden. Tvärt om talar nästan alla om att vi bara sett början på en av de största migrantvågorna någonsinn. Vi har en befolkningsökning i Afrika och mellanöstern, kommande vklimatflyktingar, otaliga ekonomiska migranter och så vidare. Vad grundar du dina påståenden om att flyktingströmmarna kommer avta 2017? Vad känner du till som inte samtliga av FN:s bedömare missat? Det måste ju vara något särdeless viktigt. För inte kan det väl vara så att du tror på skrönan om att ”övriga EU ska ta ansvar” då?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I min värld är flyktingar sådana som flyr undan krig och därför behöver skydd – dvs. de som enligt internationella konventioner räknas som flyktingar. Övriga grupper som du nämner är de som är att betrakta som ekonomiska migranter. Den gruppen räknas inte som asylsökande utan som reguljära invandrare och för dessa finns redan ett regelverk för hur beviljande av visa och uppehållstillsånd ska beviljas.

      Mellanöstern kommer förvisso att vara instabilt under överskådlig framtid – Dock när jag ock många med mig på förhoppningen om att de värsta krigen snart ska vara över så att människor kan stanna hemma utan risk för liv och lem.

  3. Nils Lindholm

    2020 så är vi 1-miljon fler .
    Vart är bostäderna åt detta ’tillfälliga’?
    Asylsökandet kan förhoppningsvis bli självreglerande då det inte bara blir ett rykte utan då dom som ska bli ankommande, insett att i Sverige liggs det ute, incitamentet för ute är nog att anse som negativt.

    Du jämför SD med S
    Att stå o ropa Dublin, Dublin, är samma som att ropa på på Schengen, vilket i praktiken blir att Lövet ropar på EU att ’se till att dom inte kommer hit’, ’se till att dom inte kommer hit’.
    Enda möjligheten för Sverige att vara första lagliga land är att ’paddla’ i sjökanalen mellan Norge o Danmark eller Finska viken eller från Königsberg, hur dom nu ska komma dit.
    Därför ropar Lövet Dublin, Dublin för att låta nån annan ta smällen, alltså det ska inte gå att säga att S har bromsat asylmöjligheterna.
    SD pratar klart o tydligt, öka på kvotflyktingarna o skicka miljarder till UNHCR inte miljoner, nu vinner dom som har resurser att komma till Europa högsta vinsten att kunna starta om mens dom behövande i flyktinglägren inte ens får mat i alla läger, dom pengarna stjäl Sverige för att finansiera några 100-tusen, 8-miljarder har jag för mej täcker hela budgeten för FN:s Syrienläger.
    Var är din solidaritet där, varför är inte dom som blir kvar i lägren lika värda?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag rekommenderar dig att noga läsa igenom de otaliga inlägg jag gjort om hur EU:s och EU-ländernas asyl och migrationspolitik ska ordnas. Hade du läst dessa hade du inte ställt de frågor du gjort.

      I övrigt står jag för precis det jag skrivit i inlägget – SD är tillskillnad från alla andra partier i Sveriges Riksdag både rasistiskt och starkt främlingsfientligt.

      • Stefan

        Men löfven beslutade ju idag saker som sd velat. Vad vill alla andra partier? Om folk röstar på SD är de då rasister och främlingsfientliga? Vad hade skett om s beslutade om detta i augusti?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs det inlägg jag skrivit som behandlar skillnaden mellan alla andra partier och SD – Det handlar om på vilka grunder beslutet är fattat och inget annat.

  4. Alve

    Partiprogrammet ligger där så hur du letar vet jag inte. Känns som du vill framhålla S återigen mot andra partier genom att använda gammal info. Dessutom har du inte kvar partiprogrammen från alla partier efter valet? För du har väl läst alla?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte gammal info – Principprogrammet är från 2011 och har uppdaterats 2014 och det är därifrån jag tagit skrivningarna.

  5. Alve

    Finns nyaste partiprogrammet på deras hemsida. Dessutom borde du väl ha kvar allas efter valet? För jag förutser att du läste alla parters innan du röstade?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst programmen och tittar du på deras sida är det det uppdaterade principprogrammet från 2011 de påstår gäller – Det är från deras officiella hemsida jag plockat detta.

  6. Alve

    Jag skrev att det finns på deras hemsida vad är det du inte förstår? Men är inte förvånad med tanke på du tidigare inte är så noga med källkritik när det gynnar fin tankegång.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Handlar inte om att gynna den ena eller andra tankegången – Jag kvoterade det som är skrivet.

  7. Alve

    Finns att läsa parti programmet på deras hemsida skrev jag ju förstår du helt plötsligt inte det jag skriver? Men källkritik har ju inte varit din starka sida när det gynnar dig. Som jag kritiserat dig på FB flertalet gånger. Och dina svar har ju varit lite si och så. Som att bara det är skrivit i etablerad media så är det sant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag kvoterat från Sd kommer från deras principprogram av 2011 med uppdateringar 2014. Faktauppgifter som skrivs i etablerade media är redan källgranskade och kan därför användas rakt av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.