Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU’s jakt på ”skattesmitare” intensifieras – McDonald’s nästa företag att granskas.

EU kommissionen med konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i spetsen har förklarat krig mot skatteplanering och de företag som ägnar sig åt det genom så kallade ”skatteupplägg” i framför allt Nederländerna och Luxemburg. I stället för att åtala företagen för skattesmitning använder man sig av den mycket effektivare vägen som handlar om att bötfälla företagen för erhållande av olagliga stadsbidrag.

Sedan tidigare har både Fiat och kaffekedjan Starbucks dömts att betala vardera runt 200 miljoner i böter för detta brott – Nästa företag är McDonalds och det ”skatteupplägg” de har i Luxemburg med dess skattemyndighet.

McDonalds har trots stora vinster sedan 2009 inte betalat någon bolagsskatt alls i Luxemburg. För 2013 var vinsten för McDonalds i Luxemburg 250 miljoner euro emedan skatten var NOLL.

Detta granskas just nu av EU’s konkurrensmyndighet och för McDonalds väntar sannolikt avsevärt högre böter för olagliga stadsbidrag än de 2 som redan dömts.

Jag har skrivit åtskilliga inlägg i ämnet och förklarat att skatteplaneringen måste stoppas – Detta därför att den är orättvis mot de företag som fullgör sina plikter och betalar skatt samt för medborgarna i EU som får sämre välfärd därför att skatteplanering eroderar EU ländernas skatteintäkter.

Det har aldrig varit avsikten att dubbelbeskattningsavtalen skulle användas för att ”svindla” länder och medborgare på välfärd. Dubbelbeskattningsavtalens tillkomst kan härledas till att man ville skydda från dubbelbeskattning och inget annat.

Därför är det bra att EU’s konkurrensmyndighet i avvaktan på ändrad lagstiftning på området jagar de som skatteplanerar med blåslampa och sätter dit dem för olagliga stadsbidrag.

Att det blir olagligt mottagande av statsbidrag när man undviker att betala skatt genom ett skatteupplägg är rätt självklart. Det är just pengarna som McDonalds med flera tjänar på att inte betala skatt som används för att konkurrera ut andra mer seriösa aktörer som betalar skatt från marknaden för att sedan öka sina vinster – Det är därför detta ska beivras och beivras hårt.

I samband med att jag skrivit om skatteplaneringen, dess effekter och att den går att stoppa har jag av många blivit mer eller mindre ”idiotförklarad” och fått veta att EU och dess medlemmar inte har någon avsikt att stoppa skatteplaneringen – Något som dessa nu får äta upp i och med att EU kommissionen och dess konkurrensmyndighet agerar i frågan.

Precis som jag förutspått måste nyliberalismens och företagens och företagsägarnas GIRIGHET hejdas för att rädda välfärden – Att detta är möjligt är EU’s konkurrensmyndighet och dess konkurrensmommissionär beviset för.

Öka takten Margrethe och sätt blåslampan i häcken på än fler företag – Du har mitt stöd hela vägen in i mål.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i besluten vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.