Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför ska det vara så svårt att förstå att det är fossilanvändandet som förstör klimatet?

Jag har skrivit åtskilliga blogginlägg om klimathotet och utsläppen av växthusgaser vid det här laget – Alla med slutsatsen att det är människans användande av fossila energikällor och förbränningen av dessa som orsakat det överväldigande majoriteten av de utsläpp av växthusgaser vi idag har.

Dessutom är det i sak rätt underligt att just jag – Anders – En person som egentligen aldrig brytt sig om utsläpp och växthusgaser kommit att intressera mig för och skriva om just detta. Att jag gör så är en effekt av att jag engagerat mig politiskt och därför om jag avser göra skillnad måste studera och läsa in mig på de frågor som tillhör nutidens och framtidens politiska utmaningar.

Klimathotet och utsläppet av växthusgaser är en sådan fråga – Efter att ha läst åtskilliga rapporter och jämfört olika slutsatser så har jag bottnat i samma slutsats som majoriteten av de som forskar gör – Nämligen att det är fossilindustrin och mänsklighetens användande av fossil energi som utgör det största hotet för klimatet och att det därför är detta som måste begränsas genom politiska beslut.

Utvinnigen av fossiler och mänsklighetens användande av dessa i form av kol och olja mm. står för lågt räknat 65% av världens utsläpp av växthusgaser enligt rapporter från FN organet IPCC.

Tittar vi på oljan specifikt kan vi se följande vad gäller oljeanvändandet:

  • Att världens samlade tillgångar på olja innan människan började utvinna den i uppskattningar uppgick till 2.000 miljarder fat och att vi fram till nu använt ungefär 970 miljarder fat – eller knappt hälften.
  • Att 70% av all olja används till transporter och att inrikes transporter i Sverige idag förbrukar motsvarande ca 60 miljoner fat olja per år.
  • Att 80% av världens energiförbrukning kommer från fossila bränslen och att dessa ligger bakom majoriteten av alla utsläpp av koldioxid.
  • Att världen globalt förbrukar 32 miljarder fat olja per år – eller omräknat till daglig förbrukning 89 miljoner fat/dag.

Det Internationella Energirådet IEA uppskattar därför att vi om vi ska he en rimlig chans att klara av en temperaturhöjning som inte överstiger 2 grader måste låta minst 80% av det som inte utvunnits ligga kvar i jorden utan att utvinnas och användas.

Det är slutsatser som dessa som gör mitt ställningstagande i frågan enkel – Mänskligheten har inget val – Därför är en omställning till fossilfria energikällor är ett måste om vi ska rädda planeten jorden.

Det är därför vår plikt som politiker att göra allt vi kan för att detta blir verklighet – Detta genom att reglera fossilindustrins GIRIGHET med lagar och förordningar som begränsar och över tid ersätter fossilanvändning med användande av hållbara energikällor.

Hur och varför detta ska vara så svårt att begripa övergår mitt förstånd!

Eller är det kanske så att de som argumenterar emot en sådan utveckling drivs av egen GIRIGHET därför att de tjänar på fortsatt fossilanvändande?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.