Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nicklas Sandström (M) har rätt frågor men fel slutsatser om sjukvården.

Sjukvården och framför allt hur sjukvården ska organiseras, förbättras och finansieras i en framtid är frågor jag bloggat om många gånger. I gårdagens VK publicerade Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) en debattartikel i ämnet sjukvård – En artikel som kan kommenteras på så sätt att frågorna han ställer är mycket relevanta emedan svaren på frågorna endera är fel eller uteblir helt och hållet.

Låt mig därför börja med att lyfta några av de frågeställningar/påståenden han framför i artikeln för att därefter prata om hur dessa ska lösas för att få ordning på torpet.

Så här skriver Nicklas:

  • Att svensk sjukvård har nått en brytpunkt där förväntningar och utbud inte matchas av samhällets förmåga att finansiera detta.
  • Att detta sker samtidigt som befolkningen förutom att växa även blir äldre med färre i arbetsför ålder.
  • Att personalsammansättningen i vården är färre till antalet men med fler läkare och sjuksköterskor än någonsin tidigare.
  • Att medborgarna idag har helt andra förväntningar på vården jämfört med för 10 år sedan.
  • Att samhället (läs skattebetalarna) inte har råd att betala hur mycket som helst för vad som helst.
  • Att ökade kostnader för hyrpersonal (läkare och sjuksköterskor), långa vårdköer, för lite forskning och stressad personal som känner att de inte räcker till är resultatet och symptomen på sjukvårdens kraftfulla utveckling.
  • Att arbetet med att se över roll- och arbetsfördelning inom sjukvården måste intensifieras så att personalen får jobba med det de är utbildade för.

I slutet av artikeln kommer han fram till att det enligt honom och Moderaterna därför är helt avgörande komma åt, definiera och klargöra sjukvårdens uppdrag utifrån att den ska vara tillräckligt bra utifrån vad som är medicinskt och ekonomiskt försvarbart och långsiktigt samhällsekonomiskt.

Utifrån detta menar Nicklas att svensk konkurrenskraft måste utvecklas, fler jobb skapas så att tillväxt skapas för ökade sjukvårdskostnader.

I artikeln ställer han 2 konkreta frågor:

  • Vilken sjukvård ska vara utbudet och av vilka utbildningsgrupper kan den bäst ges?
  • Ska detta mötas upp med höjda skatter?

Svensk sjukvård har varit bland de ledande i världen under lång tid – Dessutom lika för alla oavsett social status och förmögenhet. Detta har i mångt och mycket urholkats och kostnaderna har ökat lavinartat samtidigt som den personal som ska ge vården i princip går på knäna och bränner ut sig därför att personaltätheten saknar relevans mot antalet patienter.

Det är en gång för alla så Nicklas att det är du och dina kompisar i Alliansen som sett till att skapa den situation vi har inom vården idag. Reformer som fritt vårdval och konkurrensutsättning är roten till allt det onda och att pengarna inte räcker till.

Användandet av hyrpersonal – och därmed skenande personalkostnader är en direkt effekt av Moderat politik och det är kostnaderna för hyrpersonal och privata vårdgivare som gör att vi precis som du påstår ”betalar hur mycket som helst för vad som helst.

Förvisso har förväntningarna på vården ökat under de sista 10 åren – Dock inte på annat sätt än att de återgått till att vara densamma som de förväntningar människor hade på vården innan ni drastiskt försämrade den som en effekt av det fria vårdvalet.

Du har helt rätt i att befolkningen både ökar i storlek och blir allt äldre och därmed mer vårdberoende och i att personalsammansättningen förändrats. Helt riktigt påstår du att vi idag har fler läkare och fler sjuksköterskor inom vården – Men när detta samtidigt innebär att de flesta undersköterskor, vårdbiträden och läkarsekreterare försvunnit blir resultatet precis som du påstår att personalen istället för att ge adekvat vård tvingas jobba med sådant de inte är utbildade för.

Att det idag ser ut på detta sätt beror på en enda sak Nicklas – Moderat nyliberal politik.

Sjukvård och rätten till sjukvård ska aldrig bli en plånboksfråga – Något det i mångt och mycket blivit med er politik på riksplanet. Sverige är ett rikt land och i mitt Sverige kommer vi alltid att ha råd att ge medborgarna den bästa sjukvård som pengar kan uppbringa – Vägen dit är enkel – SKROTA DET FRIA VÅRDVALET och gör om dagens landsting till sjukvårdsregioner med staten som huvudman.

Vad sjukvårdssystemet behöver istället för Landsting och det fria vårdvalet för att bli effektiv är följande åtgärder:

  • Skrotade Landsting och indelning av Sverige i 6-8 större sjukvårdsdistrikt/regioner med staten som huvudman.
  • Skrotad reform om ”Fritt vårdval! och återreglering av hela sjukvården – dvs. återförande av alla privata vårdcentraler och sjukhus till huvudmannen staten.
  • Stopp i systemet med stafettläkare. Regionerna ska självklart kunna låna personal mellan varandra – dock sköts faktureringen för sådana lån regionerna emellan. Personalen ska fortsatt få sin lön från den region där de är anställda.
  • Se till att det finns minst 1 – helst 2 Universitetssjukhus i varje region och att dessa sjukhus är fullt utrustade med den modernaste och mesta avancerade utrustning som finns tillgänglig. Detta för att klara alla typer av operationer med efterföljande vård. Med en sådan struktur blir det lättare att rekrytera specialister som önskar förkovra sig och bedriva forskning och arbete parallellt.
  • Skapa regionala utbildningscentra som sitter ihop med respektive Universitetssjukhus – Utbildningscentra som följer en utbildningsplan som är enhetlig för alla regioner.
  • En central rekryteringsfunktion gemensam för alla regioner.
  • Att regionerna får rätten att från tid till annan beordra sina anställda att arbeta på andra enheter inom regionen än den där de har sin huvudanställning.
  • Skärp kraven på hur lång tid det ska ta från det att en patient söker vård fram tills patienten är färdig behandlad – Dessutom tillse att denna tid är lika i hela landet.
  • Ett återinförande av Apoteksmonopolet – Med 1 stor inköpare kan priserna på läkemedel pressas.
  • Skapa ett medicinskt etiskt råd bestående av läkare och andra sakkunniga som bestämmer vilken utrustning som ska köpas in samt vilka läkemedel som bör föreskrivas i normal läget för alla sjukdomar. Dessa rekommendationer ska självklart bygga på relevant forskning och alltid använda sig av de bästa preparaten som finns på marknaden.
  • Att patienter hos privata vårdgivare själva betalar de fulla kostnaderna för sin vård utan tillskott av skattepengar.

Om vi skrotar dagens indelning i landsting – skrotar det fria vårdvalet och dessutom genomför de åtgärder jag föreslagit ovan kommer Sverige inom kort att kunna erbjuda alla medborgare världens bästa sjukvård på ett solidariskt sätt vilket innebär att alla får samma vård – Rika likväl som fattiga.

Det är det som är svaret på dina frågor Nicklas – Ett skrotande av det fria vårdvalet innebär att vi kan ha fullt utbud i sjukvården utan att höja skatterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.